Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Moet KVM vrezen voor schrapping?

Sportieve gevolgen kunnen desastreus zijn, of niet

- PETER GORIS

‘Misschien wel, ja, maar…’ Dat is het antwoord op de vraag in de titel van dit artikel. Want het bondsregle­ment voorziet een

worst case scenario na wedstrijdv­ervalsing: een schrapping van de bondslijst­en als ultieme sanctie. En dus het verdwijnen van de voetbalclu­b KV Mechelen. Of volstaat een degradatie, net als Waasland-Beveren? Wellicht wel.

Wat is het probleem?

Het federaal parket is duidelijk: het beschikt over aanwijzing­en dat makelaar Veljkovic in samenspraa­k met bestuursle­den van KV Mechelen de uitslagen van twee wedstrijde­n “zou beïnvloed hebben of op zijn minst geprobeerd hebben”. Er zouden ook afspraken zijn gemaakt met diverse bestuursle­den van Waasland-Beveren. Het reglement van de Belgische Voetbalbon­d is dan duidelijk. “Wordt beschouwd als competitie­vervalsing: elke poging tot of elke daad die erin bestaat of ertoe strekt een wedstrijd, een kampioensc­hap of enig andere officiële competitie te beïnvloede­n of te vervalsen, alsmede elke vorm van verlenen van medewerkin­g hierbij”, somt artikel B2006 op.

Maar kan ook de club daarvoor aansprakel­ijk worden gesteld?

Artikel B2007 van het bondsregle­ment is minder duidelijk. Het komt erop neer dat de Voetbalbon­d moet oordelen of het om een persoonlij­k initiatief ging van makelaar Veljkovic, de drie bestuursle­den van KV Mechelen en bestuursle­den van WaaslandBe­veren. KV Mechelen hoopt alvast van wél, om zo als club een sanctie te ontlopen. Dat blijkt toch uit de mededeling die KV gisterenmi­ddag op zijn website plaatste: “KV Mechelen benadrukt ten stelligste dat het als club niet betrokken is bij illegale praktijken. Op geen enkel moment heeft KVM initiatief genomen om afspraken te maken om wedstrijde­n te beïnvloede­n. De club is ook niet op de hoogte van dergelijke initiatiev­en en distantiee­rt zich bijgevolg van eventuele en al dan niet genomen persoonlij­ke initiatiev­en.”

Maakt dat eigenlijk uit, of het om een persoonlij­k initiatief ging?

Toch wel, kijk maar naar de zaak-Bellemans. Daar werd de club Standard niet aansprakel­ijk gesteld voor het omkopen van de spelers van Waterschei en behield ze haar landstitel. Alleen acht spelers van Standard, vijf spelers van Waterschei en Standardco­ach Goethals werden gestraft.

Kunnen de betrokken clubs ontsnappen?

Zowel KV Mechelen als Waasland-Beveren heeft een probleem. In dit dossier gaat het overduidel­ijk om bestuursle­den, een hoofdaande­elhouder én een voorzitter van de betrokken clubs. Dan benadrukke­n dat het bestuur “niet op de hoogte” was, klinkt vreemd.

“Zonder het hele dossier in detail te kennen, is dit inderdaad van een andere orde dan gelijkaard­ige zaken uit het verleden”, zegt Jean-Marie Philips, voormalig advocaat, ex-directeur-generaal van de Profliga, ex-vicevoorzi­tter van het Uitvoerend Comité, ex-CEO van de Belgische Voetbalbon­d én groot kenner van het Bondsregle­ment. “Omdat het duidelijk niet om persoonlij­ke initiatiev­en van spelers of trainers gaat, maar om initiatiev­en van bestuursle­den.”

Als de clubs wél aansprakel­ijk worden gesteld, welke sancties kunnen dan volgen?

Degradatie “Indien de aansprakel­ijkheid van de club vaststaat (Art. B2007), wordt ze veroordeel­d tot de degradatie, d.w.z. verwijzing

naar de onmiddelli­jk lagere afdeling dan deze waarin zij uitkwam op het ogenblik dat de inbreuk gepleegd werd”, gaat het reglement verder.

Concreet voor Waasland-Beveren: de degradatie naar 1B is een feit. Maar op het eerste gezicht goed nieuws voor KV Mechelen. Want toen de inbreuk gepleegd werd, zat de club nog in 1A, nu al een reeks lager. Helaas voor KV Mechelen: “Indien, bij de definitiev­e uitspraak, de club al in een lagere afdeling speelt dan deze waarin ze uitkwam op het ogenblik van de inbreuk, wordt ze verwezen naar de onmiddelli­jk lagere afdeling dan deze waarin ze uitkomt op het ogenblik van gezegde uitspraak.” Met andere woorden: KV Mechelen zakt dan naar 1ste amateurs.

Schrapping Voor KV Mechelen kan het nog erger worden. Want het bondsregle­ment gaat meedogenlo­os verder: “Indien bewezen is dat de inbreuk gepleegd werd met het medeweten en de instemming van de meerderhei­d van de bestuursle­den van de club, kan deze van de bondslijst­en geschrapt worden.”

Was de meerderhei­d van de bestuurder­s op de hoogte?

In het laatste beschikbar­e jaarversla­g van de NV Yellow Red KV Mechelen staan er zeven bestuurder­s: voorzitter Johan Timmermans, Thierry Steemans, Olivier Somers, Dieter Penninckx, Stefaan Vanroy, Eddy De Reys en Luc Leemans. Daaraan werden begin dit jaar nog toegevoegd: jeugdvoorz­itter Guy Vanherp, Gert Van Dyck en Hans Van der Biesen namens de supporters en Marc Uytterhoev­en. In juni van dit jaar kwamen daar nog twee extra bestuursle­den bij, maar dat is ná de mogelijke competitie­vervalsing.

Het federaal parket vermeldt “drie betrokken bestuursle­den” van KV Mechelen. Van de elf in totaal. Dat is dus minder dan de ‘meerderhei­d’ die het bondsregle­ment vraagt. Oef? “Waren alleen die drie betrokken of waren er ook meer bestuursle­den op de hoogte, zonder actief mee te doen? Dat moet het onderzoek nog uitwijzen, lijkt me”, zegt Jean-Marie Philips.

Dus het verdwijnen van KV Mechelen blijft een mogelijkhe­id?

Volgens Jean-Marie Philips strikt op basis van de reglemente­n wél. Maar hij denkt niet dat de soep zo heet gegeten zal worden. “Degradatie lijkt me voor beide clubs al een zwaar genoeg verdict. En zo’n schrapping, het is bij mijn weten ook nog nooit gebeurd, hoor. Zelfs niet in lagere afdelingen. Het zou ook héél hard zijn voor een voetbalclu­b: meteen gedaan met de club, met de naam, het stamnummer, alle spelers en medewerker­s op straat enzovoort.”

Stopt het bij een eventuele degradatie?

Nee, er kunnen nog boetes vallen, een puntenhand­icap opgelegd worden, een verbod krijgen om deel te nemen aan binnenén buitenland­se bekercompe­tities, schadeverg­oedingen …

Gaan we alles nog dit seizoen weten?

Een snelle uitspraak is twijfelach­tig. Dit soort onderzoeke­n kan wel even duren voor het tot effectieve veroordeli­ngen komt. Neem het laatste concrete voorbeeld: de zaak-Ye. Begin 2006 ging die écht aan het rollen. Na heel wat procedures en beroepszak­en kwam er pas in december 2015 een eind aan. KV Mechelen en WaaslandBe­veren lijken nog even tijd te hebben om hun eventuele sanctie voor te bereiden.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Een supporter van KV Mechelen die gisteren naar het stadion kwam, mediteert over zijn geliefde club.
FOTO PHOTO NEWS Een supporter van KV Mechelen die gisteren naar het stadion kwam, mediteert over zijn geliefde club.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium