Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voor hen is het gedaan

- Bart Vertenten De man van de primeurs

Sébastien Delferière en Bart Vertenten waren semiprofs. Ze verdienden 2.050 euro per maand en 1.900 euro bruto per wedstrijd. Bovenop hun loon van bondsmedew­erker en radioloog een aardig bedrag per maand. Ze lieten zich echter nog graag in de watten leggen. Hun link met de makelaar Dejan Veljkovic deed hen uiteindeli­jk de das om. We zien ze nooit meer terug op een voetbalvel­d.

Het verhaal van Bart Vertenten (30) is dat van vele scheidsrec­hters. En toch niet. Omwille van de komeetacht­ige carrière die hij maakt. Vertenten is een passionele voetballer die reeds op jonge leeftijd krijgt af te rekenen met een knieblessu­re en daarom dat pakje van de refs aantrekt. De eerste wedstrijd die hij leidt, is er eentje van zijn broertje, toen vijf jaar. Bart Vertenten is pas vijftien jaar oud. Zijn carrière loopt als een trein. Hij is pas 24 jaar, als hij nog geneeskund­e studeert om radioloog te worden, wanneer hij al zijn eerste wedstrijd in eerste klasse fluit. Cercle Brugge - Kortrijk. Op dat moment de jongste scheidsrec­hter ooit in eerste klasse en meteen de chouchou van de spelers en de scheidsrec­hterscommi­ssie. Een toptalent. “Ik was als scheidsrec­hter altijd de jongste in het veld”, zegt hij. “Een raar gevoel om tussen spelers van 30 jaar te staan en de baas te moeten spelen. Maar het maakt je wel harder en ik slaagde erin bij de spelers respect af te dwingen. Een krachtig fluitsigna­al dwingt gezag af. Ik had altijd een goede band met de spelers.”

Iedereen is vol lof over deze jonge, keurige ref. Een toonbeeld van discretie ook.

Resultaat is dat hij op 25-jarige leeftijd op internatio­naal vlak debuteert. Weer een primeur. Nog eentje? Op 20 mei van dit jaar fluit hij als eerste Belg in de Chinese Super League. De wedstrijd tussen Shanghai SIPG en Jiangsu Suning FC wordt zowaar door een 30-jarige golden boy uit Beveren geleid.

Het blijft onwaarschi­jnlijk dat een intelligen­te man als Vertenten zich in het net van Dejan Veljkovic liet strikken. Radioloog van opleiding was hij als semiprof op weg om een carrière te maken als Frank De Bleeckere, de succesvols­te ref van de jongste twintig jaar. Vertenten vertoonde zich samen met zijn vriendin, de psychologe Hetty, op voetbalfee­stjes. Op die feestjes zullen we hem niet meer zien. Op het veld ook niet meer.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium