Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voorstel Duterte zou weg vrijmaken voor militaire junta en politieke dynastieën

‘Zieke’ president wil nog snel grondwet wijzigen

- GISELLE NATH

De omstreden Filipijnse president Rodrigo Duterte is ziek en speculeert over zijn opvolging. Zijn vicepresid­ent vindt hij daarvoor “te zwak in strategie”. “Ik zou het oké vinden als er een militaire junta kwam.”

De Filipijnen zijn in de ban van wilde speculatie­s over de gezondheid van Rodrigo Duterte (73), en over wie hem moet opvolgen als het echt niet meer gaat. Dutertes ambtstermi­jn loopt nog tot 2022. Vorige week miste Duterte twee officiële afspraken omdat hij zich liet testen in een privéklini­ek. Al in 2015 liet Duterte aan zijn supporters weten dat hij “misschien niet de volle termijn zal uitdoen.”

De president startte de geruchten over zijn gezondheid zelf tijdens een op televisie uitgezonde­n diner. “Ik weet niet waar ik fysiek sta”, zei hij toen. “Als het een terminale kanker is, zal ik geen behandelin­g vragen.” Ondertusse­n zegt hij alweer dat er geen kanker is gevonden. Daarmee lijkt alles van de baan, maar eigenlijk moet de politieke strijd nog beginnen. Want het regime heeft duidelijk gemaakt dat het zich niet wil neerleggen bij de grondwette­lijke regels rond opvolging.

Vuil politiek spel

Als Duterte te ziek of invalide zou zijn voor zijn ambt, dan moet volgens de grondwet de vicepresid­ent de ambtstermi­jn uitdoen. In dit geval is dat Leni Robredo, politica van de liberale oppositiep­artij. Zij is gelinkt aan een anticorrup­tiebewegin­g en krijgt steun van enkele ngo’s.

Maar vorige week zei Duterte in een toespraak bij gepensione­erde en actieve generaals, dat Robredo “te zwak in strategie” is om hem op te volgen. “Ik zou het oké vinden als er een mili- taire junta kwam”, zei hij. De laatste couppoging dateert van 2007, de meest ernstige gaat terug tot 1986.

Een politieke bondgenote van Duterte heeft ondertusse­n een veelzeggen­d voorstel voor grondwetsw­ijziging ingediend. Dat voorstel zet Robredo buitenspel, hanteert geen limieten op het aantal ambtstermi­jnen en laat politieke dynastieën toe. “Een manier om dezelfde groep wetgevers voor eeuwig aan de macht te houden”, zei oppositiep­arlementsl­id Carlos Zarate tegen nieuwssite The Rappler. Ook Dutertes dochter is trouwens in de running voor opvolging.

VS en China

Volgens journalist­e Raissa Robles (South China Morning Post) zal ook buitenland­se invloed bepalend zijn. Lees: de VS en China willen allebei graag invloed in de Filipijnen. Tot nu toe heeft Duterte de twee grootmacht­en beurteling­s tegen elkaar uitgespeel­d, zij het niet altijd zo consequent.

Een week na zijn eigen suggestie over een mogelijk terminale ziekte, geeft de anders zo snedige Duterte geen details vrij. “Het is geen kanker en niets serieus”, zei hij alleen. Voor de rest benadrukt een woordvoerd­er dat details over zijn gezondheid vertrouwel­ijk zijn zolang het niet om iets levensbedr­eigends gaat.

 ?? FOTO AP ?? President Duterte sprak het parlement toe en ontkende meteen dat hij kanker heeft.
FOTO AP President Duterte sprak het parlement toe en ontkende meteen dat hij kanker heeft.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium