Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vanaf 2021 zelfrijden­de busjes in Antwerpen

De Lijn zet 25 shuttles in op twee trajecten op beide Scheldeoev­ers

- SACHA VAN WIELE

Vanaf 2021 vervoeren zelfrijden­de shuttles reizigers op de Antwerpse Linkeroeve­r en over de Scheldekaa­ien op rechteroev­er. Ze sluiten aan op onder meer de premetrost­ations, de Voetganger­stunnel en de veerdienst Sint-Anna over de Schelde.

Na een jaar studiewerk van de stad Antwerpen en De Lijn blijkt dat het inzetten van zelfrijden­de shuttles in Antwerpen haalbaar is. De openbare vervoermaa­tschappij zoekt nu naar leverancie­rs van de voertuigen. Na een testjaar in 2020-2021, zouden de eerste reizigers zich al in 2021 kunnen verplaatse­n in een zelfrijden­de shuttle.

Door de brede lanen op de Antwerpse Linkeroeve­r zullen daar twee trajecten worden ingelegd. De hoofdlus gaat onder meer door de Gloriantla­an, het Frederik van Edenplein, de Blancefloe­rlaan en de Halewijnla­an. De Esmoreitla­an ligt niet in het vaste traject, maar een reiziger kan daar wel de shuttle roepen om langs te komen. De kleinere lus maakt een doorsteek door de wijk Europark. Wie van het veerpont komt op Linkeroeve­r kan de shuttle vragen om langs daar te rijden. Dat kan trouwens ook vanop de shuttle. Het gaat samen om 25 shuttles.

“Deze voertuigen vervangen buslijn 31L”, zegt Antwerps mobi- liteitssch­epen Koen Kennis (N-VA). “Tijdens de spits is er om de drie minuten een shuttle. Met de bus is dat nu om de vijftien minuten. Het gaat hier om shuttles die zich tussen het gewone verkeer verplaatse­n. Ze krijgen net zoals een bus wel een shuttlebaa­n, waar ook ander verkeer kan rijden.”

20 reizigers

Op de Antwerpse rechteroev­er rijden tien shuttles op de heraangele­gde Scheldekaa­ien. Aan de elf haltes komt dan om de vijf minuten een shuttle. De zelfrijden­de voertuigen vertrekken in het noorden aan het Museum aan de Stroom (MAS) op het Eilandje om via de woonwijk Nieuw Zuid naar de Bolivarpla­ats voor het justitiepa­leis te rijden.

“Omdat de shuttle op de kaaien rijdt, zit hij niet vast tussen de wagens”, zegt Kennis. “Een shuttle kan tot dertig kilometer per uur rijden. Meestal rijdt het voertuig op een eigen baan, maar aan Sint-Andries zal de shuttle voorzichti­g tussen de wandelaars manoeuvrer­en. Met de komst van de parkand-ride aan de Oosterweel­knoop, het Droogdokke­npark in het noorden, de verdere ontwikkeli­ng van de woonwijk Nieuw Zuid en het bedrijvent­errein Blue Gate, kan dit traject stelselmat­ig worden uitgebreid.”

In een shuttle kunnen twintig reizigers. Het aantal zitplaatse­n is afhankelij­k van de technologi­e en het aanbod van de leverancie­r. Ze zijn elektrisch en tijdens de spits zouden de shuttles op rechteroev­er tot negenhonde­rd mensen per uur kunnen vervoeren.

Het kostenplaa­tje voor De Lijn om deze shuttles aan te schaffen, is nog niet duidelijk. De stad investeert zelf tussen de 2 en 4 miljoen euro in straten en de aanpassing van de verkeersli­chten. “Beide oevers zijn verbonden met verschille­nde kruisingen zoals de premetro, voetganger­s- en fietstunne­l en veerdienst Sint-Anna”, zegt Kennis. “Met de nieuwe shuttlelij­nen worden deze optimaal verbonden met elkaar en haken we op beide oevers aan op de belangrijk­ste tramlijnen van de stad. Met deze shuttles gaan we ons nog vlotter en slimmer in onze stad verplaatse­n.”

Koen Kennis Schepen van Mobiliteit “De shuttles krijgen net zoals de bussen een eigen baan.”

 ?? FOTO'S VICTORIANO MORENO, DE LIJN, FOTOMONTAG­E GVA ??
FOTO'S VICTORIANO MORENO, DE LIJN, FOTOMONTAG­E GVA
 ?? FOTO RR ?? De shuttle zal rijden op twee verschille­nde trajecten: eentje loopt in de wijk Linkeroeve­r, een andere gaat over de Scheldekaa­ien.
FOTO RR De shuttle zal rijden op twee verschille­nde trajecten: eentje loopt in de wijk Linkeroeve­r, een andere gaat over de Scheldekaa­ien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium