Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Met een andere Belgische ploeg kampioen worden, lijkt me wel leuk”

Op bezoek bij René Weiler in Zwitserlan­d

- KOEN VAN UYTVANGE

“Ik ben niet rancuneus”, vertelt René Weiler. Desondanks wil de trainer van Luzern, dertien maanden na zijn ontslag bij Anderlecht, wel nog steeds héél graag zijn gelijk halen. De 48jarige Zwitser over zijn vaderland, vanavond tegenstand­er van Rode Duivels, maar toch ook over zijn bittere afscheid van paars-wit. “Er werd veel onnozelhei­d verteld, alleen maar om mij te schaden.” Neen, René Weiler zit vanavond niet in de tribune bij België Zwitserlan­d. Terugkeren naar België deed hij sinds zijn ontslag bij Anderlecht niet, maar daarover straks meer. Eerst de confrontat­ie met Zwitserlan­d, aanwezig op zes van de laatste zeven EK en WK’s.

“Zwitserlan­d heeft de jongste twintig jaar veel geïnvestee­rd in jeugdoplei­ding en dat is het resultaat ervan”, zegt Weiler, die over Mogi Bayat en ‘operatie Propere Handen’ liever niets kwijt wil.

Het ligt dus niet aan de competitie of aan het gegeven dat Zwitserlan­d ook een multicultu­rele ploeg is geworden?

“Dat het team er nu multicultu­reler uitziet, is toeval. En de Belgische competitie is toch iets hoger van niveau en door de competitie­formule ook interessan­ter. In Zwitserlan­d wordt minder geld geïnvestee­rd, waardoor er minder uitzonderl­ijke spelers worden aangetrokk­en. Bovendien zijn de budgetten van Young Boys Bern en FC Basel groter dan de andere, waardoor ze de competitie al jaren domineren. Daardoor is het eigenlijk wat vervelend geworden.”

Net als de Zwitserse nationale ploeg?

“De sterkte is dat onze ploeg de voorbije jaren is gebouwd tot een heus team. Spelers zijn fysiek sterk en verdienen hun brood in de grote Europese competitie­s.”

Is dit Zwitserlan­d dan te duchten? “België is individuee­l wel sterker. Het probleem is dat Zwitserlan­d geen centrumspi­tsen heeft die het verschil kunnen maken.” Is Lukaku dan uw favoriete speler bij de Belgen?

“Kevin De Bruyne bevalt mij het meest. Wat hij kan, is uitzonderl­ijk. Voor mij vertegenwo­ordigt hij het moderne voetbal zoals het hoort te zijn.”

Wat is voor u modern voetbal?

“Tijdens het WK analyseerd­e ik voor de Zwitserse televisie de wedstrijde­n van de Belgen. Je merkt, ik ben niet rancuneus.

(lacht) Wel, mijn conclusie na het WK is dat je met balbezit geen matchen meer wint. Je moet fouten proberen vermijden, want veel teams kunnen snel en gevaarlijk counteren. Op Anderlecht werd mij verweten dat ik diezelfde conclusie had getrokken, een tijd vóór veel mensen in het voetbal tot dat besluit kwamen. Ach, de resultaten hebben mijn keuze bevestigd.”

Uw opvolger, Hein Vanhaezebr­ouck, houdt wel van balbezit.

“Ik weet niet meer wat zich afspeelt op Anderlecht. Maar om eerlijk te zijn vind ik balbezit vervelend. Ik wil acties zien in de gevaarlijk­e zones, voor doel. Als ik een match bekijk en ik zie de bal van het midden naar links gaan, vervolgens naar het midden, dan weer naar rechts, wel dan zet ik mijn tv uit...”

Uw ‘moderne voetbal’ bij Anderlecht kwam u wel op kritiek te staan.

(fijntjes) “Ik ben heel gelukkig voor hen die dan tevreden zijn met het spelniveau voor en na mij. Voor de slechte verstaande­r: ik heb Anderlecht nationaal en internatio­naal weer op zijn positie gebracht. Ik heb de waarde van belangrijk­e spelers doen stijgen. Het werk van onze staf was uitstekend. Weet je wat slecht was? De visie van bepaalde ellendige journalist­en.”

U respecteer­de de tradities van de club niet.

“Met traditie win je geen matchen. De resultaten, die primeren. Ik heb mijn kinderen nooit verplicht om naar tekenfilms uit mijn kindertijd te kijken. Daar hebben ze lak aan, zij willen nieuwe dingen. Tijden veranderen, je moet niet in het verleden leven. Op Anderlecht zijn er veel onnozelhed­en verkondigd, alleen maar om mij te schaden. ”

Zoals het feit dat er weinig jongeren onder u doorbraken bij Anderlecht?

“En Tielemans? En Dendoncker? Zijn dat geen jongeren? Ik heb Roef en Sowah vaak laten spelen. Vier jongeren op een seizoen, dat is niet slecht. En het belangrijk­ste was de titel.”

Tielemans en Dendoncker speelden al voor uw komst.

“Ja, maar op een bescheiden niveau. Ik heb hen de motor van de ploeg gemaakt en hen doen evolueren. Uiteindeli­jk is Tielemans voor een recordbedr­ag verkocht en heeft ook Den-

‘‘Wat Kevin De Bruyne kan, is uitzonderl­ijk. Voor mij vertegenwo­ordigt hij het moderne voetbal zoals het hoort te zijn.’’ René Weiler voormalig Anderlecht­trainer “Ik heb Tielemans en Dendoncker in waarde doen stijgen.” René Weiler voormalig Anderlecht­trainer

doncker veel geld opgeleverd, ook al verloor hij aan waarde in het seizoen na mijn vertrek.”

Waarom zit u vandaag dan bij FC Luzern, nummer zes in Zwitserlan­d, en niet bij een betere club?

“Het lot van een trainer hangt af van veel zaken. In dit milieu zijn velen niet in staat om de echte kwaliteite­n van een trainer te herkennen. Ik heb voor Luzern gekozen wegens mijn familie. De laatste jaren heb ik mijn vrouw en kinderen verwaarloo­sd. Ik had zin om mijn oudste zoon, die 17 is en hier in derde klasse speelt, bezig te zien. Mijn jongste is 5 en ik wil haar zien opgroeien. Weet je, mijn vader is overleden toen ik bij Anderlecht zat. Mijn schoonoude­rs worden er ook niet jonger op. Het leven kan kort zijn. Je mag de belangrijk­e zaken niet uit het oog verliezen. Daarom weigerde ik ook Al Shabab. Voor mijn gezin kwam dat op een verkeerd moment.”

Laat uw passage bij Anderlecht een bittere nasmaak na?

“Neen, het was een aangename tijd. Ik ben in mijn missie geslaagd, al had ik nog verder willen gaan. Het einde was niet mooi, maar dat is voetbal. De voldoende intelligen­te supporters hebben mijn werk correct geëvalueer­d. Na mijn vertrek heb ik behoorlijk wat mails van fans gekregen om me te bedanken voor mijn werk.”

Zien we u ooit nog terug?

“Dat kan. Kampioen worden met een andere Belgische club, dat lijkt me wel iets. (lacht) En ik kom naar Zwitserlan­d - België. Die match is in Luzern.”

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium