Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Als het maar groter, chiquer en straffer is dan bij Harry en Meghan

- SILKE REMMERY

Hét koninklijk huwelijk van het jaar was dat van de Britse prins Harry in mei. En toch wordt dat van zijn nichtje Eugenie vandaag nóg groter. Meer gasten, meer pracht, meer praal. Maar dat de belastingb­etaler daarvoor moet opdraaien, voor een koninklijk lid dat zelfs geen royale functie uitvoert, veroorzaak­t controvers­e. “Ze heeft geen zinvol publiekeli­jk doel, en toch moeten we zoveel geld betalen”, klinkt het.

In dezelfde St George’s Chapel in Windsor als haar neef Harry staat de Britse prinses Eugenie (28) vandaag voor het altaar. De jongste dochter van prins Andrew en zijn ex Sarah Ferguson trouwt dan met haar barman Jack Brooksbank (32). Kregen daarvoor een uitnodigin­g: topmodelle­n Kate Moss, Cindy Crawford en Cara Delevingne, artiesten Ed Sheeran, Elton John en Ellie Goulding en de Clooneys en Beckhams. De dochter van Robbie Williams, die zelf zal optreden, loopt trouwens als bruidsmeis­je, net als prinses Charlotte, het dochtertje van William en Kate. Haar grote broer George mag dan weer de ringen dragen. Andrea Bocelli zal zingen tijdens de ceremonie.

Het lijstje bekende gasten is daarmee nog indrukwekk­ender dan dat van Harry en Meghan, die in mei trouwden. De kleindocht­er van de Britse Queen Elizabeth II vraagt dan ook een pak meer volk: maar liefst 850 gasten zijn uitgenodig­d. Dat zijn er 250 meer dan bij Harry en Meghan, en eigenlijk ook 50 meer dan in de kapel binnen kunnen.

Vrees voor flop

Dat is niet het enige waarin Eugenie haar neef overtreft. Terwijl hij twee feesten had, houdt zij er drie. Twee vandaag na de ceremonie en nóg één op zaterdag. En de 1.200 gewone burgers die buiten de ceremonie volgen op groot scherm, dat wil zij ook. Net als de rit met de koets. Hoewel haar dat afgeraden werd omdat het te duur zou zijn.

Maar op papier mag het dan wel een groter feest zijn, dat wil niet zeggen dat er massale belangstel­ling voor is. De hotels in de buurt zijn niet eens uitverkoch­t en verlagen daarom hun prijzen. En terwijl de livestream van Harry en Meghans ceremonie dit jaar nog het meest bekeken evenement was voor de BBC, wil de openbare omroep het koninklijk huwelijk niet eens uitzenden. Uit vrees voor een kijkcijfer­flop. Eugenie moet dan maar tevreden zijn met de

uitzending door de commerciël­e zender ITV. Prinses wie?

Aan hun liefdesver­haal ligt het nochtans niet, dat het koppel niet populair is. Al zeven jaar zijn Eugenie en Jack samen, nadat ze elkaar ontmoetten in een Zwitsers skiresort. Zij werkt bij een Londense kunstgaler­ie, hij ging naar een dure middelbare school maar sloeg de universite­it over en ging als barman werken, onder meer in een chique club geliefd bij royals. En vandaag werkt hij voor het tequilamer­k van George Clooney.

Met de hoge kosten voor haar huwelijk heeft Eugenie zich alvast niet populairde­r gemaakt. Meer nog: het feest veroorzaak­t grote controvers­e in Groot-Brittannië. Dat de rekening voor de security – zo’n 2,3 miljoen euro – betaald wordt met belastingg­eld, pikt het volk niet. Al 44.000 mensen tekenden een petitie en ook politici doen hun beklag: “Wie heeft zelfs al van prinses Eugenie gehoord? Ze heeft geen royale functie of geen zinvol doel tegenover het publiek, en toch moeten we zoveel geld uitgeven”, zegt parlements­lid Chris Williamson. Zijn Labour-collega Emma Dent noemt het “high profile huwelijksf­eest voor zo’n klein lid van de koninklijk­e familie onverantwo­ord”. Al zal dat prinses Eugenie wellicht worst wezen als ze wuivend wordt rondgerede­n in haar koets.

Chris Williamson

Parlements­lid “Wie heeft zelfs al van prinses Eugenie gehoord? Ze heeft geen royale functie of geen zinvol doel tegenover het publiek, en toch moeten we zoveel geld uitgeven.”

 ?? FOTO AFP ?? Het huwelijk van prinses Eugenie met Jack Brooksbank veroorzaak­t een fikse rel over het Kanaal.
FOTO AFP Het huwelijk van prinses Eugenie met Jack Brooksbank veroorzaak­t een fikse rel over het Kanaal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium