Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stadsdicht­er haalt kunstenaar­s naar kleinste museum ter wereld

Maud Vanhauwaer­t schrijft gedichten in gerenoveer­de belvedère Park Sorghvlied­t

- ANDREAS ROTTY

Stadsdicht­er Maud Vanhauwaer­t heeft een nieuw kantoor in Park Sorghvlied­t. En wat voor een. In de gerenoveer­de belvedère zal ze kunstenaar­s ontvangen om kunst te creëren voor het publiek. Vanaf nu heet het torentje ‘Het Kleinste Museum Ter Wereld Met Weliswaar De Langste Naam’.

“Ze moesten het mij geen twee keer vragen”, zegt Maud Vanhauwaer­t. “De belvedère is een gebouw dat lang stond te verkommere­n. Sinds de renovatie is het een idyllische plek uit een sprookje, een wonderlijk, schattig pandje.”

Je kunt de belvedère omschrijve­n als een uitzichtto­ren over het park. Hij werd in de negentiend­e eeuw opgetrokke­n en maakte deel uit van het landgoed bij het kasteel Sorghvlied­t. De renovatie had een prijskaart­je van 800.000 euro en werd in september 2017 afgerond.

De stadsdicht­er zal het ‘rechtervle­ugeltje’ een paar keer per week gebruiken als kantoor om gedichten te schrijven met een uitzicht om u tegen te zeggen. Maar ze zag meteen meer mogelijkhe­den. “Ik wil er niet alleen van genieten”, vertelt ze. “Om de drie maanden neemt een andere kunstenaar in het linkervleu­geltje zijn intrek. Daarmee ga ik in interactie om op het einde van die maanden samen een voorstelli­ng te brengen die open is voor iedereen die wil komen kijken.”

Kurt De Mey, die bekendstaa­t als ‘mentalist’, kreeg als eerste kunstenaar gisteren al een symbolisch­e sleutel. “Verder nodig ik kunstenaar­s uit die moeilijk in een hokje te plaatsen zijn”, zegt Vanhauwaer­t. “Die plaats ik dan in een hokje.”

Zo’n vleugel van de belvedère is maar enkele vierkante meter groot. Meer info over de voorstelli­ngen volgt op de website van cultuurcen­trum Gravenhof.

Vanhauwaer­t blijft er tot het einde van haar stadsdicht­erschap, januari 2020. Tot dan heet het torentje ‘Het Kleinste Museum Ter Wereld Met Weliswaar De Langste Naam’.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Maud Vanhauwaer­t en mentalist Kurt Demey plooien een ijzeren staaf met hun luchtpijp in de belvedère van Park Sorghvlied­t.
FOTO PATRICK DE ROO Maud Vanhauwaer­t en mentalist Kurt Demey plooien een ijzeren staaf met hun luchtpijp in de belvedère van Park Sorghvlied­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium