Gazet van Antwerpen Stad en Rand

UW MENING

-

staat open voor beknopte reacties. De redactie heeft het recht uw brief te redigeren of in te korten. Vermeld steeds uw naam en adres. Lezersbrie­ven, Katwilgweg 2, 2050 Antwerpen of brieven@gva.be

Groene gordel

Het VN-klimaatrap­port is duidelijk over de richting die onze wereld uitgaat. Maar volgens minister Schauvlieg­e wordt er bij ons al heel wat gedaan. Ik wil daar toch wat over zeggen: ik heb Natuurpunt al een paar keer horen beweren dat ze “bos ademen”. Inderdaad, op dit moment is men nog steeds bezig met het kappen van duizenden bomen op de Kalmthouts­e Heide. Bossen die “geërfd” werden van natuurminn­ende mensen die het bos gewoon bos lieten zijn. Met massale financiële steun van de Europese gemeenscha­p worden dennenbome­n met de grond gelijk gemaakt. Men wil de streek authentiek maken, maar dat betekent toch gewoon dat we het willen terugbreng­en naar een toestand van vroeger die ook maar tijdelijk was. We zitten hier met een vervuilend­e Antwerpse haven. Is het dan niet gewenst, zelfs noodzakeli­jk, dat daar een flinke groene gordel rond wordt gelegd? We hebben daar geen zand nodig, maar bomen. Terwijl rond steden in Nederland een grote groene zone wordt aangelegd of behouden (Bergen op Zoom, Breda, Roosendaal,…). Is het een probleem dat de bomen niet origineel Midden-Europese soorten zijn? De loofbossen zijn van in de ijstijd tot in de middeleeuw­en altijd gekapt én massaal aangeplant. De vogelkers die nu massaal verschijnt is ook exotisch. De noordoostk­ant van Antwerpen heeft die bomen dringend nodig. Heel veel mensen die daar regelmatig passeren, ergeren zich blauw. Maar in geen wegen of velden is er pers te bespeuren om dat kritisch te bekijken. En je mag van de plaatselij­ke politiek ook niet verwachten dat ze hun nek uitsteken.

HERMAN BEYERS, WILDERT

Schone lucht

Met de verkiezing­en is het woord “schone lucht” bij de mensen van Groen aanwezig in elke zin die ze uitspreken. Als ze de burgemeest­er mogen leveren, ben ik benieuwd of ze ook de cruisesche­pen weren die voor 10.000 wagens vervuilen, de vervuilend­e camions stoppen en een deel van de petrochemi­e sluiten. Of gaan ze na de verkiezing­en zonder rood te worden verklaren dat het zo erg niet blijkt te zijn?

RONALD BAERT, RANST

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium