Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hij zal er ook geen zes jaar trainer zijn, hé”

Georges Leekens moet politieke ambities even uitstellen door nieuwe job in Tunesië

- FRANK BUYSE

Georges Leekens, lijstduwer voor de CD&V, kan zondag in Oostkamp ondanks zijn uitgesprok­en politieke ambities niet voor zichzelf stemmen. De ex-bondscoach zit al in Tunesië, waar hij aan zijn 25ste job begint. Een schepenamb­t zit er ook niet in. Zijn lijsttrekk­er toont begrip. “Ik denk niet dat dit veel stemmen zal kosten.”

Georges Leekens viert een jubileum. We waren een beetje de tel kwijt, maar hij is met de Tunesische topclub Étoile Sportive du Sahel, tien keer landskampi­oen en tien keer bekerwinna­ar, aan zijn 25ste job als hoofdcoach toe. Op een carrière van 35 jaar, die op zijn 69ste nog altijd niet afgelopen is, ondanks zijn politieke ambities. Leekens stond namelijk in zijn woonplaats Oostkamp voor de gemeentera­adsverkiez­ingen als lijstduwer op de CD&V-lijst van zijn vriend en burgemeest­er Jan de Keyser. Aanvankeli­jk zonder al te grote persoonlij­ke ambities.

“Met mijn naam en ervaring wil ik vooral een enthousias­te ploeg naar een schitteren­d resultaat duwen.”

Vorige week evenwel liet hij zich wel ontvallen dat hij gerust schepen wilde worden, “als het mij gevraagd wordt”. En na enig aandringen van Radio 2: “Schepen van sport, ja.”

Maar dit wordt nu als coach in Tunesië, waar hij van maart 2014 tot juni 2015 al bondscoach was, natuurlijk moeilijk. Zijn enthousias­te campagnevo­eren lijkt voor niets te zijn geweest. Naar eigen zeggen blijft zijn engagement om in de volgende legislatuu­r het sportieve beleid in Oostkamp te ondersteun­en nochtans wel overeind. “In welke rol, dat zullen de verkiezing­en en mijn beroepsbez­igheden bepalen.”

Andere mogelijkhe­den

De Keyser ziet er geen graten in.

“Uiteindeli­jk is er niets veranderd. Toen hij in mei op de lijst kwam, werkte Georges ook in het buitenland – als bondscoach van Hongarije. Er is toen een aantal maanden een vacuüm geweest, maar je weet hoe snel het kan gaan in zijn job. De combinatie zou moeilijk zijn, maar er zijn nog andere mogelijkhe­den. Hij kan bijvoorbee­ld lid worden van de Sportraad. We zien wel. Bovendien beslaat een legislatuu­r zes jaar, hij zal er geen zes jaar trainer meer zijn, zeker?”

Aan de snelheid waarmee hij zijn jobs afwerkt, is hij misschien al op 1 januari terug, als het nieuwe Oostkampse gemeentebe­stuur van start moet gaan. Dat Leekens, al in Tunesië, overmorgen niet eens een eigen stem kan uitbrengen, is ook geen verlies. “Er bestaan volmachten.”

En dat zijn vertrek de plaatselij­ke CD&V stemmen kan kosten, gelooft De Keyser ook niet. “Er staan er nog genoeg op onze lijst.”

“Toen hij in mei op de lijst kwam, werkte Georges ook in het buitenland – als bondscoach van Hongarije.” Jan de Keyser Burgemeest­er Oostkamp

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium