Gazet van Antwerpen Stad en Rand

KV Mechelen vecht om te overleven (bis)

Vijftien jaar na de vereffenin­g en verplichte degradatie zit helft van het bestuur in de cel

-

De helft van het KV-bestuur werd gisteren aangehoude­n op beschuldig­ing van corruptie en criminele organisati­e. Ook voorzitter Dirk Huyck van Waasland-Beveren werd in verdenking gesteld. Beide clubs hangen strenge straffen boven het hoofd.

Het luik matchfixin­g in het onderzoek ‘Propere Handen’ spitst zich steeds meer toe op KV Mechelen en de strijd die het stamnummer 25 eind vorig seizoen voerde om in 1A te blijven. Donderdag kon u al lezen hoe spelersmak­elaar Dejan Veljkovic scheidsrec­hters Bart Vertenten en Sébastien Delferière probeerde te verleiden wedstrijde­n in het voordeel van Malinwa te beslissen. Gisteren bleek dat ook bestuursle­den van KV Mechelen zich mogeiets mee schuldig hebben gemaakt. Vooral de laatste wedstrijd van het seizoen tegen WaaslandBe­veren komt in het vizier.

Actieve rol?

KV Mechelen moest de laatste wedstrijd winnen met een groter doelpunten­verschil dan Eupen om in eerste klasse te blijven. Malinwa won de wedstrijd met 2-0, maar in Eupen ging Moeskroen met 4-0 kopje-onder in de slotfase. Daardoor degradeerd­e KV Mechelen, maar het had zijn deel van het werk – winst tegen WaaslandBe­veren – wel gedaan.

Het gerecht hoorde gisteren met Waasland-Beveren-doelman Davy Roef en Olivier Myny (nu OHL, maar vorig seizoen Waasland Beveren) voor het eerst spelers. Ook voorzitter van Waasland-Beveren Dirk Huyck en de makelaar van Olivier Myny, Walter Mortelmans, werden opgepakt en voor de onderzoeks­rechter geleid.

Davy Roef werd volgens zijn advocaat gehoord als “getuige”. De andere drie werden gisteravon­d vrijgelate­n maar blijven in verdenking. Ze werden ongetwijfe­ld uitgevraag­d over pogingen om de wedstrijd tegen KV Mechelen in een bepaalde richting te sturen. Roef speelde overigens een sterke wedstrijd en deed nog verschille­nde reddingen.

De vraag die de speurders ongetwijfe­ld beantwoord willen zien, is of niet alleen Veljkovic, maar ook het bestuur van KV Mechelen een actieve rol heeft gespeeld in het benaderen van de spelers en bestuursle­den van Waasland-Beveren. Het federaal parket bevestigde gisteren dat hoofdaande­elhouder Olivier Somers en financilij­k eel directeur Thierry Steemans voorlopig in de cel blijven. Sportief directeur Stefaan Vanroy werd onder voorwaarde­n vrijgelate­n. De aanhouding­en zijn een zware klap voor de traditiecl­ub aan de Dijle.

Geen handen schudden

Ook Dieter Penninckx, CEO van Brantano die de club samen met Olivier Somers overnam, reageerde aangeslage­n. Penninckx maakte er na zijn aanstellin­g nooit een geheim van dat hij de macht van makelaar Dejan Veljkovic – die jarenlang de huismakela­ar van de club was – wilde breken.

“Mijn supporters­hart bloedt. Stomverbaa­sd ben ik door wat nu gebeurt”, zei Penninckx. “Natuurlijk wil ik van mijn collega-bestuurder­s die opgepakt zijn, weten wat er aan de hand is. Of zij gedaan hebben. Maar als er iets verkeerds is gebeurd, dan is dat zeker niet in opdracht van de club geweest.”

Toch zegt Penninckx te hopen dat de operatie van het gerecht heilzaam kan zijn. “Ik ben ergens diep van binnen zelfs blij dat dit uitkomt. Voor mijn club en voor het Belgische voetbal. Wij zitten met KV Mechelen nu misschien in het oog van de storm, maar die storm zal ook nog bij anderen passeren. Daar ben ik zeker van.”

Over Dejan Veljkovic heeft Penninckx een duidelijke mening. “Ik heb die man zelfs nooit de hand willen schudden. Instinctie­f heb ik altijd aangevoeld dat hij niet deugde.”

En voor de supporters heeft Penninckx ook een boodschap. “Wat er ook gebeurt, ik loop niet weg van KV Mechelen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium