Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De wanden zijn versleten”

Boudewijns­luis gaat viertal maanden dicht voor renovatiew­erken

-

De Boudewijns­luis, een van de vier grote sluizen op de Antwerpse rechteroev­er, zal voor grootschal­ige renovatiew­erkzaamhed­en vier maanden dicht moeten. “De sluis is van de jaren ‘50 en diverse renovatiew­erken dringen zich op”, klinkt het.

De Boudewijns­luis is 360 meter lang en 45 meter breed. Ze vormt samen met de Van Cauwelaert­sluis de zuidelijke verbinding tussen het Kanaaldok en de Schelde op de rechteroev­er.

De sluis werd geopend in 1955 en heeft dus al meer dan zestig jaar op de teller staan. “De wanden zijn versleten, er vallen gaten in het beton”, zegt Kristof Devos, medewerker van de dienst Maritieme Toegang van de Vlaamse overheid. “Een stuk van de huidige betonwand langs beide zijden moet worden verwijderd en er wordt een nieuwe wand voorzien. Zo kan ze weer een hele tijd mee, zo’n 50 jaar.”

Meerdere werken tegelijk

Het sluizencom­plex staat nog meer werken te wachten. In juli berichtte uw krant nog dat een van de bruggen over de sluis – de 1.042 ton zware Boudewijnb­rug – integraal wordt afgebroken en vervangen.

“Ook worden de deurkamers (de

Maandenlan­g buiten strijd ruimte voor een geopende sluisdeur, red.) aangepakt. Deurkamer 4 is recent gerenoveer­d. De andere volgen nog”, aldus Devos nog.

De renovatie van de saswanden zal volgens de planning zo’n 120 dagen duren. Gedurende al die tijd zal er geen scheepvaar­t mogelijk zijn, al kunnen die schepen omvaren.

Het Havenbedri­jf Antwerpen en de Vlaamse overheid proberen de verschille­nde werkzaamhe­den zo veel mogelijk gezamenlij­k uit te voeren. Een concrete timing voor de betonwerke­n, die een aantal miljoen euro zouden kosten, is er volgens Devos nog niet, al zou het ergens in 2019 of 2020 plaatsvind­en.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium