Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hij trekt zich niets aan van het leed van de buren”

Man die in Turnhout buurmeisje doodreed, komt niet opdagen op proces maar krijgt één jaar effectieve celstraf

- (bvdl)

Jonathan M. (21) uit Turnhout heeft bij verstek een effectieve celstraf van één jaar en een rijverbod van tweeënhalf jaar gekregen voor het doodrijden van zijn buurmeisje Laura (1,5). “Elke voorzichti­ge bestuurder weet dat jonge kinderen geen besef hebben van gevaar in het verkeer”, oordeelde de politierec­hter.

De kleine Laura was op 2 september 2017 vlak bij haar ouderlijke woning in de Taeymansla­an in Turnhout aan het spelen. Net op dat moment vertrokken buurman Jonathan M. (21) en een vriendin met de wagen achteruit van de oprit. De achterruit van zijn Mazop da was stuk en was dichtgepla­kt met zwarte plastic. De bestuurder had het meisje niet gezien en heeft haar aangereden, waarna Laura overleed. Achteraf bleek dat Jonathan M. cannabis had gebruikt. Het Openbaar Ministerie vorderde een maand geleden nog drie jaar cel en vijf tot tien jaar rijverbod voor M., die zelf niet opdaagde in de rechtbank.

Geen excuus

De politierec­hter veroordeel­de de dader gisteren tot een effectieve gevangenis­straf van één jaar, bovenop een rijverbod van tweeenhalf jaar en een boete van 9.600 euro. Als hij zijn rijbewijs ooit nog terug wil krijgen, moet hij exa- mens en psychologi­sche tests afleggen.

Rechter Koen Willebrord­s was bijzonder scherp voor de jonge bestuurder. “Elke voorzichti­ge bestuurder weet dat jonge kinderen zoals Laura niet het minste besef hebben van gevaar in het verkeer. Het is voor M. geen excuus dat hij Laura niet had gezien toen ze de straat kwam opgelopen. Mits een beetje aandacht moest hij toch hebben gezien dat het peutertje er was. Hij heeft zelfs niet aan zijn passagier gevraagd om een oogje in het zeil te houden.”

De rechter stoorde zich er ook aan dat M. nooit is komen opdagen bij verdere onderzoeke­n en de zitting van de rechtbank zelf. “Mits een minimum aan geweten moet hij daarvan wakker liggen. Het wekt de schijn dat hij zich van het voorval en het leed van zijn buren niets aantrekt. Daarom kan de rechtbank geen rekening houden met eventueel schuldinzi­cht”, aldus de rechter.

Op gespannen voet

De twee families in de Taeymansla­an leven na het drama op gespannen voet met elkaar. Het gezin van het slachtoffe­r beweert dat het wordt geterroris­eerd en overweegt te verhuizen.

 ?? FOTO RR ?? Laura was pas anderhalf jaar toen ze vorig jaar verongeluk­te.
FOTO RR Laura was pas anderhalf jaar toen ze vorig jaar verongeluk­te.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium