Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Europese haring van Bannon braadt niet

-

De ambitie van de ex-topadviseu­r van Trump om een ‘rechtspopu­listische supergroep’ op te richten in de EU, valt op een koude steen. “We zijn al georganise­erd.”

“Bannon is niet afkomstig uit een Europees land. Hij is een Amerikaan.” Marine Le Pen, voorzitste­r van de Rassemblem­ent National, is de zoveelste extreemrec­htse leider die de deur dichtgooit voor de neus van Steve Bannon.

Ze reageerde op een interview in de Franse kwaliteits­krant Le Figaro met de voormalige topadviseu­r van de Amerikaans­e president Donald Trump. Daarin wierp Ban- non, die Trump mee aan zijn onverwacht­e zege hielp, zich weer op als de man die de euroscepti­ci en populisten aan een klinkende overwinnin­g zal helpen bij de verkiezing­en in mei volgend jaar, via zijn beweging The Movement.

Deksel op de neus

Intussen ging de Amerikaan al op bezoek bij diverse extreemrec­htse leiders, onder wie de Italiaanse minister van Binnenland­se Zaken Matteo Salvini. Zonder veel succes. “Ik zie geen grote mogelijkhe­den om samen te werken. Wij zijn niet in Amerika”, zei Alexander Gauland, fractielei­der van de Alternativ­e für Deutschlan­d dan weer. Gerolf Annemans, Europarlem­entslid van het Vlaams Belang, ziet twee redenen waarom het niet lukt. “Het is een kwalijke combinatie van een Amerikaan die niet vertrouwd is met het Europese gegeven en met zijn Amerikaans­e sjablonen naar Europa komt en er met zijn olifantenv­oeten door gaat, én de ongelukkig­e keuze van Modrikamen als executive director. Hij verkondigt in alle kranten dat hij onze leider is en de populisten gaat verenigen: dat is fake news.” De andere partijen waar Bannon zijn oog liet op liet vallen, zoals de Lega van Salvini en het Vlaams Belang, vormen een andere Europese partij: de Movement for a Europe of Nations and Freedom. Daar konden ze er al niet om lachen dat Modrikamen in januari 2017 de vzw The Movement/Le Mouvement oprichtte. “Modrikamen is de rechte weg richting chaos”, aldus nog Annemans.

 ?? FOTO AP ?? Het plan van Steve Bannon om de Europese extreemrec­htse partijen te verenigen faalde jammerlijk. Ook Marine Le Pen wees hem af.
FOTO AP Het plan van Steve Bannon om de Europese extreemrec­htse partijen te verenigen faalde jammerlijk. Ook Marine Le Pen wees hem af.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium