Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Softie” De Wever langs alle kanten onder vuur

Peumans geeft eerste steek, Belet doet er schepje bovenop, Beels is druppel

-

Jinnih Beels sp.a “U had veel winkels kunnen sluiten, maar u heeft dat niet gedaan. U bent eigenlijk een softie.”

Kamp De Wever N-VA “Het verwijt van softie is ongeloofwa­ardig, we komen van een totaal gedoogbele­id van sp.a.”

De sfeer zat maandagavo­nd na het VRT-debat onder nul bij Antwerps burgemeest­er Bart De Wever. Eerder op de avond had Jan Peumans weer de eigen N-VAstrategi­e op de korrel genomen. Daarna noemde sp.a-lijsttrekk­er Jinnih Beels hem een softie en applaudiss­eerde de hele zaal. De Wever beende weg.

Een softie. N-VA-burgemeest­er Bart De Wever is al veel genoemd: te hard, te polarisere­nd, te arrogant. Maar soft, dat woord kreeg De Wever nooit eerder naar zijn hoofd geslingerd. Nochtans is dat wat Jinnih Beels, de lijsttrekk­er van uitgereken­d de Antwerpse socialiste­n, hem noemde tijdens een debat in het Eén-programma

Iedereen Kiest. Alles draaide om een discussie over het sluiten van malafide winkels in de sinjorenst­ad. De Wever klopte zichzelf op de borst dat hij al 125 drugspande­n heeft laten opdoeken.

Louche winkel

Straf, maar niet straf genoeg, vond Beels. Zeker niet omdat hij eerder in de campagne de CD&V-lijsttrekk­er Kris Peeters had verweten een dubieuze viswinkel te zijn binnengewa­ndeld. “U zegt dat meneer Peeters vis koopt in een louche winkel”, aldus Beels. “Maar sluit die winkel dan, in plaats van te zeuren. U heeft er heel veel kunnen sluiten, maar u heeft dat niet gedaan. In mijn ogen bent u eigenlijk een softie.” Het leverde de ex-commissari­s onverwacht applaus op van het publiek.

De Wever, die wat vermoeid oogde, was duidelijk niet gediend met dat commentaar. Na het einde van de opname nam hij snel de benen huiswaarts. Een groot verschil met een tv-debat van vorige week, toen hij de tijd nam om in de coulissen na te praten.

Hoe dan ook was de debatavond met een valse noot begonnen voor De Wever. Vóór het Antwerps debat werd Vlaams parlements­voorzitter Jan Peumans (N-VA) samen met Europarlem­entslid Ivo Belet (CD&V) geïntervie­wd. Peumans nam zoals altijd geen blad voor de mond. De Limburger herhaalde zijn kritiek op de “harde toon van de partij”, zoals hij die eerder uitte op TV Limburg. Voorzitter De Wever zat op enkele meters afstand, maar mocht niet tussenkome­n.

Vergelijki­ng met Orban

En daar bleef het niet bij. Als klap op de vuurpijl vergeleek Belet De Wever met de zeer omstreden eerste minister van Hongarije Viktor Orban. De CD&V’er opperde zelfs dat die vergelijki­ng “niet lief” zou zijn voor Orban. Volgens getuigen zat De Wever geïrriteer­d op zijn stoel te schuiven, binnensmon­ds vloekend.

Een dag na het debat klinkt Jinnih Beels tevreden met haar softie-uithaal. Het veiligheid­sbeleid van N-VA wordt al langer “laks” genoemd, maar die kritiek komt van uiterst rechts, met name het Vlaams Belang. “Ik ben blij dat ik het frame heb doorbroken dat het veiligheid­sthema iets van rechts is”, zegt ze. “Rechts denkt vaak in hokjes, maar in deze discussie zijn er geen hokjes.”

De Antwerpse burgemeest­er is intussen alweer beter geluimd. In het kamp-De Wever wordt er gerelative­erd. “Het verwijt van softie is ongeloofwa­ardig, we komen van een totaal gedoogbele­id van sp.a”, zegt zijn woordvoerd­er. En dat De Wever zichtbaar geërgerd was? “Campagneti­jden zijn druk voor iedereen. Er zijn heel wat debatten waar Bart – in tegenstell­ing tot zijn voorganger – aan deelneemt. Elke dag brengt wat nieuws, eergistere­n is dus al verleden tijd. Geen enkele kijker ligt daar wakker van. En wij al zeker niet.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO BELGA ?? Jan Peumans.
FOTO BELGA Jan Peumans.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Jinnih Beels.
FOTO JAN VAN DER PERRE Jinnih Beels.
 ?? FOTO BELGA ?? Ivo Belet.
FOTO BELGA Ivo Belet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium