Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De elf van Zwitserlan­d

- (gegy)

YANN SOMMER (29)

Speelde in eigen land voor topclubs Grasshoppe­rs en Basel voor hij vier jaar geleden naar Borussia Mönchengla­dbach vertrok. Hij wordt gezien als de perfecte schoonzoon. Goede looks, altijd beleefd en met een eeuwige glimlach. En dan speelt hij nog gitaar ook. De doelman maakt reclame voor gezichtscr­ème en poseerde ooit voor een magazine aan de zijde van een lama. Hopelijk voor Romelu Lukaku spuwt hij zelf niet.

MICHAEL LANG (27)

Ook op de rechtsback staat een ploegmaat van Thorgan Hazard. Ook al exBasel en exGrass hoppers. U herkent Michael Lang straks aan zijn lange haren, meestal tijdens de wedstrijd geknoopt in een paardensta­art. Hij is de vervanger van Stephan Lichtstein­er, die op zijn eigen vraag niet werd opgeroepen voor deze interlands.

FABIAN SCHÄR (26)

De centrale verdediger van Newcastle kreeg sinds zijn transfer van Deportivo La Coruña afgelopen zomer nog maar één basisplaat­s in de Premier League. Geloofde niet echt in zijn kansen om het te maken als prof. Stond op zijn zestien de in de eerste ploeg bij Wil, een ploeg uit de zesde klasse in Zwitserlan­d, maar combineerd­e dat met zijn studies én een job als bankbedien­de.

MAUEL AKANJI (23)

De centrale verdediger is een vaste waarde bij Dortmund – dat hem in januari voor 18 miljoen euro kocht van Basel en stond in de basis tegen Club Brugge in de Champions League. Heeft een Nigeriaans­e vader en Zwitserse moeder. Zijn tweede naam is ‘Obafemi’, wat zoveel betekent als ‘geliefd door de koning’. Vandaar de tattoo met een kroon op zijn voorarm.

RICARDO RODRIGUEZ (26)

De linksachte­r van AC Milan was de held van de Zwitserse WKkwalific­a tie met een doelpunt in de heenmatch en een bal gered van de lijn in de terugmatch van de playoffs tegen NoordIerla­nd. Hij werd geboren met een hernia en de dokters gaven hem slechts vijftig procent kans om te overleven. Hij geraakte erdoor nadat zijn nonkel een beeld van Maria in de operatieza­al had geplaatst. Vandaar zijn tattoo van de Heilige Maagd Maria.

DENIS ZAKARIA (21)

De derde vertegenwo­ordiger van Borussia Mönchengla­dbach in het Zwitserse basis elftal. Een verdedigen­de middenveld­er van 1m91 die na zijn debuut in de Bundesliga meteen geïntervie­wd werd door Lothar Matthäus. Toen iemand Zakaria vroeg of hij wist wie dat was, antwoorde hij: “euhm, nee…”.

GRANIT XHAKA (26)

De middenveld­er van Arsenal heeft een broer die voor de nationale ploeg van Albanië uitkomt, Taulant. Op het EK 2016 in Frankrijk speelden ze zelfs tegen elkaar. Hij kwam tijdens het WK in Rusland samen met Shaqiri in opspraak toen hij een adelaar – het nationale symbool van Albanië – uitbeeldde na de wedstrijd tegen Servië, een vijand van Albanië.

EDIMILSON FERNANDES (22)

Voetbal is een familieaan­gelegenhei­d bij Edimilson Fernandes. Zijn neef Gelson (Frankfurt) was met Zwitserlan­d op het WK in Rusland, maar is vandaag niet geselectee­rd. Nog twee andere neven spelen profvoetba­l: Cabral (Lausanne) en Manuel Fernandes (Lokomotiv Moskou). Edimilson zelf telt nog maar drie caps en wordt momenteel door West Ham uitgeleend aan Fiorentina.

XHERDAN SHAQIRI (27)

De aanvallend­e middenveld­er met Kosovaarse roots is dé vedette van dit Zwitserse elftal. Hij wordt ook wel eens Der Alpen Messi genoemd. Vanwege zijn speelstijl, maar nog meer vanwege zijn lengte: 1m69. Maakte afgelopen zomer een grote transfer van Stoke City naar Liverpool, maar daar is hij voorlopig vooral invaller.

STEVEN ZUBER (27)

Hij telt vandaag zeventien caps, maar dat hadden er achttien kunnen zijn. Toen de flankaanva­ller van Hoffenheim voor de allereerst­e keer werd opgeroepen voor de Zwitserse nationale ploeg moest hij die interland aan zich laten voorbijgaa­n omdat hij net op diezelfde dag zijn huwelijk had gepland. Mevrouw Zuber wilde niet uitstellen voor het voetbal.

HARIS SEFEROVIC (26)

De spits met Bosnische roots kent een nomadisch bestaan als voetballer. Grasshoppe­rs, Fiorentina, Neuchâtel Xamax, Lecce, Novara, Real Sociedad, Eintracht Frankfurt en nu Benfica. Toch al voor zijn tweede seizoen. Scoorde dertien keer in 55 interlands, maar de spits wordt soms uitgeflote­n door zijn eigen publiek. Waar hebben we dat nog gehoord?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium