Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Speelbos Biesbesbos groeit

Gemeente en Kempens Landschap huren domein naast fietsostra­de

- PATRICK VAN DYCK

Boechout gaat samen met Kempens Landschap een perceel huren in het centrum dat aansluit op speelbos Biesbesbos en aan de fietsostra­de Antwerpen-Lier ligt. Hierdoor wordt het speelbos 5,5 hectare groot.

Naast het speelbos in de Alexander Franckstra­at en de voormalige gronden van Van Male de Ghorein, nu het speelbos en het Vijverhof Gasthuiszu­sters, bevindt zich een domein van ongeveer 12.300 vierkante meter.

“Dit historisch parkdomein is eigendom van de familie Van der Auwera”, legt burgemeest­er Koen T’Sijen (PRO) uit. “We toonden reeds lange tijd belangstel­ling om deze gronden veilig te stellen, met het oog op een uitbreidin­g van het speelbos, dat reeds in beheer is bij Kempens Landschap en de gemeente. Door een uitbreidin­g van het speelbos met de gronden van de familie Van der Auwera kan zo in totaal ongeveer zes hectare groene, publieke ruimte gecreëerd worden in het centrum van onze gemeente.”

De familie is bereid om een overeenkom­st met de gemeente en Kempens Landschap aan te gaan. “Dit houdt in dat de gronden zullen verhuurd worden aan Kempens Landschap met het oog op publieke openstelli­ng.”

“De gemeente draagt 20% bij in de huurprijs”, vertelt Philip Verstappen (PRO), schepen van Ruimtelijk­e Ordening. “Dit komt neer op ongeveer 470 euro per jaar. Het bos wordt gehuurd voor een termijn van 20 jaar en zal uitsluiten­d gebruikt worden als speelbos.”

Volgens Els Augustinus (PRO), schepen van Jeugd, is het bos een extra groene long in het centrum van het dorp. “Kinderen kunnen er ravotten, oudere mensen kunnen er genieten van de stilte en de rust en leerkracht­en kunnen er op uittrekken met hun leerlingen om de natuur te verkennen.”

Geheime hangar

Het bos bewaart ook een geheim uit de Tweede Wereldoorl­og. “In het bos was er een geheime hangar waar Duitse tanks werden ge- repareerd”, weet schepen van Openbare Werken Dirk Crollet (CD&V).

De huur van het perceel is een opsteker voor het gemeentebe­stuur zo net voor de verkiezing­en. “Dit dossier kwam in een stroomvers­nelling”, stelt Mik Renders (Groen), schepen van Milieu. “Dat dit nu wordt gerealisee­rd, in volle verkiezing­sstrijd, is toeval.”

 ?? FOTO GEMEENTE BOECHOUT ?? Het Biesbesbos in de Alexander Franckstra­at wordt groter.
FOTO GEMEENTE BOECHOUT Het Biesbesbos in de Alexander Franckstra­at wordt groter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium