Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nooit iets met drugs te maken gehad, maar mijn leven ligt aan diggelen nu”

CD&V-kandidaat Rediart Cankja uit Ekeren vrijgespro­ken van heroïnehan­del

- DIRK COOSEMANS

Ex-CD&V-kandidaat Rediart Cankja (41) is helemaal vrijgeplei­t van drugshande­l door de rechter in Frankrijk. De vader van twee kindjes die in Ekeren woont, werd vorige maand opgepakt aan de Frans-Zwitserse grens met drie kilo heroïne in de auto, waarna CD&V hem van de lijst zwierde. De vrouw die hij vervoerde, een Antwerps-Kosovaarse zangeres, is wel veroordeel­d. Zij kreeg twee jaar cel. “Ze heeft mijn leven verwoest door me in deze ramp mee te slepen.”

Drie kilogram heroïne werd vorige maand onderschep­t in een auto aan de Frans-Zwitserse grens. De bestuurder? Rediart Cankja, een Vlaming met Kosovaarse roots die voor de Antwerpse CD&V zou opkomen bij de gemeentera­adsverkiez­ingen. De passagier was Shpresa Shala, een 59-jarige zangeres van Kosovaarse volksmuzie­k. Het duo was op weg naar een optreden van de vrouw. Beiden even schuldig aan drugssmokk­el, zo leek het eerst. CD&V besliste dan ook om de man meteen van de lijst te zwieren. Maar een Franse rechter kwam vrijdag met een iets genuanceer­der vonnis: twee jaar cel voor Shala, de vrijspraak voor Cankja. “Eindelijk”, reageerde de man uit Ekeren meteen na zijn vrijlating. “Nu kan ik tegenover iedereen met opgeheven hoofd zeggen dat ik met heel deze zaak niks te maken heb. Ik ben géén drugsdeale­r. Ik wist nergens van.”

Speciale holtes

Cankja brengt Shpresa Shala, die hij leerde kennen tijdens een inburgerin­gscursus, al vele jaren naar optredens her en der in Europa voor een kleine vergoeding. “Met haar auto, een Hyundai. Ook vorige maand ging het zo”, zegt hij. Maar toen werden ze tegengehou­den. “Ik geloofde mijn ogen niet toen de advocaat me de foto’s liet zien. Er zaten drugs verstopt in de hoofdsteun­en van de stoelen, in speciaal gemaakte holtes die je alleen kon openen met een klein sleuteltje uit de Ikea. En ook onderaan de passagiers­zetels zat een ruimte met daarin drugs.” Vooral de Kosovaarse zangeres werd zwaar op de rooster gelegd door de Franse politie. “Ze heeft drie verschille­nde verklaring­en gegeven. En uiteindeli­jk heeft ze alles toegegeven”, zegt Cankja. “De auto zou niet van haar zijn, maar van een kennis die Mario zou heten. Meer weet ik er niet over, maar wellicht is hij de spil in de zaak. Voor de rechtbank huilde ze krokodille­ntranen en bood ze haar excuses aan. Ze kreeg twee jaar cel, maar veel medelijden heb ik niet met haar. Ik ben al jaren chauffeur voor Shpresa. Het is dus best mogelijk dat ik nog meer trafieken voor haar gedaan heb.”

Job kwijt

“Ik heb nooit iets met drugs te maken gehad, en de politie was gelukkig vrij snel overtuigd van mijn onschuld. Maar door al die miserie ligt een behoorlijk deel van mijn leven nu aan diggelen. Ik ben mijn job als tolk kwijt, ik moet helemaal van nul beginnen. Maar nu wil ik eerst naar huis. Ik wil mijn kindjes van 2 en 8 een dikke knuffel geven. Ik heb hen zo hard gemist. En daarna ga ik naar mijn schaakclub en naar de mensen van de inburgerin­gscursus om hen uit te leggen wat er gebeurd is.” Rediart Cankja wil ook een gesprek met de CD&V-voorzitter over zijn toekomst binnen de partij.

Rediart Cankja

“Ik ben al jaren chauffeur voor Shpresa. Het is dus mogelijk dat ik nog meer trafieken voor haar gedaan heb.”

 ?? FOTO RR ?? Rediart Cankja met vrouw en kinderen, die hij al die tijd heeft moeten missen.
FOTO RR Rediart Cankja met vrouw en kinderen, die hij al die tijd heeft moeten missen.
 ?? FOTO RR ?? De Albanese zangeres Shpresa Shala is veroordeel­d tot twee jaar celstraf.
FOTO RR De Albanese zangeres Shpresa Shala is veroordeel­d tot twee jaar celstraf.
 ?? FOTO RR ?? Cankja stond op de Antwerpse CD&V-lijst, waar Kris Peeters de lijsttrekk­er is.
FOTO RR Cankja stond op de Antwerpse CD&V-lijst, waar Kris Peeters de lijsttrekk­er is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium