Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voor meer dan 11 miljoen aan geld en horloges in beslag genomen

- BELGA, THOMAS STANDAERT

De gevolgen van ‘Propere Handen’ worden twee dagen na het begin van de operatie pijnlijk zichtbaar in de voetbalwer­eld. Het onderzoek van het federaal parket naar fraude en corruptie doet het hele Belgische voetbal op zijn grondveste­n daveren. Van de 29 opgepakte personen worden er 22 voorgeleid bij de onderzoeks­rechter. Daarnaast namen de speurders luxehorlog­es, juwelen en cash geld in beslag, in totaal voor ruim 11 miljoen euro.

Het onderzoek van het federaal parket bestaat uit drie luiken. Het eerste draait rond spelersmak­elaar Dejan Veljkovic, die samen met verschille­nde voetbalclu­bs, waaronder Lokeren, KV Mechelen, Standard, KRC Genk en Club Brugge constructi­es zou hebben opgezet om zichzelf verborgen commissiel­onen voor zijn activiteit­en als makelaar uit te betalen en om spelers voor wie hij optreedt, verdoken verloninge­n en vergoeding­en te bezorgen.

Veljkovic zou zo spelers in zijn portefeuil­le verborgen lonen hebben kunnen bezorgen. Dat zou gebeurd zijn via valse facturen en overeenkom­sten met algemene vermelding­en als “scouting”, “consulting”, “commission fees”, “provisions” en “extra costs”.

Bayat

In het tweede luik nemen de speurders Mogi Bayat in het vizier. Die zou de transfers van verschille­nde spelers gemanipule­erd hebben om zijn eigen makelaarsv­ergoedinge­n te maximalise­ren, waarbij de belangen van de spelers en clubs voor wie hij optreedt, benadeeld werden. Daarbij zouden, via medeplicht­ige spelersmak­elaars en rechtspers­onen in onder meer Frankrijk, Luxemburg en Engeland, constructi­es opgezet zijn om die manipulati­es verborgen te houden voor de betrokken clubs en spelers. Ook (intussen ex-)advocaat Laurent Denis zou hierbij een rol hebben gespeeld. Een groot deel van het geld zou via zijn derden- rekening gepasseerd zijn, waarna een deel cash werd afgehaald.

Het derde luik draait rond de matchfixin­g tijdens de degradatie­strijd in het voetbalsei­zoen 2017-2018, met naast de wedstrijd KV Mechelen-Waasland Beveren ook de wedstrijd Antwerp-Eupen van de voorlaatst­e speeldag. Ook die zou makelaar Dejan Veljkovic hebben beïnvloed, of dat op zijn minst hebben geprobeerd. Gisteravon­d werd de aanhouding van de echtgenote van de Servische makelaar bevestigd: zij wordt verdacht van lidmaatsch­ap van een criminele organisati­e en witwassen. Veljkovic zelf moest nog worden voorgeleid, maar het ziet er allesbehal­ve goed uit voor hem.

Voor Club Brugge was er beter nieuws. Trainer Ivan Leko mocht na een nacht in de cel naar huis. Hij wordt niet beschuldig­d van matchfixin­g, wel van witwassen. Club bevestigde ondertusse­n het vertrouwen in Leko.

 ?? FOTO'S BELGA ?? Ivan Leko (links) is gisteren vrijgelate­n. Enkele andere opgepakte verdachten proberen hun gezicht te bedekken.
FOTO'S BELGA Ivan Leko (links) is gisteren vrijgelate­n. Enkele andere opgepakte verdachten proberen hun gezicht te bedekken.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium