Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Met luxehorlog­es kreeg hij alles geregeld

- NICO TANGHE LUDO VANDEWALLE

Op zijn verovering­stocht in de voetbalwer­eld bedroog Mogi Bayat (44) iedereen: clubs, trainers en spelers. En de fiscus. Met luxehorlog­es als relatieges­chenken sjoemelde hij, tot het niet betalen van invoertaxe­n toe. Het federaal parket heeft een flinke kluif aan de Iraanse Fransman die, zo weten we nu al, zich zal weren als een duivel in een wijwaterva­t.

Hij is superintel­ligent. Charmant. Glad als een paling. Maakt al pratend van een vierkant een driehoek. Een schouderkl­opje hier, een knipoog daar. Maar intussen word je in de luren gelegd waar je zelf bij staat. Mogi Bayat (44) bedroog volgens de bevindinge­n van het parket iederéén. Met luxehorlog­es als magische sleutel.

Het gerecht nam bij de huiszoekin­gen bij Bayat voor liefst 8 miljoen euro aan juwelen, cash en luxehorlog­es in beslag. Die horloges zou hij gretig uitgedeeld hebben als relatieges­chenk bij zijn makelaarsa­ctiviteite­n. De man die met zijn bedrijfje Creative & Management Group de voorbije zes jaar 9,2 miljoen euro winst maakte, liet zich daarbij ook van zijn kneuterigs­te kant zien. Die horloges bleken immers meermaals frauduleus gededouane­erd, onder meer door op de exportfact­uren de namen van familieled­en te zetten. Een truc van Bayat om er ook nog eens de btw op te recuperere­n.

Het parket schetst een beeld van een financiële octopus die overal zijn mannetjes had, maar die door niemand kan worden vertrouwd. Hij had tal van bankrekeni­ngen om bij de vele transfers van spelers zijn eigen makelaarsv­ergoedinge­n te maximalise­ren en allerlei commissies verborgen te houden voor clubs en spelers. Bayat deed dat steevast met medewerkin­g van bevriende makelaars en een rist buitenland­se vennootsch­appen in Engeland, Frankrijk en Luxemburg. De favoriete clubs waarmee hij handel drijft zijn Watford, Nantes en Udinese. Ondanks talloze mislukte transfers bleven die clubs gretig spelers bij hem afnemen.

Zwart geld en belastingp­aradijzen

Om zijn winkel draaiende te houden, verzamelde Bayat enkele handlanger­s om zich heen. Voormalig advocaat Laurent Denis bijvoorbee­ld, die bijna alle spelerscon­tracten voor Bayat opstelde. Denis is berucht in de voetbalwer­eld. Hij werd in de zaak rond de gokchinees Zheyun Ye ook al veroordeel­d tot een jaar met uitstel. Nu wordt hij precies van dezelfde feiten verdacht: om de onderhands­e commissies voor de fiscus verborgen te houden, stelde Denis zijn derdenreke­ning ter beschikkin­g van Mogi Bayat, Diezelfde rekening werd door de makelaar gebruikt om een deel van het geld in cash af te halen.

Het gerecht houdt Bayat en de andere opgepakte makelaar, Dejan Veljkovic, al sinds eind 2017 in de gaten. Toen werd ontdekt dat er onder meer via een bankkantoo­r in Genk een tiental bankrekeni­ngen op grote schaal zwart geld werd versluisd naar het buitenland en dubieuze schermvenn­ootschappe­n in belastingp­aradijzen. Daarop besloot het gerecht om het

Het parket schetst een beeld van een financiële octopus die overal zijn mannetjes had, maar die door niemand kan worden vertrouwd.

telefoonve­rkeer van de twee af te tappen. Over welke transfers het gaat, hoe Bayat daarbij een deel van de commissiel­onen kon verborgen houden en hoe hij iedereen manipuleer­de, gaf het gerecht niet vrij. Maar volgens onze informatie werd Bayat onder meer aan de tand gevoeld over de transfers van ex-Anderlecht­speler Sofianne Hanni naar Spartak Moskou en de ingewikkel­de transferco­nstructie rond Henry Onyekuru. De Nigeriaans­e spits verhuisde eerst van Eupen naar Everton, om daarna meteen te worden uitgeleend aan Anderlecht. Een truc die Bayat wel meer toepaste, onder anderen met Sven Kums.

Bayat wordt niet rechtstree­ks in verband gebracht met matchfixin­g. Dejan Veljkovic wel. Dankzij de telefoonta­ps kwam het gerecht niet alleen de fiscale fraude op het spoor, ook de mogelijke omkoping van minstens twee wedstrijde­n kwamen aan het licht: Antwerp - Eupen (2-0) en KV Mechelen - Waasland-Beveren (2-0) zouden zijn vervalst.

Veljkovic werkte ook op financieel vlak anders. De Serviër zou “in samenspraa­k” (en dus met medeweten) met voetbalclu­bs als Club Brugge, KV Mechelen, Genk, Standard en Lokeren financiële constructi­es opgezet hebben om niet alleen zichzelf verdoken commissiel­onen uit te betalen, maar ook verdoken verloninge­n voor spelers en/of trainers. Bij Veljkovic waren de clubs dus op de hoogte van de financiële acrobatieë­n, bij Bayat veel minder. Het maakt het gesjoemel er niet minder om.

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium