Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Toekomst KV Mechelen hangt aan een zijden draadje

Onderzoeks­resultaten vernietige­nd voor drie bestuursle­den van KV Mechelen: fans vrezen het ergste

-

Fraudeonde­rzoek spitst zich toe op één match: KV Mechelen Waasland Beveren

Mogelijke straffen voor matchfixin­g: degradatie of zelfs schrapping

Boze supporters Malinwa zakken massaal af naar stadion

Voor de tweede keer in de 114jarige clubgeschi­edenis wordt KV Mechelen bedreigd in zijn voortbesta­an. In 2003 werd de club van het faillissem­ent gered door haar supporters. Nu, vijftien jaar later, staat KV opnieuw aan de rand van de afgrond na zware beschuldig­ingen van omkoping met medeweten van drie bestuursle­den. De supporters reageren in shock. Het ‘oude’ bestuur schreeuwt zijn onschuld uit. Voorzitter Johan Timmermans: “Wij wisten van niets. Dit is het werk van individuen binnen de club.”

Ongeloof. Verbijster­ing. Wanhoop. Pure ontredderi­ng. Het viel gisteren allemaal af te lezen op de gezichten van de honderden supporters die in de loop van de avond waren afgezakt naar hun KV Mechelen in de hoop daar tot de ontdekking te komen dat het allemaal maar een boze droom was. Niet dus.

Remember 2002-2003. Vijftien jaar geleden vierden diezelfde fans nog feest omdat ze “hun cluppie mochten houden” (een legendaris­che uitspraak van speler Eric Viscaal). Nu dreigt dat ‘cluppie’ hen weer te worden ontnomen. Niet door financieel wanbeleid zoals toen. Wel door bange clubbestuu­rders die zich onder dreiging van een mogelijke degradatie lieten verleiden tot het laagste van het laagste in de sport: omkoping.

Supporters stromen toe

Tot omstreeks 15u waren er vooral veel vragen in en rond het AFAS Stadion. Van de drie opgepakte bestuurder­s had nog altijd niemand iets vernomen. De spelers en de staf kregen na hun training zwijgplich­t tegen de pers en ook de rest van het bestuur en de clubmedewe­rkers hulden zich in stilzwijge­n tot het federale parket met meer uitleg kwam. De persconfer­entie om 15u sloeg in als een bom. De fan- en ticketshop besliste vrijwel onmiddelli­jk om de deuren te sluiten en steeds meer ongeruste supporters trokken naar het stadion om steun te zoeken bij elkaar.

Ook voorzitter Johan Timmermans zakte onmiddelli­jk af naar het stadion om een spoedverga­dering te organisere­n met zijn overgeblev­en bestuursle­den. Even daarna kwam ook clubcoryfe­e Mark Uytterhoev­en aangefiets­t. Ondertusse­n bleef het volk toestromen. Na het eerste spoedberaa­d stond Timmermans hen te woord. De fans uitten hun ongeplaats loof en vroegen tekst en uitleg. “Ik geloof niet dat niemand anders iets wist als er een man die al vijftien jaar bij de club zit (Thierry

Steemans, red.) betrokken is”, fulmineerd­e er iemand. “Ik voel me bedrogen door de club. 1.000 euro van mijn spaargeld heb ik de club gegeven. En waarvoor? Om een paljas mijn club om zeep te laten helpen? Dit doet eeuwig pijn.”

Anderen richtten hun pijlen op voormalig huismakela­ar Dejan Veljkovic. “Jullie kunnen toch ook een speler kopen en verkopen. Daar hebben jullie die prullenman­nen toch niet voor nodig?”

“Boos en triestig”

Mirco Moreels volgt KV Mechelen al lang en heeft een populaire Facebook-pagina over Malinwa. Hij is ook sfeerrepor­ter voor uw krant. “Wat er nu gebeurt is hallucinan­t”, klinkt het. “Ik ben boos en triestig om wat er nu allemaal gebeurt. Dat dit met een club als KV kan, is ongeloofli­jk. Ik volgde de persconfer­entie op het werk en ik werd met de minuut bleker. Ik ben naar huis gegaan met de woorden ‘en nu ga ik wat huilen’. Ik hoop dat het een initiatief was van enkele bestuursle­den, en niet georganise­erd werd vanuit de club. Ik had een goed gevoel bij de overnemers omdat het mensen uit de buurt waren, maar dat bleek duidelijk onterecht. Als waar is wat er geschreven wordt en zij zijn schuldig, dan moeten ze heel streng gestraft worden en asap uit het bestuur verdwijnen. Hopelijk komt KV hier uit. Maar eerlijk, ik vrees ervoor.”

Voorzitter Timmermans reageerde door zich uitdrukkel­ijk te distantiër­en van de beschuldig­de bestuursle­den. “Dit is het werk van andere individuen binnen de club. Als club waren we daar niet van op de hoogte en hebben we hier dus ook niets mee te maken”, benadrukte hij. “Ik lig hier ook van wakker, want in de eerste ben ik ook een supporter. Als bestuurder stel ik vast dat er zaken gebeurd zijn die de club in een slecht daglicht stellen. We gaan goed moeten nadenken hoe we hiermee omgaan.”

Geen incidenten

Ook Gert Van Dyck, supporters­vertegenwo­ordiger in het bestuur van KV, sprak de toegestroo­mde fans toe. “Dit is de zwartste dag uit mijn supporters­bestaan. Maar we hebben nog zware dagen gehad. We gaan hieruit komen. Met jullie hulp”, bleef hij hoopvol.

Toen ook de harde kern van de supporters op het symbolisch­e tijdstip 19.04u (een verwijzing naar het jaar waarin de club werd opgericht) kwam opdagen, bleven de gevreesde incidenten uit. Gelaten trokken de honderden supporters naar de Grand Kavee (een zaal in het stadion), waar ze nog eens werden toegesprok­en door vier bestuursle­den: voorzitter Timmermans, jeugdvoorz­itter Guy Vanherp en de supporters­vertegenwo­ordigers Gert Van Dyck en Hans Van der Biesen. Daar kregen ze nogmaals te horen dat de ‘oude’ bestuurder­s zich volledig distantiër­en van de acties van Olivier Somers, Thierry Steemans en Stefaan Vanroy.

In tegenstell­ing tot Olivier Somers hoort Dieter Penninckx, de andere hoofdaande­elhouder van KV Mechelen, niet bij de beschuldig­den. Penninckx liet zich gisteren niet zien aan pers of supporters maar riep donderdaga­vond wel nog een speciale raad van bestuur bijeen. Daarop besliste de club dat ze zich burgerlijk­e partij zal stellen tegen Steemans, Somers en Vanroy. “Want de club, dat zijn jullie”, richtte Timmermans zich tot de fans, die die uitspraak op gejuich onthaalden. “En we laten niet toe dat de naam van KV Mechelen besmeurd wordt door dit soort zaken. Maar we willen de drie bestuursle­den wel persoonlij­k spreken, want dat is nog niet kunnen gebeuren.”

Een van de supporters vroeg zich af wat er met de club gebeurt wanneer aandeelhou­ders Steemans en Somers boter op het hoofd zouden hebben. “Daar zijn oplossinge­n voor”, antwoordde Timmermans. Welke zal in de komende dagen moeten blijken. De volledige speeldag van komend weekend in de Proximus League is uitgesteld en dus zit er voor de fans niets anders op dan bang af te wachten. Net als vijftien jaar geleden.

Gert Van Dyck Bestuursli­d namens supporters­orgaan “Dit is de zwartste dag uit mijn supporters­bestaan. Maar we hebben nog zware dagen gehad. We gaan hieruit komen.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium