Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Onderwijsr­aad wil meer Frans op VRT

Voorstel moet gebrekkige taalkennis van kinderen opkrikken

-

Lieven Boeve

Katholiek Onderwijs

“De VRT heeft een vormende functie. Dat kan met een Frans gedichtje in een kinderprog­ramma bijvoorbee­ld.”

Meer Frans in kinderprog­ramma’s van de VRT of in het jeugdjourn­aal Karrewiet. Het Vlaamse onderwijsv­eld vindt dat de openbare omroep zijn steentje moet bijdragen om het gebrekkige Frans van onze kinderen op te krikken. “De VRT heeft tenslotte een vormende taak”, zegt Lieven Boeve, topman van het Katholiek Onderwijs. Minister van Media Sven Gatz (Open Vld) is bereid om het voorstel te onderzoeke­n.

Vijf minuutjes voor het journaal de Vlaming Algemeen Beschaafd Nederlands bijbrengen. In de jaren zestig en zeventig was Hier spreekt

men Nederlands een vaste rubriek op de openbare omroep, vlak voor het nieuws. Zó ver wil het onderwijs nu ook niet gaan om onze kinderen Frans te leren, maar de VRT zou wel meer Frans aan bod kunnen laten komen in haar kinderprog­ramma’s.

Het voorstel staat in een nieuw advies voor een sterker Frans in het basisonder­wijs van de Vlaamse Onderwijsr­aad (Vlor), waarin het hele onderwijsv­eld is vertegenwo­ordigd. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) had het advies gevraagd omdat amper de helft van onze 12-jarigen de eindtermen haalt voor lezen in het Frans. Ook spreken gaat met horten en stoten.

De hele samenlevin­g moet haar verantwoor­delijkheid nemen om dat op te lossen, vindt de Vlor. En dus ook de openbare omroep.

“Kinderen komen nu te weinig in aanraking met Frans buiten de school”, zegt Lieven Boeve van het Katholiek Onderwijs. “Aangezien de VRT een vormende functie heeft, zou die aan sensibilis­ering van de taal kunnen doen. Een Frans gedichtje in een kinderprog­ramma bijvoorbee­ld.”

Karrewiet

Andere leden van de Vlor denken aan samenwerki­ngen met de Waalse RTBF voor het jeugdjourn­aal

Karrewiet, om bepaalde items in het Frans te brengen. “Het zou al een begin zijn mochten we uit de beeldbank van de RTBF kunnen putten voor de lessen Frans”, zegt Marianne Coopman van vakbond COV.

Het voorstel over de VRT is een van drie voorbeelde­n die de Vlor geeft. Ze denkt ook aan subsidies voor bibliothek­en om Franse boeken te kopen en aan een betere toegang tot Franstalig­e culturele activiteit­en voor Vlaamse kinderen, zoals theater.

“Ik sta volledig achter dit advies”, zegt minister van Media en Cultuur Sven Gatz. “We nemen al verschille­nde initiatiev­en om de uitwisseli­ng tussen Vlaamse en Waalse kinderen te bevorderen, maar we kunnen meer doen. De huidige overeenkom­st met de VRT loopt nog twee jaar, maar het is het onderzoeke­n waard of we verplichti­ngen voor Frans moeten opleggen.”

Betere opleidinge­n

De Vlor kijkt voor alle duidelijkh­eid ook in eigen boezem om het niveau van het Frans in de lagere school op te krikken. De Onderwijsr­aad vindt dat meer scholen al vóór de verplichte lessen in het vijfde en zesde leerjaar Frans moeten aanbrengen, en dat ook de opleiding van leerkracht­en beter moet.

“Toch opmerkelij­k dat de Vlor in de eerste plaats niet naar zichzelf kijkt”, vindt Koen Daniëls, onderwijss­pecialist van N-VA. “De beste oplossing staat zelfs niet in het advies: namelijk gespeciali­seerde leerkracht­en Frans inzetten in het basisonder­wijs. We zouden beter daar beginnen, in plaats van naar de VRT te kijken.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium