Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik begrijp de emoties rond onze keuze voor stamnummer 13”

Voorzitter Eric Roef over stamnummer 13 en de gevoelens in Wilrijk

- PATRICK VAN DE PERRE

“Voor sommige supporters, die met het vroegere KFCO Wilrijk naar het Kiel zijn gekomen, is de keuze om onder het stamnummer 13 van Beerschot verder te gaan een teleurstel­ling en emotioneel moment. En dat is begrijpeli­jk”, zegt de voorzitter van KFCO Beerschot Wilrijk, Eric Roef.

Eric Roef was in een vorig leven de voorzitter van KFCO Wilrijk en een van de architecte­n van wat nu ruim vijf jaar geleden KFCO Beerschot Wilrijk geworden is. “Ik had toen nooit kunnen en durven voorspelle­n dat we nu al zover zouden staan. En we willen blijven groeien. De keuze om stamnummer 13 terug naar het Kiel te halen is daar een onderdeel van.”

Hoe reageren de supporters van Wilrijk op het nieuws?

“Eigenlijk praat ik niet graag over supporters van Wilrijk of van Beerschot. Ze komen immers al enkele jaren naar dezelfde club kijken. De mensen die vanuit Wilrijk gevolgd zijn, hebben de club in de afgelopen jaren al enorm zien evolueren.”

“We hebben op het Kiel iets neergezet dat we met KFCO Wilrijk nooit hadden kunnen doen. En dat beseffen de mensen van Wilrijk maar al te goed. Een uitverkoch­t stadion, wat meermaals is gebeurd, zoals voor de titelwedst­rijd tegen Bocholt in de toenmalige derde klasse bijvoorbee­ld, was ongeloofli­jk leuk voor de mensen van Wilrijk. Met KFCO Wilrijk behoorde dat helaas niet tot de mogelijkhe­den.”

U komt zelf van KFCO Wilrijk. Zijn er nog andere mensen van toen actief in het huidige Beerschot Wilrijk?

“Zelf ga ik al vanaf mijn acht jaar naar Beerschot kijken. Toen de erfgenamen van Beerschot enkele jaren geleden bij ons kwamen aankloppen, was dat voor mij dan ook geen onoverkome­lijke hindernis. En dat geldt wel voor meer mensen die toen deel uitmaakten van Wilrijk.”

“En ja, er werken nog steeds mensen van Wilrijk op het Kiel. Omdat de club in ijltempo aan het profession­aliseren is, hebben een aantal mensen er bewust voor gekozen om minder te doen dan in het begin. De meeste van die mensen zijn immers vrijwillig­ers. Maar ze zijn er nog steeds en volgen het verhaal van dichtbij.” Denkt u dat supporters van het vroegere KFCO Wilrijk gaan afhaken nu de club steeds meer Beerschot wordt?

“Wie destijds mee naar het Kiel is gekomen, blijft komen. Ik heb op nog geen enkel moment iets anders gehoord. Ook nu niet. Nogmaals, we kunnen als club alleen maar groeien als we flinke stappen vooruit zetten.”

En dan is stamnummer 13 onontbeerl­ijk?

“Ja. Laten we eerlijk zijn. Deze club is een half jaar geleden overgenome­n door Francis Vrancken van DCA en Saoedische prins Abdullah, omdat die geloven in het potentieel van deze club. En daar horen stamnummer 13 en de naam Beerschot bij. Dat zijn nog steeds merken waarmee je in het Belgisch voetbal een eind kunt komen.”

“Het is dan ook logisch dat onze eigenaars willen dat er met die symbolen iets gebeurt. Deze

mensen zijn mee aan boord gestapt omdat ze sterk in ons verhaal geloven. De naam Beerschot was voor de investeerd­ers dan ook doorslagge­vend om te investeren in het Antwerps voetbal. De club is ondertusse­n omgevormd tot een nv en wordt geleid als een bedrijf. Dat houdt in dat er veranderin­gen plaatsvind­en. Zo werkt dat nu eenmaal. Dat belet niet dat het respect voor de mensen van het eerste uur nog altijd heel groot is. Ook bij de mensen van DCA en de prins.”

Dat u voorzitter bent en blijft van de club, maakt het voor de men-

sen van het voormalige KFCO Wilrijk misschien ook aanvaardba­ar. Of niet?

“Dat weet ik niet. Ik kan alleen maar herhalen dat dit het beste is voor de club en ik weet dat iedereen dat ook beseft. Ik geef toe dat dit voor sommige mensen een enorme veranderin­g betekent. En voor enkelen misschien zelfs een teleurstel­ling. Dat is menselijk en heeft even tijd nodig. Maar uiteindeli­jk krijgt elke supporter veel terug door de manier waarop we de club nu aan het uitbouwen zijn.”

 ?? FOTO GOYVAERTS/GMAX AGENCY ??
FOTO GOYVAERTS/GMAX AGENCY
 ?? FOTO'S WAS/ GMAX AGENCY ??
FOTO'S WAS/ GMAX AGENCY

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium