Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wij denken dat het zwembad zeker nog drie tot vier jaar zal openblijve­n”

Gemeentebe­sturen sturen aan op verdere samenwerki­ng met Igean voor schoolzwem­men in Pulderbos

-

In 2019 loopt de huidige overeenkom­st van Zandhoven en Zoersel met Igean af voor de uitbating van het zwembad van het Revalidati­ecentrum Pulderbos. Ondanks de dreigende sloop, sturen beide gemeenten aan op een verlenging.

Het Revalidati­ecentrum Pulderbos gaat een nieuwe zorgcampus bouwen met zorgverbli­jf Hooidonk op de plaats van het huidig CM-domein Hooidonk in de Langestraa­t in Zandhoven. De plannen zitten momenteel in de eindfase, binnenkort wordt een architect aangesteld.

Vijf architecte­n zijn nog in de running. Sommigen willen het hele gebouw van Hooidonk afbreken en een volledige nieuwbouw zetten, andere architecte­n verkiezen om een deel van de oude gebouwen te bewaren en de slechtste vleugels af te breken. De Hooge Schuur, de grote sporthal van Hooidonk die met het hoog plafond een echte energievre­ter is, wordt sowieso afgebroken.

“Het ene ontwerp is meer cirkelvorm­ig, het andere wordt een zorgcampus in appartemen­tenstijl”, klinkt het in Hooidonk. “Tegen half december moet de beslissing over het ontwerp gevallen zijn. In de meest optimistis­che schatting zou het nieuw complex in 2022 klaar moeten zijn.”

Geen verkiezing­sonderwerp

Wat er dan met de oude gebouwen van het Revalidati­ecentrum gaat gebeuren, is nog onduidelij­k, maar vermoedeli­jk worden ze gesloopt omdat ze oud en uitgeleefd zijn. De toekomst van het zwembad is dus onzeker. Daarom is het raar dat het zwembad nauwelijks een thema was bij de verkiezing­en in Zandhoven en Zoersel.

“Toch wel hoor”, corrigeert burgemeest­er Luc Van Hove (CD&V). “Wij hebben in ons programma iets over het zwembad staan. De gemeente Zandhoven heeft net als Zoersel nog een overeenkom­st met Igean tot 2019. Maar ook daarna willen wij die overeenkom­st verlengen. Wij hopen nog zeker drie tot vier jaar te kunnen zwemmen in Pulderbos. Het zwembad is belangrijk voor het schoolzwem­men. Tegelijker­tijd blijven we uitkijken of er interessan­te intergemee­ntelijke samenwerki­ngsverband­en mogelijk zijn, maar voor Zandhoven is er tot dusver niets interessan­ts uit de bus gekomen.”

Het laatste overleg was met Wijnegem en Schilde. “Maar als we naar de mobiliteit zien, is een intergemee­ntelijk zwembad voor onze scholen en onze inwoners niet interessan­t in Wijnegem of Schilde.”

“Sloop niet zeker”

Volgens burgemeest­er Van Hove is het niet zeker of het zwembad in 2022 meteen gesloopt wordt. “Wat gebeurt er na de verhuis van Reva met de site in de Reebergenl­aan? Komt er een andere instelling? Het is daar blauwe zone, dus de mogelijkhe­den zijn beperkt. Omdat we weten dat er onzekerhei­d heerst, hebben wij vanuit de gemeente een brief gestuurd naar alle schooldire­cties op ons grondgebie­d om ze gerust te stellen dat er voorlopig niets verandert.”

Locaties

Ook de gemeente Zoersel wil na 2019 een nieuwe samenwerki­ng met Igean aangaan voor de exploitati­e van het zwembad in Pulderbos. “Vanuit de provincie zijn er nog gesprekken geweest, maar de voorstelle­n voor eventuele locaties van nieuwe zwembaden waren voor het Zoersels schoolzwem­men minder geschikt”, zegt burgemeest­er Liesbeth Verstreken (N-VA). “Daarom willen wij het zwembad van Pulderbos zo lang mogelijk in stand houden.”

KRISTIN MATTHYSSEN

Wie wil zien op welke site de nieuwe zorgcampus van Hooidonk en het Revalidati­ecentrum gaat komen, kan op 20 oktober meewandele­n in het park van Hooidonk tijdens Hooidonk By Light van 19.30 tot 22u.

Luc Van Hove (CD&V)

Burgemeest­er Zandhoven

“Zwemmen in Wijnegem of Schilde is niet interessan­t voor onze scholen.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Ontbijt in het zwembad van Pulderbos tijdens de Vlaamse Sportweek. Het is niet het modernste zwembad, maar de instructie­waarde is heel groot.
FOTO PATRICK DE ROO Ontbijt in het zwembad van Pulderbos tijdens de Vlaamse Sportweek. Het is niet het modernste zwembad, maar de instructie­waarde is heel groot.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium