Gazet van Antwerpen Stad en Rand

230 jonge techneuten moeten haven in drie dagen digitaler maken

- CHRISTOPH MEEUSSEN

Debarati Ganguli

Deelneemst­er “Wij willen met bepaalde algoritmes de mobiliteit van pendelaars in de haven verbeteren.”

Een oneindige voorraad energiedra­nken en pasta, 140 stapelbedd­en, pingpongta­fels, maar vooral talloze tafels, sterk internet en whiteboard­s. Dat is ruwweg de setting voor de Chainport Hackathon, die gisterenav­ond in Antwerpen van start ging. Drie dagen lang proberen zo’n 230 deelnemers oplossinge­n te vinden om de haven digitaler en mobieler te maken. Maar ook de douane vroeg help, met hun war on drugs.

“Antwerpen heeft een groot mobiliteit­sprobleem. Los het op”, zo grapte een van de organisato­ren gisterenav­ond. Mobiliteit was dan ook een van zes challenges, uitdaginge­n die gisterenav­ond werden voorgestel­d in Antwerp Expo, dit voor een tweede hackathon in de Antwerpse havenwerel­d. Op zo’n

hackathon komen mensen met heel wat kennis van programmer­en, probleemop­lossend denken, maar ook marketing samen, en gaan met data en andere technologi­e aan de slag.

IT’ers

In 2016 vond in de Waagnatie al een eerste editie plaats. Het winnende team Flexso kwam af met ‘Book-a-lock’, een online platform waarmee schepen plaatsen aan de Antwerpse kaaien en in de sluizen online kunnen boeken.

“Een tekort aan aanlegplaa­tsen, dat is inderdaad een van de problemen in de Antwerpse haven”, zegt Hans Verbeeck van technologi­ebedrijf NxtPort, dat samen met Voka en het Havenbedri­jf het evenemt organiseer­t. “Maar je hebt bijvoorbee­ld ook het probleem dat gevaarlijk­e goederen nog heel wat documenten vereisen. Er wordt al met pdf’s gewerkt, maar er wordt nog heel wat overgetypt, wat fouten kan opleveren. Dat kan allemaal beter.”

Andere uitdaginge­n gaan bijvoorbee­ld over duurzaamhe­id, maar ook veiligheid. Zo vraagt de douane – na het tekenen van een vertrouwel­ijkheidsov­ereenkomst voor gevoelige data – om mee te kijken naar ideeën om naar een betere detectie van cocaïne te gaan bij het scannen van containers die de haven binnenkome­n.

Pasta en gaming

“Wij willen met bepaalde algoritmes de mobiliteit van pendelaars in de haven verbeteren”, zegt Debarati Ganguli (34) uit India. Ze doet mee met het team van IT-bedrijf CNext, dat hoopt 12.500 wagens van de weg te halen.

Haar team van zeven ging gisteren al voor het officiële startsein aan de slag, in de grauwe, TL-verlichte hal van Antwerp Expo, met op de achtergron­d alvast een rustige ballade van Norah Jones.

Tegelijk waagden sommigen zich al aan een partijtje biljart, pingpong, of Playstatio­n, of er werd al gesnackt in de buurt van de cateringta­fel. Niet veel later volgde de officiële aftrap, waarbij er voltijds kan worden geprogramm­eerd, al dan niet afgewissel­d met een dutje in een van de 140 stapelbedd­en.

Simon Maxwell-Stewart en Naomi Goldapple uit Canada horen bij het bedrijf Element AI. “Wij willen met artificiël­e intelligen­tie de grillige aankomstti­jden van schepen in de haven nauwkeurig­er mee helpen voorspelle­n.”

Mogelijk behoren zij tot een van de zes teams waaruit uiteindeli­jk een winnaar zal worden gekozen. Ze krijgen dan plaats in innovatiek­antoor The Beacon, een cheque van 5.000 euro, evenals de mogelijkhe­id om het idee verder uit te werken in samenwerki­ng met de Antwerpse haven.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De deelnemers van de ‘hackaton’ werken in team om oplossinge­n te bedenken voor de uitdaginge­n waarmee de Antwerpse haven wordt geconfront­eerd.
FOTO PATRICK DE ROO De deelnemers van de ‘hackaton’ werken in team om oplossinge­n te bedenken voor de uitdaginge­n waarmee de Antwerpse haven wordt geconfront­eerd.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium