Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alle klasfoto’s gaan online

Werkgroep Erfgoed Halle verzamelt oude lokale documenten om te digitalise­ren

- erfgoedhal­le@hotmail.com JAN VORSSELMAN­S

Bij de bevolking zit nog heel wat interessan­ts dat herinnert aan het verleden. Daarom wil de zopas opgerichte werkgroep Erfgoed Halle zoveel mogelijk documentat­ie digitaal vastleggen en toegankeli­jk maken voor iedereen.

Het idee om zo’n werkgroep uit de grond te stampen komt van Suzanne Nuyts, die haast alle prentkaart­en van Halle-Zoersel bezit, maar ook doodsprent­jes van vóór 1800 en nog veel meer. “Alles waar het woord ‘Halle’ op staat, hou ik bij”, zegt ze.

Maar er zijn ook anderen die de liefde voor de plaatselij­ke geschieden­is koesteren. Om die krachten te bundelen, nam Suzanne schepen van Erfgoed Danny Van de Velde (N-VA) onder de arm. Intussen bestaat de werkgroep ook uit Tom Sleeuwaert, Walter Van den Eynden, Maria Storms, Leen Imbert en Jeanine Van Houtven.

Laatstgeno­emde is afkomstig van Lier maar bracht haar jeugd door bij haar grootouder­s in Halle. De andere drie dames zijn geboren en getogen in Halle. “Ik heb ook veel documentat­ie en geef die graag aan Suzanne. Toch zou het beter zijn mochten we een locatie hebben. We zijn nog geen erkende vereniging, dus zullen nog even moeten wachten. We kunnen een interessan­te aanvulling

betekenen voor het al bestaande Diamantmus­eum in Halle”, vervolgt Maria Storms. “Gooi niks weg”

Ook bij Leen Imbert puilen de kasten uit. “En je moest eens weten hoeveel interessan­te zaken er nog bij de mensen zitten. Daarom onze oproep: gooi niets weg, maar breng het naar ons.”

De bedoeling is zoveel mogelijk documenten te digitalise­ren. Een eerste project is het verzamelen van klasfoto’s, oude én recente. Danny Van de Velde scant de foto’s in, voegt daar al namen of andere info aan toe en laat die gegevens controlere­n en aanvullen door de andere groepslede­n. Daarna zet Tom Sleeuwaert alles op de site erfgoedhal­le.online.

Momenteel hangen aan de kiosk in het dorpscentr­um plakkaten met klasfoto’s, waarvan niet alle namen van de afgebeelde kinderen bekend zijn. “Er komen ook nog borden aan de kerk. We vragen in eerste instantie aan de mensen die passeren om de namenlijst te vervolledi­gen, maar we willen vooral toch onze werking kenbaar maken. Personen kunnen ons foto’s in bruikleen geven, zodat we ze kunnen inscannen en op het web plaatsen. Daarna krijgen de eigenaars hun documenten terug.”

 ?? FOTO JAN VORSSELMAN­S ?? Suzanne Nuyts, Walter Van den Eynden, Maria Storms, Leen Imbert, Tom Sleeuwaert en Jeanine Van Houtven.
FOTO JAN VORSSELMAN­S Suzanne Nuyts, Walter Van den Eynden, Maria Storms, Leen Imbert, Tom Sleeuwaert en Jeanine Van Houtven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium