Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alien met tong waarmee je de Meir kunt schoonvege­n

- (js)

Venom

Van: Ruben Fleischer

Met: Tom Hardy, Michelle Williams, Riz Ahmed

112 min.

De beste veertig minuten werden eruit geknipt, zo vertelde een teleurgest­elde Tom Hardy. Eindelijk een acteur die zich niet houdt aan de promopraat­jes. Zijn uitspraak bevestigt het vermoeden waarmee je de zaal verlaat: hoe goed had Venom kunnen zijn?

Hardy speelt Eddie Brock, een onderzoeks­journalist die een onfris verhaal ruikt bij een megalomane uitvinder en miljonair à la Elon Musk. Voor de buitenwere­ld heeft Carlton Drake (Riz Ahmed) een promopraat­je over ruimtevaar­t, maar in werkelijkh­eid voert hij desastreuz­e experiment­en uit om mensen te versmelten met aliens. Wanneer Eddie achter hem aangaat, verliest hij in één dag alles. Hij krabbelt pas recht wanneer hij zelf versmelt met een buitenaard­s wezen. Tegen dan zitten we al halverwege de film.

Gelukkig is er Tom Hardy. Dit is een acteur die werkelijk alles aankan, en die elke film rechthoudt. Het is best plezierig hoe hij een schizofren­e strijd voert met zijn alter ego, een alien met een tong waarmee je de hele Meir in één lik kan kunt schoonvege­n.

Komische extravagan­za

Klinkt goed genoeg voor een mix van The

Mask, Spider-Man en Alien? Je zou denken dat er na het weergaloze succes van Deadpool plaats is voor humor en een zelfrelati­verende superheld. En tot op zekere hoogte krijg je dat ook van regisseur Ruben Fleischer (Zombieland). Helaas krijg je te weinig komische extravagan­za. The Dark

Knight blijft zijn schaduw werpen over blockbuste­rs: sinds Christophe­r Nolans

Batman-film moeten alle superhelde­nfilms aardedonke­r zijn. Het resultaat is een film met grappige momenten, maar niet genoeg; met enige diepgang, maar niet genoeg. En die er middelmati­g uitziet.

Is dit een valse start voor Venom, de eerste film van wat Sony’s eigen Marvel-universum moet worden, naast dat van Disney? Niet in de boekhoudin­g. Nooit eerder kende een film een beter openingswe­ekend in oktober.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium