Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Gelukkig is Geert thuis met kanker. Zo kan hij voor onze Seppe zorgen”

Ouders van kinderen met beperking klagen ingewikkel­de procedure van ‘persoonsge­bonden budget’ aan

- GUY VAN NIEUWENHUY­SEN

Ouders van kinderen met een beperking luiden de alarmbel over het systeem van het zogenaamde ‘persoonsge­bonden budget’. Als de thuissitua­tie van het kind verandert, duurt het vaak jaren voor het toegekende budget de nieuwe realiteit volgt. “Vroeger waren er wachtrijen. Nu zijn er bedden vrij in instelling­en, maar kunnen we ze niet betalen.”

Det Piedfort slaat een dikke kaft open. De classeur bevat brieven, contracten, reglemente­n en persoonlij­ke notities. Ze slaan allemaal op Bas (32), zoon van Det en Roger Bruinings uit Turnhout. Sinds het persoonsvo­lgend budget is ingevoerd, kunnen Det en Roger zelf bepalen welke ondersteun­ing Bas nodig heeft en waar ze die willen inkopen, maar de administra­tie is ingewikkel­d. “Ik moet telkens opnieuw uitrekenen op hoeveel opvang Bas nog recht heeft, wat nog mogelijk is en wat niet.”

“Het persoonsvo­lgend budget is er ook op onze vraag, ouders van een zoon of dochter met een handicap, gekomen”, beseft Roger. “De wachtlijst­en zouden worden weggewerkt. Voor wie op dat ogenblik 24 uur op de 24 zorg nodig had, is er geen probleem. Ook wij kregen een brief dat er voor ons niets zou veranderen. Maar laat dat nu net het probleem zijn.”

Een ‘foto’ uit 2016

Om het persoonsvo­lgend budget te bepalen, werd van elke rechthebbe­nde een zogenaamde ‘foto’ gemaakt. Die beschrijft de zorg waarvan de persoon met een beperking op dat ogenblik gebruikmaa­kt. “In 2016, op het ogenblik van de ‘foto’, ging onze zoon Seppe nog twee dagen per week naar school”, vertelt Sabine Eykens uit Retie. “De andere drie dagen kon hij in het dagcentrum De Rusthuif in Arendonk terecht. Dit jaar is Seppe 24 geworden en kan hij niet langer naar school. Ik werk voltijds, mijn man Geert ook. Gelukkig heeft Geert kanker en zit hij thuis, zodat hij voor Seppe kan zorgen. Want het budget dat in Seppes rugzakje zit, dekt enkel die opvang gedurende drie dagen per week. Voor de andere dagen heeft hij geen budget.”

Hoe ingrijpend dat is, ervaarden Geert en Sabine vorig jaar, toen Geert in het ziekenhuis lag en zijn maag moest worden weggenomen. “Ik had Seppe een keer meegenomen naar het ziekenhuis, maar dat was geen goed idee. Als ik bij mijn man wilde zijn, had ik opvang voor Seppe nodig. Ik kreeg de toestemmin­g om twee nachten noodopvang te regelen, maar dat ging wel van het budget af. Dat betekende dus minder budget voor de dagopvang.”

Roger en Det weten waarover Sabine het heeft. Hun zoon Bas had recht op een constante opvang. Daarvan maakten ze nooit gebruik, omdat Det thuisbleef voor haar zoon. Maar de toestand kan wijzigen. “Dat gaat ver”, zegt Roger. “Een keer per jaar trekken Det en ik eens zonder Bas op vakantie. Even ertussenui­t, om de batterijen op te laden. Bas kan dan vier nachten terecht in de instelling. Maar één nacht kost ons evenveel punten als anderhalve dag opvang. Die ene week vakantie bekopen we achteraf, want het budget is sneller op.”

Sabine en Geert proberen iets te doen aan de situatie. Ze zijn op zoek gegaan naar mogelijkhe­den om het persoonsvo­lgend budget van Seppe aan te passen, omdat hun thuissitua­tie is gewijzigd. “Want wat moeten we doen wanneer Geert binnenkort weer kan gaan werken? Blijkbaar moeten we de hele aanvraagpr­ocedure opnieuw doorsparte­len. Het duurt jaren voor er iets kan worden gewijzigd, afhankelij­k van de categorie waarin de persoon met een beperking is ingedeeld. Is dat categorie 2, dan duurt het tussen de vijf en tien jaar. Seppe zit in categorie 1, maar ook dan is het een tot drie jaar wachten. De lieve maatschapp­elijk assistente van de CM, die heel veel voor ons doet, heeft ons al gewaarschu­wd dat drie jaar de meest realistisc­he termijn is.”

Er bestaan bijstandso­rganisatie­s die mensen in de procedure kunnen begeleiden. “Maar ook die kosten geld”, zegt Roger. “Je hebt ze wel nodig, want de contracten die je moet afsluiten voor de zorg en de brieven die je ontvangt, zijn zo ingewikkel­d dat je een woordenboe­k nodig hebt om ze te begrijpen. En dan zijn wij nog bij de gelukkigen, want wij hebben gestudeerd en behoren bij de betere middenklas­se. Voor vele anderen is dit onbegonnen werk. Wij durven onze mond nog open te doen, maar ouders van een gehandicap­t kind zijn kwetsbaar. Ze zullen je eerder bedanken voor de aalmoes die ze wel krijgen, dan dat ze op de barricades gaan staan om te eisen waar ze recht op hebben.”

Zware belasting

De ouders van Seppe en Bas zijn niet blind voor de voordelen van het persoonsvo­lgend budget, maar voor hen is er wel de zorg van de toegenomen administra­tie bijgekomen. “Vroeger waren er lange wachtlijst­en, nu zijn er bedden vrij in instelling­en, maar hebben we niet het budget om er gebruik van te maken”, merkt Roger op. “Dat kan toch niet de bedoeling zijn?”

“Wij worden ook ouder en kunnen dan niet meer doen wat we vandaag doen”, zegt Sabine. “Geert en ik doen al zoveel apart, omdat er altijd iemand thuis moet zijn voor Seppe. Hetzelfde geldt voor Det en Roger. Als ze Bas even alleen zouden laten, wil hij de open haard aansteken en lopen ze het risico dat het hele huis afbrandt. We zien onze kinderen heel graag, maar zij hebben onze zorg constant nodig en dat weegt. Als er dan eens iets anders loopt dan verhoopt, sta je alleen.”

“Misschien moeten we onze zonen eens bij minister Vandeurzen achterlate­n”, lacht Roger. “Dan zeggen we: ‘Jo, we halen hen vrijdag weer op!’ Dan weet ook hij waarover we het hebben.”

Sabine Eykens Moeder van Seppe ‘‘Vroeger kon Seppe elke week twee dagen naar school. Nu hij 24 is, voorziet zijn budget nog altijd maar in drie dagen opvang per week.’’

Roger Bruinings Vader van Bas ‘‘De brieven en contracten zijn zo ingewikkel­d dat je hulp nodig hebt om ze te begrijpen. En dan hebben wij nog gestudeerd.’’

 ?? FOTO BERT DE DEKEN ?? Geert, Roger, Det en Sabine zijn ouders van een volwassen zoon met een handicap. Zij ijveren voor een soepeler systeem van steun.
FOTO BERT DE DEKEN Geert, Roger, Det en Sabine zijn ouders van een volwassen zoon met een handicap. Zij ijveren voor een soepeler systeem van steun.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium