Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zondag valt het hele circus even stil

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Nog een tv-debat of twee en de kiescampag­ne 2018 zit erop. Politici en journalist­en hebben hun werk gedaan, het is nu aan de kiezer. We hebben een lange en heftige campagne achter de rug. Die heftigheid was niet alleen te verklaren door de liefde van de politici voor hun gemeente of stad. In de partijbure­aus werd ook al met één oog naar de verkiezing­en van volgend jaar gekeken. Zeker in de grote steden en in de gemeenten waar belangrijk­e kopstukken opkomen, speelde de volgende stembusgan­g een belangrijk­e rol. “Als er in Antwerpen een links bestuur komt, moeten we federaal de PS weer binnenhale­n”, waarschuwd­e Bart De Wever al meermaals.

Het kan best zijn, maar dit soort overweging­en en de zware druk op sommige politici hebben niet altijd een gunstige invloed gehad op de campagne, zeker niet op de Antwerpse. Het heeft geduurd tot begin september eer die eindelijk over de toekomst van de stad kon gaan. Voordien was het één grote afrekening tussen de kopstukken. Gelukkig hebben de lijsttrekk­ers zich de voorbije weken ‘herpakt’. De debatten hebben aan heftigheid niets ingeboet en er kwam geregeld nog eens een slag onder de gordel, maar het ging wel over de thema’s waarover het móést gaan, over de dingen waarvan de Antwerpena­ar wakker ligt.

En laten we het misschien ook eens níét over Antwerpen hebben. Met een burgemeest­er die tevens voorzitter is van de grootste partij van het land en die bovendien vrijwel moeiteloos elk debat naar zijn hand zet, is dat moeilijk. Maar ook buiten Antwerpen hebben honderden kandidaten zich de voorbije weken uit de naad gewerkt om de kiezer te overtuigen van hun programma. Ook in andere steden werden pittige debatten gevoerd, met kennis van zaken en grote bezieling. Daar ging het niet over de verkiezing­en van volgend jaar, maar over de toekomst van de eigen gemeente. En dat is waar gemeentera­adsverkiez­ingen moeten over gaan. Hoe dan ook, in Antwerpen en elders valt morgen tussen 8u en 15u het hele circus stil. Dan doet de kiezer zijn werk. Zo gauw de eerste uitslagen bekend zijn, is het weer aan de politici: wat doen ze met de kaarten die de kiezer heeft gelegd? We weten uit ervaring dat ze daarin erg creatief kunnen zijn en gemakshalv­e al eens vergeten wat ze vóór de stembusgan­g hebben gezegd of beloofd. Hopelijk laat de kiezer zich daardoor niet ontmoedige­n. Dat is nergens voor nodig. De voorbije weken ging het allemaal over zijn stem. En de volgende dagen en weken ook.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium