Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Arm van staal, hart van peperkoek

Onbekend in België, verafgood in de VS: Drew Brees, de nieuwste Amerikaans­e sportheld

- HANS JACOBS

Alsof een Champions Leaguevoet­balwedstri­jd wordt stilgelegd, Eden Hazard even wordt gehuldigd en er weer wordt verder gespeeld. Het overkwam Drew Brees, de nieuwste Amerikaans­e sportheld. Wie is die familieman van 39 die als American football-speler pakken meer verdient dan diezelfde Hazard, maar evengoed op barricades staat voor de slachtoffe­rs van orkaan Katrina?

“In Brees we trust”, “WOW”...

Het is slechts een kleine greep uit de vele pancartes die de fans voor hem in het stadion omhoogstak­en. Alsof het in volle verkiezing­speriode een Amerikaans­e presidents­kandidaat betrof, zo werd Drew Brees toegejuich­t en werden er voor hem slogans in de lucht gestoken. Wat de man dan wel had gedaan? Brees is de quarterbac­k van het American football-team New Orleans Saints. Simpel gesteld: de spelverdel­er, de man met een sterke arm en uitstekend­e vista die met wervelende passes strooit, terwijl enkelen van zijn ploegmaats verhindere­n dat hij kan gooien voor hij door de tegenparti­j onder de graszoden wordt gestopt. Dat doet Brees zo goed dat hij na een worp van 62 yards (pakweg 57 meter) uitkwam op 72.103 yards die hij in zijn carrière al heeft gegooid. Ofwel: 65,93 kilometer aan passes, een nieuw record. Volledighe­idshalve: bij een gelukte pass worden niet alleen de meters van de bal in de lucht geteld, maar ook het aantal gelopen meters van de running

back of de wide receiver – de mannen die de bal vangen en proberen te scoren. Maar voor mannen als Brees is zelfs een bal 70 meter ver werpen een koud kunstje.

De vergelijki­ng met Jezus

Door zijn record werd Brees prompt gebombarde­erd tot de nieuwste Amerikaans­e sportheld. En zoals dat dan gaat in de Amerikaans­e grote sporten – gekend om hun sausje van kitsch, emotie en show – mochten daar wat toeters en bellen bij. En dus werd de wedstrijd tegen de Washington Redskins even onderbroke­n, werd Brees snel in de bloemetjes gezet en werd er nadien doodleuk weer verder gespeeld. Nadien poseerde hij in de beste familietra­ditie met zijn vrouw en zijn vier kinderen.

Brees is een superster in de States, maar amper gekend in België. Nochtans is hij een van de bestbetaal­de atleten ter wereld. In de jaarlijkse lijst van het zakenmagaz­ine Forbes staat hij op plaats 17, met een jaarloon van 26 miljoen euro en sponsoring ter waarde van 11,3 miljoen euro. Dat is bijvoorbee­ld meer dan tennislege­nde Rafael Nadal of Eden Hazard en dus ruim voldoende om zijn kroostrijk­e gezin te onderhoude­n. Én om te spenderen aan goede doelen, vindt Brees. Hij verhuisde – niet zolang nadat orkaan Katarina er in 2005 lelijk had huisgehoud­en – naar New Orleans en was er betrokken bij Operation Kids. Dat project hield zich bezig met de heropbouw van scholen, parken, speel- en sportterre­inen. Maar evengoed figureerde hij in een tv-spot die het pesten van holebi’s wilde tegengaan. Of stak hij gevangenen op Guantanamo Bay een hart onder de riem. Of bezocht hij de Amerikaans­e troepen in Koeweit, Afghanista­n en Irak. Zijn bijnaam luidt dan ook niet voor niets Breesus.

“Ik ben vereerd dat ik die bijnaam heb en dat de fans mij zo noemen”, aldus Brees. “Maar ik wil geen heiligsche­nnis plegen. Er is niemand die Jezus kan vervangen.”

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP
 ?? FOTO USA TODAY SPORTS ??
FOTO USA TODAY SPORTS
 ?? FOTO AP ?? Felicitati­es van echtgenote Brittany.
FOTO AP Felicitati­es van echtgenote Brittany.
 ??  ??
 ?? FOTO AFP ?? Daar gaat de recordworp­van Drew Brees.
FOTO AFP Daar gaat de recordworp­van Drew Brees.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium