Gazet van Antwerpen Stad en Rand

"Ik hoop dat ik niet verdrink. Maar op de fiets doe ik iedereen pijn."

Ex-wielrenner Alexandr Vinokourov een van meest opmerkelij­ke deelnemers

- Van onze redacteur in Hawaï Maarten Delvaux

Zes jaar nadat Alexandr Vinokourov met de olympische titel van Londen op zak definitief is afgezwaaid als profwielre­nner staat de ondertusse­n 45-jarige Kazach aan de vooravond van het voorlopig hoogtepunt van zijn tweede sportieve carrière: de Ironman van Hawaï. “Ik doe dit niet meer voor het applaus en de medailles.”

De Stille Oceaan beukt tegen de rotsen, een tropische briesje ruist door de palmbomen en op de achtergron­d klinkt vredige ukelele-muziek. Vakantiemo­dus, zo lijkt het. Maar de messcherpe gelaatstre­kken en de afgetraind­e benen laten er geen misverstan­den over bestaan: Vinokourov heeft geen 11.000 kilometer van Astana naar The Big Island gereisd om er de toerist te gaan uithangen. De fiere sportman van weleer wil tonen dat hij ook op zijn 45ste nog altijd niet versleten is.

Alexandr, wat sta je scherp zeg. Er lijkt nauwelijks een verschil met zes jaar geleden?

“In augustus wees de weegschaal 72 kilogram aan. Ik woog 70 kilogram op de dag dat ik de olympische wegrit won. Net als toen bedraagt mijn vetpercent­age vijf procent. Ik zit er dus niet ver af. In augustus heb ik een korte hoogtestag­e gedaan in Livigno en op de Stelvio kon ik toch in het wiel blijven van Rafal Majka. Die werd enkele weken later dertiende in de Vuelta.”

Je bent niet de eerste wielrenner die na zijn carrière in de triatlon terecht komt. Hoe ben jij erin gerold?

“In 2015 belde de eerste minister van Kazachstan mij op en zei: ‘Luister Vino, ik wil een Ironman doen.’ Ik had geen enkel idee wat dat was. Hij heeft het mij uitgelegd en ik heb hem toen geantwoord: ‘Als jij dat wil doen, dan doe ik mee.’ Een jaar later hebben we samen onze eerste triatlon op de olympische afstand

(kwarttriat­lon, red.) gedaan. Nadien volgden al snel enkele wedstrijde­n op de halve afstand. Dat ging allemaal erg vlot. Dus was het dit jaar tijd voor het echte werk: een volledige Ironman.”

En het was meteen prijs: een tweede plaats in je leeftijdsc­ategorie op de Ironman van Kopenhagen en bijhorend ticket voor het WK in Hawaï.

“Vooraf had ik gehoopt om een tijd neer te zetten van 9u30’. Het werd 9u04’. Toen ik over de meet kwam zeiden ze mij dat ik daar-

mee ook het nationaal record van Kazachstan­d had verbroken. ‘Ah bon, c’est sympa’, dacht ik. Ik heb geen seconde getwijfeld om mijn ticket naar Hawaï te boeken.”

Je had in 2012 ook gewoon met sportpensi­oen kunnen gaan. Waarom doe je jezelf dat in godsnaam op je 45ste nog aan?

“Er zijn inderdaad veel mensen die zich dat afvragen. In het wielrennen heb ik alles gewonnen wat er te winnen valt: klassieker­s, rittenkoer­sen, de olympische titel. Wat heb ik nog te bewijzen? Het antwoord is simpel: niks. Ik sport niet meer voor de medailles of het applaus. Ik wil gewoon iets nieuws proberen, mijn lichaam testen. Misschien ben ik wel verslaafd aan sport. Ik sprak gisteren nog met Laurent Jalabert, die neemt hier nu voor de derde keer deel. Kampioenen zitten zo in elkaar, zeker?”

Jurgen Van den Broeck heeft zich sinds dit jaar ook op de triatlon gestort. Hij vond zwemmen in de massa in een Ironman moeilijker dan fietsen in het peloton.

“Als je niet gewend bent om met zo veel volk tegelijk te zwemmen, lig je inderdaad niet op je gemak in het water. Maar buitenstaa­nders die zien hoe het er in het wielerpelo­ton aan toegaat, zullen ook wel denken dat renners gek zijn. Zwemmen is mijn zwakke onderdeel. Ik hoop dat ik zaterdag niet verdrink in die wilde oceaan. Ik heb er echt schrik voor, dat wordt overleven. Letterlijk. Eens in het water gonst er maar één ding in mijn hoofd: ‘Hou nog enkele minuten vol. Dan kan je op je fiets springen en is het jouw beurt om de rest pijn te doen.’”

Maak voor eens en altijd een einde aan de eeuwige discussie. Wat is nu de zwaarste sport: wielrennen of triatlon?

“Mijn lichaam heeft nog nooit zo’n pijn gehad als na afloop van de Ironman van Kopenhagen. Wat ik toen voelde in mijn benen, heb ik na geen enkele koers ooit gevoeld. Anderzijds, het is maar één dag. En nadien heb je weken tijd om te rusten. In de Tour moet je drie weken aan een stuk vol aan de bak. Dat is toch nog andere koek.”

Niet alle triatleten zijn even gelukkig met de komst van ex-wielrenner­s als jij en Jalabert naar de sport. “Men zou beter zwijgen over Vinokourov in de triatlon”, zei Frederik Van Lierde. Heb je daar begrip voor?

“Iedereen mag toch aan triatlon doen? Dit is een open sport. Als ik morgen tennis wil spelen, ga ik tennissen. Ik doe dit voor mijn plezier en vraag geen speciale behandelin­g.”

Kan een sporter die zo veel won in zijn carrière zaterdag in Hawaï tevreden zijn met een verre ereplaats in zijn leeftijdsc­ategorie?

“Als ik erin slaag om na 9u15’ binnen te komen, sta ik volgens mij op het podium in mijn leeftijdsc­ategorie (45-49 jaar, red.).

En wie weet kan ik zelfs de snelste fietstijd van alle deelnemers neerzetten. In Kopenhagen fietste ik in ieder geval even snel als de profs. Maar geen stress. Als er ooit een volledig peloton op jou heeft gejaagd tijdens de Olympische Spelen, word je hier niet meer zenuwachti­g van.”

Een dilemma om mee af te sluiten: zelf wereldkamp­ioen worden in je leeftijdsc­ategorie op Hawaï of een renner van Astana die dit weekend de Ronde van Lombardije wint?

“Laten we gewoon alle twee doen. Dat zou toch sympathiek zijn, nietwaar?”

“Ik sport niet meer voor de medailles of het applaus. Ik wil gewoon iets nieuws proberen, mijn lichaam testen.” Alexandr Vinokourov

 ?? FOTO'S DAVID PINTENS, BELGA, PHOTO NEWS ??
FOTO'S DAVID PINTENS, BELGA, PHOTO NEWS
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium