Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sébastien Delferière

Uit de schaduw van vader

-

Een echte ranglijst bestaat niet, maar Sébastien Delferière (37) was de ongekroond­e nummer één van het Belgische scheidsrec­htersgilde. Tussen 2015 en 2017 wordt hij drie keer tot ‘Scheidsrec­hter van het Jaar’ verkozen. Bestuurslu­i, trainers, spelers en waarnemers zijn het erover eens: hij is de ref die het best de wedstrijde­n aanvoelt en heeft de gave bij de spelers door te dringen door met hen in dialoog te gaan. Dat is knap, want Delferière wordt lange tijd als een fils-à-papa neergezet. Als hij tussen 2008 en 2009 in amper één jaar tijd van de provincial­e reeksen naar eerste klasse promoveert, is de jaloezie niet binnen de perken te houden.

Vader David Delferière (65), die in Wallonië ook kandidaat is voor MR in de gemeente Zinnik, is op dat moment ondervoorz­itter bij de voetbalbon­d en wordt gezien als de locomotief achter deze nooit geziene snelle promotie. Ook vandaag is papa Delferière nog lid van het Uitvoerend Comité van de voetbalbon­d en is hij voorzitter van het Belgische vrouwenvoe­tbal.

Maar Sébastien Delferière maakt carrière met zijn eigen naam. In 2010 leidt hij al zijn eerste internatio­nale wedstrijd. Het gaat goed met zijn carrière, maar de jongste tijd stokte het. Hij floot zijn laatste interland bijna een jaar geleden. De internatio­nale doorbraak blijft uit. Blessures gooien roet in het eten, maar zijn karakter staat hem ook in de weg. Hij is een tegenstand­er van de VAR, de videoref. Soms weigert hij de videoref te volgen of hij doet dat met frisse tegenzin. Zoals in die wedstrijd Charleroi AA Gent, waar hij twee strafschop­pen voor de Buffalo’s weigerde te fluiten. Zelfs nadat de VAR hem er attent op maakte om het scherm aan de kant van het veld te raadplegen, bleef hij ostentatie­f weigeren. Enkele maanden en nog wat mistige wedstrijde­n later miste hij de play-offs door een blessure. Het is na die avond in Charleroi nooit meer goed gekomen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium