Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Minder slaappille­n, meer slaapcursu­ssen

Nieuwe richtlijn moet patiënten beter helpen

- MYRTE DE DECKER

De Belg is kampioen in het slikken van slaap- en kalmeermid­delen. “Dat moet anders”, zegt huisartsen­vereniging Domus Medica. In cursussen of therapie zien zij meer heil. Huisartsen krijgen daarom een nieuwe richtlijn om moeilijker­e slapers beter te helpen. “Er zijn alternatie­ven, gebruik ze ook”, luidt het.

Eén schaapje, twee schaapjes, drie schaapjes … en een slaappil. Belgen die moeilijk indommelen, grijpen gemakkelij­kheidshalv­e naar medicijnen. Die pillenment­aliteit moet eruit, vindt huisartsen­vereniging Domus Medica. Volgens hun hernieuwde richtlijn ligt de oplossing in niet-medicament­euze behandelin­g. Lees: ga op slaapcursu­s of in therapie.

Slapen? Dat kan toch iedereen? Toch is ‘goed slapen’ makkelijke­r gezegd dan gedaan. “Probleemsl­apers hebben een vicieuze cirkel gecreëerd”, zegt dokter Hanne Cloetens van Domus Medica. “Ze gaan vaak naar bed met het idee dat ze de slaap toch niet vlot zullen kunnen vatten. Maar die gedachten kunnen worden bijgesteld.”

Onder de kerktoren

Tijdens zo’n slaapcursu­s of cognitieve gedragsthe­rapie leren mensen hun foute ideeën over slaap kennen. “Sommigen moeten minder lang in bed liggen”, zegt dokter Tom Declercq (UGent). “Anderen hebben dan weer baat bij tips of relaxatie- en ademhaling­soefeninge­n. Nog anderen moeten hun slaaphygië­ne aanpakken. Dus niet intensief sporten voor bedtijd en geen schermen in bed. Zo heeft het lichaam tijd om in slaapmodus te gaan.”

Want daar neemt de Belg geen tijd voor. Wie naar bed gaat, verwacht meteen in slaap te vallen. Bijna een op de acht neemt daarom slaap- of kalmeerpil­len, blijkt uit cijfers van het Wetenschap­pelijk Instituut Volksgezon­dheid. Bij de 75-plussers gaf zelfs een op de vijf aan de voorbije 24 uur een slaap- of kalmeermid­del genomen te hebben.

Ook huisartsen moeten leren om alternatie­ven te gebruiken en daarvoor samen te werken met bijvoorbee­ld psychologe­n. “Die eerstelijn­szorg is essentieel om het probleem aan te pakken”, aldus Declercq. “De kennis moeten we verankeren in lokale initiatiev­en met eerstelijn­spsycholog­en en een slaapcursu­s onder de kerktoren.”

Wie een acuut slaapprobl­eem heeft, moet zich geen zorgen maken. De medicijnen blijven bestaan. “Maar die worden het best niet langer dan een week genomen”, zegt Cloetens. “Echte probleemsl­apers moeten kordaat en langdurig opgevolgd worden.”

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Bijna een op de acht Belgen neemt slaap- of kalmeermid­delen.
FOTO GETTY IMAGES Bijna een op de acht Belgen neemt slaap- of kalmeermid­delen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium