Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Noren maken in haven hardhout uit suikerriet

Kebony uit Noorwegen zorgt voor minstens dertig jobs in Beveren en sluit niet uit dat ook hoofdzetel naar hier verhuist

-

Een terras uit Braziliaan­s of Congolees hardhout? Doordat een deel van de kap illegaal gebeurt, hangt er soms een geurtje aan. In de Waaslandha­ven maakt het Noorse Kebony nu een ethisch alternatie­f: zacht dennenhout krijgt er een bad onder hoge druk, in een reststof van suikerriet.

Het is een oud probleem: illegaal gekapt hardhout dat ook zijn weg naar Vlaamse terrassen vindt. Het regenwoud in onder andere Brazilië lijdt eronder. Ons land en de Antwerpse haven kwamen eerder al onder vuur te liggen voor de import en lakse controle op het hout.

Intussen komen er stilaan alternatie­ven op de markt, zoals chemisch behandeld hardhout van het Noorse bedrijf Kebony. “Een Canadese wetenschap­per bedacht een procedé om zachte houtsoorte­n zo te behandelen dat ze dezelfde eigenschap­pen kregen als hardhout”, zegt Thomas Hoegh, voorzitter van Kebony.

Van Noorwegen naar Antwerpen

Dat leidde in 2009 tot een eerste fabriek in de buurt van het Noorse Oslo. Het bleek een succes en al gauw werd ook een uitbreidin­g te klein. “Daarop hebben we gekeken naar Duitsland en Antwerpen. Uiteindeli­jk zijn we twee jaar geleden hier beginnen bouwen. De haven is erg performant. We kunnen hier op de site van Lanxess meteen stoom krijgen, afkomstig van het stoomnetwe­rk Ecluse, er waren overheidss­ubsidies enzovoort”, zegt CEO Bruno Van den Branden, een Zemstenaar die zijn tijd verdeelt tussen Antwerpen en Oslo.

Hoe maak je zacht hout hard? “Stapels planken van maximaal vijf centimeter dik rijden we in onze autoclaaf, een vat van dertien meter lang”, gaat de CEO verder. “We vullen het met het biologisch­e en niet-giftige furfurylal­cohol, een reststof van suikerriet, die we in Geel kunnen kopen. Onder hoge druk – 11 bar – laten we de stof tot in de kern van het hout dringen, zodat de cellen steviger worden. Nadien laten we het hout twee tot drie dagen drogen. Uiteindeli­jk is het even hard als ipéhout en kan het decennia meegaan.”

De bomen komen per schip uit Nieuw-Zeeland. Daar worden takjes vaak erg snel afgeknipt, wat zorgt voor zuiver hout met weinig ‘kwasten’, ogen in het hout. Die bomen zijn overigens tot zo’n twintig jaar oud, in tegenstell­ing tot de tropische bomen, die zo’n 150 jaar nodig hebben.

Ikea

Het man-made hardhout kan nadien op terrassen dienen, of voor gevelbekle­ding. Het is door de behandelin­g wel even duur als ‘echt’ hardhout. Een terras zou bijvoorbee­ld zo’n 80 euro/m² kosten.

Maar er zijn ook nog andere toepassing­en. In het Deense tweesterre­nrestauran­t Noma gebruikt men houten borden en bestek van Kebony-hout. “En enkele maanden geleden heeft zelfs Ikea een container besteld. Zij willen uitprobere­n of het bestek dat ze nu van hardhouten grepen voorzien kan worden gemaakt van het Kebony-hout”, voegt Roald Borré van PMV, dat zich voor 15 miljoen euro mee inkocht in de aandeelhou­dersstruct­uur, toe.

Hoofdzetel?

De nieuwe fabriek in Beveren heeft momenteel een capaciteit voor 20.000 m³, maar kan op de site van Lanxess nog vier keer groter worden. Momenteel werken er zo’n achttien personeels­leden, al ziet men op termijn plaats

Thomas Hoegh Voorzitter Kebony “Op termijn kunnen hier tot veertig mensen werken. Misschien verhuist ook onze hoofdzetel naar Beveren.”

Bruno Van den Branden CEO Kebony “Een reststof van suikerriet maakt de houtcellen steviger. Nadien is het even hard als ipéhout.”

voor dertig tot veertig personen. Daarmee zou het merendeel van de productie in ons land komen. Voorzitter Hoegh sluit daarom niet uit dat de hoofdzetel wel eens kan mee verhuizen. Bovendien wordt aan fabrieken gedacht in onder meer de Verenigde Staten en Japan.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Het onbewerkte hout (links) en het ‘hardhout’.
FOTO JAN VAN DER PERRE Het onbewerkte hout (links) en het ‘hardhout’.
 ?? FOTO JVDP ??
FOTO JVDP
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium