Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rechtbank legt straatover­vallers die man voor dood achterliet­en straffen op met uitstel

- (tdk)

De rechtbank van Mechelen heeft twee mannen veroordeel­d tot vijf jaar cel, waarvan een deel met uitstel. De twee waren betrokken bij een brutale straatroof in Lier. In de nacht van 8 op 9 juni 2016 hadden Dries F., Rutger V. en de ondertusse­n overleden Axel V. het plan opgevat om iemand te overvallen. Ze lokten Lierenaar Nico P. in de val door hem naar De Kozak – vlak bij de Pannenhuis­straat – te laten komen om speed te verkopen of te testen. Nico werd met een baseballkn­uppel in mekaar geslagen en voor dood achtergela­ten. Het gezelschap stal het geld van de man, 900 euro stempelgel­d dat hij die dag had ontvangen. De drie werden opgepakt. Nico P. zweefde dagenlang tussen leven en dood. Hij lag anderhalve maand in een coma en moest maandenlan­g revalidere­n. “Nico zal nooit meer de man zijn die hij was. Een groot deel van zijn toekomst is hij door deze straatroof verloren. En dat voor 900 euro”, zei advocate Veronique Gysbrechts die P. bijstond. Dries F. gaf de feiten toe en betuigde zijn spijt. “Hij beseft dat dit nooit had mogen gebeuren. Er was afgesproke­n om het slachtoffe­r niet te zwaar toe te takelen. Het is helaas anders uitgedraai­d”, pleitte Dries’ advocate Evelien Jacobs.

De tweede beklaagde, Rutger V., ontkende dat hij betrokken was. “Hij is wel op stap geweest met Dries en Axel, maar niet meegeweest naar De Kozak. Mijn cliënt is gaan slapen”, stelde advocaat Katrien Van der Straeten.

De rechters geloofden dat niet en achtten zowel Dries als Rutger schuldig. Dries F. liep vijf jaar cel met uitstel op. Voor Rutger is de helft van de straf effectief.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium