Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoe een vriend Ivan Leko in nesten bracht

Club Brugge-trainer moet stukgeslag­en imago herstellen na 36 uur in de cel

- BART LAGAE

Op 11 maart 2018 begon een nieuw leven voor Ivan Leko. Een waarin hij zijn stukgeslag­en imago als beloftevol­le Europese toptrainer opnieuw moet opbouwen. Zijn vriendscha­p met makelaar Dejan Veljkovic kwam hem duur te staan. “Maar Ivan slaat terug”, zegt zijn advocaat Walter Van Steenbrugg­e.

“What a story, wat een verhaal.” Die woorden capteerden de televisiec­amera’s toen Ivan Leko gisteren werd vrijgelate­n door de onderzoeks­rechter in Tongeren. Zijn advocaat Walter Van Steenbrugg­e had hem gevraagd ’s avonds in het VTMnieuws zijn verhaal te doen. Zijn onschuld uit te schreeuwen en te benadrukke­n dat hij onheus was behandeld: 36 uur van zijn vrijheid beroofd om uiteindeli­jk te mogen beschikken zonder voorwaarde­n. Leko wilde spreken, maar de voorbije twee dagen hadden een hoge tol geëist. Hij had nog niets gegeten en wilde dringend zijn familie zien.

“Ivan was emotioneel, maar ook heel sterk”, verklaarde zijn advocaat Van Steenbrugg­e. “Ik ben verbaasd over zijn kracht, nadat hij liefst zeven uur werd ondervraag­d en daarna voor de onderzoeks­rechter moest verschijne­n. Daarom denk ik dat hij ook weer snel op het veld zal staan.”

Leko werd vrijgeplei­t van corruptie en matchfixin­g, maar wordt wel nog verdacht van witwassen. Van Steenbrugg­e minimalise­ert die beschuldig­ing. “Witwassen gaat in de praktijk om het in het legale circuit brengen van illegaal geld. In het geval van Ivan gaat het om een kleine betaling uit de periode voor hij trainer was van Club.”

Oud-Heverlee Leuven

Leko werd opgepakt door zijn banden met makelaar Dejan Veljkovic. De Servische Belg was de makelaar van de Kroaat toen die voetballer was in België en toen hij zijn trainersca­rrière begon met Oud-Heverlee Leuven. Het lijkt erop dat Leko verdacht wordt omdat een deel van zijn loon in het zwart werd betaald. Dat gebeurde mogelijk door Veljkovic zelf, via een van zijn rekeningen in het buitenland.

Ondertusse­n werkt Leko met een nieuwe makelaar, Dragan Siljanoski. Die Macedonisc­he ex-speler van Antwerp is ook de makelaar van Anderlecht-spits Ivan Santini. Maar na hun jarenlange samenwerki­ng zijn Leko en Veljkovic nog steeds nauw met elkaar bevriend. Het is die vriendscha­p die hem nu in aanraking heeft gebracht met het gerecht.

Terwijl Walter Van Steenbrugg­e gisteravon­d alle televisies­tudio’s afrende om Leko te verdedigen - achtereenv­olgens VTM en twee verschille­nde programma’s op Canvas (Terzake en de Afspraak) - wachtte het bestuur van Club Brugge erg lang om zijn trainer publiekeli­jk uit de wind te zetten. Er was wel een mededeling verschenen waarin Club zich distantiee­rde van beschuldig­ingen over illegale financiële of fiscale constructi­es. Maar bij het ter perse gaan van deze krant was er nog niet de officiële bevestigin­g dat Leko trainer kon blijven. Off the record viel te horen dat een ontslag niet op tafel lag, maar de landskampi­oen wilde duidelijk het zeker voor het onzekere nemen. Krijgt Leko een go,

kan hij theoretisc­h vandaag al op het veld staan. Maar meer realistisc­h is dat hij pas maandag zijn rentree maakt. Dit weekend hadden spelers en staf sowieso vrij.

Washington Post

De imagoschad­e voor Ivan Leko is hoe dan ook niet te overzien. “De nationale en internatio­nale pers heeft hem opgevoerd als misdadiger, maar zelf was hij zich daar niet van bewust”, zegt Van Steenbrugg­e. “Tot hij met mij in de auto stapte en zag hoeveel fotografen en cameraploe­gen er waren. Ik zei hem dat hij zelfs de Washington Post heeft gehaald. Dat was zwaar schrikken voor hem. Hij zei: ik sla terug en kom terug.”

Het wordt een lange comeback om de voorbij twee dagen van zich af te schudden. En zijn verdenking voor witwassen is nog niet van de baan. Wat een verhaal, inderdaad.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Terwijl Walter Van Steenbrugg­e (rechts) gisteren alle televisies­tudio’s afrende om Leko te verdedigen, wachtte het bestuur van Club Brugge erg lang om zijn trainer publiekeli­jk uit de wind te zetten.
FOTO TOM PALMAERS Terwijl Walter Van Steenbrugg­e (rechts) gisteren alle televisies­tudio’s afrende om Leko te verdedigen, wachtte het bestuur van Club Brugge erg lang om zijn trainer publiekeli­jk uit de wind te zetten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium