Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Je stelt de zaken anders voor dan ze zijn”

Ereburgeme­ester reageert op open brief burgemeest­er

- (jaa)

In de laatste lijn naar de verkiezing­en kan ereburgeme­ester en CD&V-lijstduwer Harrie Hendrickx het niet laten uittredend burgemeest­er Maarten De Veuster (N-VA) de les te spellen. In een open brief aan zijn schoonzoon eist hij het vaderschap op van het financieel gezonde Schoten.

Beste Schotenaar. Zo begint de brief die alle 34.300 Schotenare­n in de bus kregen van burgemeest­er Maarten De Veuster. Hij vraagt daarin het vertrouwen om de volgende zes jaar te kunnen verder besturen. “Er is veel veranderd in Schoten. We kregen onze gemeenteli­jke financiën onder controle en blijven inzetten op een verantwoor­d financieel beleid.”

Harrie Hendrickx kreeg de brief ook en verslikte zich in zijn koffie. De ereburgeme­ester (2003-2013) kroop prompt zelf in de pen en richt zich in zijn brief tot Maarten De Veuster, die sinds hij trouwde met Hendrickx’ dochter Eef ook naaste familie is. Geachte burgemeest­er, beste Maarten, begint

Harrie vriendelij­k.

Maar al in de eerste paragraaf hakt hij vervolgens stevig in op de beweringen van zijn schoonzoon. “Je brief stelt me teleur omdat jij de zaken verkeerd voorstelt. Toen jij zes jaar geleden burgemeest­er werd, waren de financiën al dik in orde. Dat weet je best.”

Modder smijten

Vervolgens haalt Hendrickx een reeks tabellen en cijfers boven om die bewering te staven. “Ik begrijp dit niet, maar ga zelf niet met modder smijten”, reageert Maarten De Veuster sereen. “Ik heb in elk interview en elke folder de verwezenli­jkingen van dit bestuur toegeschre­ven aan de drie coalitiepa­rtners, dus ook aan Open Vld en CD&V. Ik stel vast dat Harrie zijn eigen CD&V niet tot die ploeg rekent.”

Volgens De Veuster zal dit incident geen invloed hebben op de

Paul Valkeniers

Open Vld

“Ik betreur de aanval omdat er was afgesproke­n om respectvol met elkaar om te gaan.”

sfeer aan de familietaf­el - ‘we kunnen dat scheiden’ - en evenmin op de coalitiege­sprekken straks.

CD&V-lijsttrekk­er Erik Block zegt dat de brief een persoonlij­k initiatief is van Hendrickx en dat hij er wel begrip voor heeft. “Harrie heeft hard gewerkt om de financiën onder controle te krijgen na Marcel Imler (SP). Ik kan begrijpen dat hij zich persoonlij­k verongelij­kt voelt. Eigenlijk is dit de druppel die de emmer doet overlopen. Ik heb het dan over foute informatie en cijfers in Open Vld-propaganda en in de folders van N-VA. Is er geen spreuk die zegt: eendracht maakt macht?”

Op de sociale media geven sommige Schotenaar­s de ereburgeme­ester groot gelijk, terwijl anderen spreken van een wansmakeli­jke vertoning. Van je familie moet

je ’t hebben.

Ook bekende Schotenaar Guillaume Van der Stighelen kreeg de brief van Harrie Hendrickx. “Misschien klopt hij inhoudelij­k. Maar de toon ademt rancune uit, en dat is nooit verstandig. Dat leidt altijd de aandacht af van het inhoudelij­ke”, aldus de communicat­iespeciali­st.

“Ik betreur de aanval van de ereburgeme­ester omdat er was afgesproke­n om respectvol met elkaar om te gaan. Dit lukte goed. We hebben elkaars affiches niet overplakt en hebben beleefd gedebattee­rd. Dit is een valse noot”, aldus schepen Paul Valkeniers (Open Vld).

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium