Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De onderzoeks­rechter die de voetbalsta­l moet uitmesten

- (phu)

Mogi Bayat, Dejan Veljkovic, Ivan Leko, Bart Vertenten, Sébastien Delferière: in totaal 22 verdachten passeerden gisteren in het kantoor van de Tongerse onderzoeks­rechter Joris Raskin (48). De “nieuwe Bellemans” moet de komende maanden de Belgische voetbalpui­nhoop opkuisen.

De 48-jarige Joris Raskin stamt uit een rasechte advocatenf­amilie. Vader en broer maakten carrière als advocaat. Ook Joris werkt vijf jaar lang aan de balie, waarna hij als gerechteli­jk stagiair aan de slag gaat bij het Tongerse parket. In januari 2002 wordt hij in Hasselt én in Tongeren benoemd bij de rechtbank van eerste aanleg. In 2005 volgt een bijkomende specialisa­tie: beslagrech­ter en correction­eel rechter in Tongeren, met focus op economisch­e en financiële misdrijven. Gestaag bouwt hij aan zijn reputatie. “Hij is vriendelij­k, maar ook streng en kordaat”, zegt iemand die de Limburgse rechtbanke­n al jaren op de voet volgt. “Eigenlijk is hij vooral heel discreet.”

Een keer, in 2009, haalt hij de nationale kranten: wanneer hij een Genkse cafébaas vrijspreek­t die klanten, ondanks het rookverbod, lustig laat roken binnen. In zijn vonnis omschrijft hij de toenmalige rookwet als “slecht, onduidelij­k en discrimine­rend”.

In 2011 start zijn voltijdse carrière als onderzoeks­rechter, nadat hij tijdens vakanties al meerdere keren had gedepannee­rd. Hij duikt vaak op in assisenzal­en, waar hij onder ede moet komen getuigen over zijn gevoerde onderzoek.

Toch is het een zaak die nooit tot een assisenpro­ces leidt die hem nooit zal loslaten: die van Elke Wevers. De jonge vrouw uit Neeroetere­n verdwijnt op een ochtend op weg naar haar werk en lijkt wel in rook opgegaan. Haar ouders duiken jarenlang op in de media in de hoop het onderzoek levendig te houden. Ook Raskin haalt naar verluidt alles uit de kast. Maar noch Wevers, noch haar (vermoedeli­jke) moordenaar wordt ooit gevonden.

De komende maanden wacht de 48-jarige Raskin dé uitdaging van zijn profession­ele leven. Het is aan hem om de stinkende Belgische voetbalsta­l uit te mesten. Aan hem om in een schijnbaar onontwarba­ar kluwen aan schimmige financiële constructi­es het licht te zien en om uit te vlooien welke dubieuze makelaar nu precies welke speler of bestuursli­d heeft benaderd. En wat de precieze rol is van ’s lands “beste” scheidsrec­hters. Als hij daarin slaagt, zal hij de geschieden­is ingaan als ‘de nieuwe Guy Bellemans’, de illustere onderzoeks­rechter die in 1982 het beruchte omkoopscha­ndaal Standard - Waterschei blootlegde.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium