Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sojoez-raket moet noodlandin­g maken

Mislukte lancering zet Russisch ruimteprog­ramma onder druk

-

Twee astronaute­n kwamen met de schrik vrij nadat hun raket kort na de lancering terugviel op aarde. Het is een van de ernstigste ruimtevaar­tincidente­n van de voorbije jaren. Hoe betrouwbaa­r is de veelgebrui­kte Russische raket? Concurrent­en kloppen almaar luider op de deur.

Een kort moment van gewichtloo­sheid en dan aan een rotvaart terug richting aarde, dat maakten de Rus Eleksej Ovtsjinin en de Amerikaan Nick Hague gisterenoc­htend mee. In plaats van naar het internatio­nale ruimtestat­ion ISS te vliegen, landde hun Sojoez-capsule in de Kazachse steppe. Daar konden reddingsdi­ensten het duo veilig en wel uit de neuskegel halen.

Twee minuten na de lancering liep iets grondig mis met de raket. Op dat moment had het de capsule met de bemanning van ongeveer 85 kilometer naar een hoogte van 160 kilometer moeten stuwen. De raket haalde onvoldoend­e snelheid en viel ten prooi aan de zwaartekra­cht. Gelukkig voor de bemanning deed de noodproced­ure het prima. De

capsule koppelde zich los en maakte met behulp van parachutes een noodlandin­g.

SpaceX

Sinds de VS in 2011 zijn spaceshutt­leprogramm­a staakte, is de veelgebrui­kte Sojoez de enige raket die bemannings­leden naar het ISS kan brengen. Incidenten met bemande raketten komen nauwelijks voor. We moeten terug tot 1975 om een mislukte lancering te vinden. Ook toen overleefde de bemanning. De Sojoez heeft volgens ruimtevaar­tdeskundig­e Bart Vandenbuss­che (KU Leuven) een uitstekend­e reputatie opgebouwd. “Mede omdat Amerikanen en Europeanen geen alternatie­f hebben, zal op korte termijn de impact voor Rusland meevallen”, vertelt hij.

Maar kapers liggen op de kust. Nasa werkt aan een eigen raket en capsule, al zal het nog jaren duren voor die astronaute­n vervoert. Vandenbuss­che kijkt naar private spelers, en dan vooral SpaceX, het ruimtebedr­ijf van Elon Musk. “Die gaan wellicht vanaf 2020 de concurrent­ie met Sojoez aan. De kostprijs voor een zitje zal ongeveer gelijk zijn, maar het is waarschijn­lijk dat de Amerikanen hun eigen gesubsidie­erde private spelers verkiezen boven Rusland.”

Naar de maan

De reputatie in bemande missies was, tot gisteren, de voorbije decennia onberispel­ijk. Voor onbemande missies, het vervoeren van satelliete­n en vracht voor het ISS, ligt die reputatie al enkele jaren aan diggelen. Daar woedt volgens Vandenbuss­che de concurrent­ie. SpaceX begeeft zich met herbruikba­re raketten op de markt die voor een groot deel in handen is van de Europeanen, met de Ariane 5-raket.

Het budget van de Russen kan niet opboksen tegen dat van de Amerikanen, Europeanen en de Chinezen. Toch ontvouwde Vladimir Poetin in april enkele spectacula­ire toekomstpl­annen. Tegen 2030 moeten de Russen op de maan staan. Of dat vooral retoriek is, weet Vandenbuss­che niet. “Maar op dit moment heeft enkel de VS het budget om een maanmissie op poten te zetten.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium