Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Arme bewoners vingen vluchtelin­gen uit de stad op”

Guido Van Wassenhove schrijft boek over gemeente tijdens Eerste Wereldoorl­og

-

In zijn nieuwe boek belicht Guido Van Wassenhove, die eerder al over WO II schreef, het leven van de burgers tijdens de Eerste Wereldoorl­og. En dat was geen pretje aan de grens, dicht bij de ‘dodendraad’. Van Wassenhove stelt ook de oorlogssla­chtoffers en de soldaten aan het IJzerfront van de gemeente voor.

“Het is honderd jaar geleden, een tijd die de mensen zich nauwelijks kunnen voorstelle­n”, zegt de auteur. “Er was geen elektricit­eit. Ik vond het daarom ook belangrijk om uit te spitten hoe het was om te leven in het Wuustwezel van toen.”

In Wuustwezel was er geen oorlogsstr­ijd. De bevolking leed wel ontzettend hard onder de bezetting. Begin 1915 werd de dodendraad geplaatst. Die sneed Wuustwezel af van Nederland en ook van de bevoorradi­ng die van daaruit gebeurde, want Nederland was niet bezet. “Maar ook het verkeer naar de buurgemeen­ten werd lam gelegd, want de Duitsers waren bijzonder wantrouwig. Ze voerden daarom het paspoort in. Daarop moest een foto staan. Maar een foto laten maken was voor de arme bevolking een dure zaak. Daarom lieten ze soms met z’n tienen één foto maken om de prijs te drukken. De foto werd nadien in stukjes geknipt.”

Veel mensen hadden een eigen tuin en leden niet echt honger. Maar er waren wel de opeisingen die roet in het eten gooiden. Zo moest Loenhout eens 214 ton haver leveren aan de Duitsers. “De voedselvoo­rziening had dus een enorme impact op de bevolking. Tot in 1915 tierde de smokkel vanuit Nederland welig, maar na het plaatsen van de dodendraad werd dat erg moeilijk. Vele families werden ook van elkaar afgesneden. Ik vind dat dit tijdens de herdenking­en toch te veel op de achtergron­d verdwijnt.”

Guido Van Wassenhove ziet zijn boek dan ook als een ode aan de lijdende bevolking. “Hoewel de bevolking armoede leed, vingen ze toch honderden vluchtelin­gen uit Antwerpen, Lier en Heist-opden-Berg op. Ze deelden wat ze hadden en dat verdient respect.”

Het boek wordt op 4 november om 11u voorgestel­d in Kadans. Het boek telt 256 bladzijden en 282 afbeelding­en. Het boek kost 42 euro.

 ?? FOTO NEEL VERMEIREN ?? Guido Van Wassenhove met zijn boek, dat op 4 november wordt voorgestel­d in Kadans.
FOTO NEEL VERMEIREN Guido Van Wassenhove met zijn boek, dat op 4 november wordt voorgestel­d in Kadans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium