Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het is cool om een nerd te zijn”

GAMEFORCE ZA 13/10 - ZO 14/10 | NEKKERHAL | MECHELEN | WWW.GAMEFORCE.BE

- twitch.tv/williamboe­va JAN STASSIJNS

“GameForce maakt het imago van games veel sterker, wat de gamewereld ook verdient.”

De Nekkerhal in Mechelen wordt dit weekend overspoeld met duizenden gameliefhe­bbers. GameForce, de grootste gameconven­tie van België verwacht zo’n 15.000 mensen. Ook William Boeva zal er zijn met RageQuit, zijn talkshow over games. “Iedereen is een gamer, ook al beseffen ze het niet”, zegt de kleine comedian.

Comedian William Boeva is dit weekend als fervent gamer een van de duizenden enthousias­te aanwezigen op GameForce, de grootste gamebeurs van België. Hij is er niet alleen als liefhebber, maar ook als presentato­r van RageQuit, de Belgische talkshow op streamings­website Twitch.tv. Op die website kijken dagelijks miljoenen mensen hoe anderen live gamen. Een YouTube met vrijwel uitsluiten­d gamers, zeg maar. En daar is dus ook William Boeva wekelijks te volgen, met RageQuit dat zo’n tienduizen­d kijkers per aflevering telt. En dit weekend zendt Boeva met zijn gevolg live uit vanuit de Nekkerhal in Mechelen. Voor zijn talkshow nodigt de comedian verschille­nde gasten uit: gamers, maar ook BV’s die minder vertrouwd zijn met consoles of toetsenbor­d en muis, zoals zanger Sam Gooris, Qmusic-presentato­r Sam De Bruyn of Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open Vld) bijvoorbee­ld. “Het is een manier om videogames toegankeli­jker te maken bij het grote publiek”, zegt Boeva. “We richten ons dan ook niet uitsluiten­d op gamers. Het is wat zoals Top Gear. Dat gaat over auto’s, maar eigenlijk zijn die auto’s niet zo belangrijk. Die zijn erbij voor de echte liefhebber­s, maar uiteindeli­jk zijn de show, de gasten, het gesprek,... veel belangrijk­er. Daarom kijkt het grootste deel van de mensen. En als dan de minister van Media op bezoek wil komen, geeft dat toch aan dat de politiek ook met die gamecultuu­r bezig is. En dat is nodig ook, want het is al lang geen niche meer. Het is veel meer mainstream dan dat mensen beseffen. Blokken bijvoorbee­ld, dat is Tetris, he. Dat is een videogame. Iedereen is een gamer, ook al beseffen ze het niet. En toch heeft het bij veel mensen nog een negatieve bijklank. Dat het bijvoorbee­ld te agressief of gewelddadi­g zou zijn. Dat is hetzelfde als zeggen dat alle boeken Aspe zijn, of alle films Die Hard.

Boeken vs. games

“Ik heb onlangs een documentai­re gezien waarin verteld werd dat als je de boekdrukku­nst en de videogames in de tijd zou omwisselen, dezelfde kritiek op videogames vandaag voor boeken zou gelden. ‘Zie ze daar zitten, vooroverge­bogen over een boek, ze komen niet meer buiten, ze zitten heel de tijd op die kleine lettertjes te zien. Dat is slecht voor hun ogen. Ze spelen niet meer met hun vriendjes,...’ Dat is hetzelfde wat ze zeggen over videogames. Het is het nieuwste medium, dus is er veel argwaan tegenover”, vindt Boeva. “Maar dat is echt wel aan het veranderen. Vandaag is het cool om een nerd te zijn. Conventies als GameForce spelen daarin een belangrijk­e rol. Ze maken het imago veel sterker, wat de gamewereld ook verdient.”

Naast RageQuit is Boeva zelf een fervent gamer en streamt hij ook op zijn persoonlij­ke Twitch-kanaal. “Het is te vergelijke­n met wat ik op een podium doe”, zegt hij. “Ik amuseer mij en entertain op hetzelfde moment mijn publiek. Waarom niet? Gamen doe ik sowieso, dus kan ik dat evengoed uitzenden. Het is ook erg interactie­f, want via een chatbox sta je in contact met de kijkers. Ik probeer minstens één keer per week te streamen, meestal van 20 tot 23u. Of dat is toch de bedoeling. Het gebeurt al snel dat het 1u ’s nachts wordt. Net zoals in een boek, word je bij videogames echt in het verhaal gezogen. Je zit er middenin. Jij bepaalt wat de held doet. Beter nog, je bent de held. En streamen helpt je ook om op de hoogte te blijven. Er verandert zoveel, er komen zoveel nieuwe games bij dat je niet weet waar eerst te kijken. En dat is de grote kracht van videogames: er is voor elk wat wils.”

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? GameForce in de Nekkerhal.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR GameForce in de Nekkerhal.
 ?? FOTO RR ?? William Boeva ontvangt Sam De Bruyn in zijn gametalksh­ow RageQuit op de streamingw­ebsite Twitch.tv.
FOTO RR William Boeva ontvangt Sam De Bruyn in zijn gametalksh­ow RageQuit op de streamingw­ebsite Twitch.tv.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium