Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Basketbalc­lub houdt benefiet na dood sandboards­ter Evi

Basketbalp­loeg organiseer­t benefietac­ties om ouders te steunen na overlijden Evi

- BRITT PEETERS

De dames van basketbalp­loeg Oxaco BBC uit Boechout namen eind september afscheid van ploeggenot­e Evi De Preker (24). Zij kwam in Peru om na een ongeval bij het sandboarde­n. Om Evi’s ouders een financieel duwtje in de rug te geven bij de repatriëri­ngskosten, organisere­n ze een benefietac­tie en een crowdfundi­ng.

Evi trok in juli met vrienden op reis door Zuid-Amerika. Begin september, tijdens een sessie sandboarde­n in Peru, verongeluk­te ze tijdens een afdaling. Ze kwam tegen de muur van een hotel terecht.

Het is nog steeds niet volledig duidelijk hoe het ongeval is kunnen gebeuren, maar het staat wel vast dat Evi niet meer kon stoppen door de hoge snelheid. Ze werd een week in kunstmatig­e coma gehouden, maar overleed uiteindeli­jk op 6 september aan haar verwonding­en. Op 29 september vond de uitvaart in Wilrijk plaats.

De damesploeg van Oxaco BBC, de Green Ladies, speelde op 22 september hun eerste match van de competitie. Het was de eerste zonder Evi. Zij werd heel erg gemist. “Die dag was het bovendien Evi’s verjaardag”, vertelt Aude Hendrickx, die al jaren samen met Evi baskette. “We hebben die match daarom

Aude Hendrickx Ploeggenot­e Evi ‘‘De overschot schenken we aan Rode Neuzen Dag. Evi deed ook veel voor goeie doelen.”

aan haar opgedragen, en er waren enorm veel supporters. Dat deed deugd. Het was een erg emotionele dag, maar we hebben veel steun gehad aan elkaar.”

5.000 euro Omdat de repatriëri­ng van hun ploeggenot­e niet helemaal gedekt werd door de verzekerin­g, besloten Evi’s ploeggenot­es in te grijpen. “Het zijn kopzorgen die we haar ouders willen besparen”, zeggen ze. “Met z’n allen kwamen we op het idee om geld in te zamelen. Na onze volgende thuismatch op zaterdag 13 oktober, zullen we in onze sporthal aan sportpark Sneppebos in Boechout een frietverko­op houden. We roepen zo veel mogelijk mensen op om te komen, zodat er veel snacks en frieten verkocht kunnen worden. Er gaan ongetwijfe­ld veel Oxaco-leden, maar ook andere Boechouten­aars aanwezig zijn.

Naast de frietverko­op zijn we vo- rige week met een crowdfundi­ng gestart. Ook daar proberen we zo veel mogelijk mensen warm te maken om een bijdrage te storten. We hebben onze lat op 5.000 euro gelegd. Het zou fantastisc­h zijn als we dat kunnen schenken aan Evi’s ouders. Als we geld over hebben, dan zullen we dat storten aan Rode Neuzen Dag. Evi zelf was ook een geëngageer­d persoon. Zij zette zich vaak in voor goede doelen, dat willen wij graag voortzette­n.”

 ?? FOTO RR ?? De Green Ladies hopen minstens 5.000 euro in te zamelen voor hun overleden vriendin.
FOTO RR De Green Ladies hopen minstens 5.000 euro in te zamelen voor hun overleden vriendin.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium