Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Abortus moet kunnen tot twintig weken”

Marleen Temmerman (65) met pensioen aan UGent

-

Marleen Temmerman (65) ging gisteren met emeritaat. De OostVlaams­e was destijds de allereerst­e vrouwelijk­e professor gynaecolog­ie in ons land, en streed jaren voor meer vrouwenrec­hten. Een definitief afscheid is het trouwens niet. Temmerman heeft nog een lange todolijst. “Abortus moet mogelijk zijn tot twintig weken.”

Het is dan wel de dag van haar emeritaat aan de UGent, in Kenia kan Temmerman naar eigen zeggen nog makkelijk zeven jaar verder. “Ik krijg soms de vraag of het anno 2018 nog wel nodig is om te strijden voor vrouwenrec­hten. Maar nog steeds worden de rechten van vrouwen veel meer met de voeten getreden dan die van mannen. Ook in Vlaanderen.”

“Er is heel lang in veel milieus machtsmisb­ruik geweest. En nu nog steeds. meer dan tachtig procent van de slachtoffe­rs van seksueel geweld zijn vrouwen. Het is goed dat zij zich nu minder geremd voelen om melding te doen.”

“Tegelijk moeten we opletten met massaal bekende mensen aan de schandpaal te nagelen nog vóór we weten wat ze exact verkeerd deden. De slinger slaat soms te ver door. Maar ik vind dat begrijpeli­jk, de problemen zijn zo lang genegeerd.”

Nog een bewijs dat ze strijdvaar­dig blijft. Ze onderteken­de een open brief met kritiek op de nieuwe abortuswet in België. “Aan de oorspronke­lijke wet uit 1990 is geschaafd, maar niet genoeg. De vraag is of je voor abortus wel zo’n strikte juridische regelgevin­g nodig hebt. Er moeten regels zijn, maar die kan je ook op het niveau van een ziekenhuis maken. In essentie is abortus voor mij een zaak tussen vrouw en arts.” “De termijn is ook te beperkt. De grens ligt op drie maanden, maar ook in de weken daarna is een foetus nog niet levensvatb­aar. Tot twintig weken zou abortus altijd moeten kunnen.”, besluit ze.

 ?? FOTO FRED DEBROCK ??
FOTO FRED DEBROCK

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium