Gazet van Antwerpen Stad en Rand

F-16 geraakt door eigen oefenmunit­ie

Schade loopt op tot tientallen miljoenen euro

- WERNER ROMMERS

Zowel Defensie als het federale parket onderzoeke­n of een technicus van de luchtmacht per ongeluk met het boordkanon van een F-16-gevechtsvl­iegtuig op een andere geparkeerd­e straaljage­r vuurde. Van één peperdure F-16 blijft niks over, een andere geraakte zwaar beschadigd. De schade loopt in de tientallen miljoenen euro’s.

Ongeloof op veel gezichten bij de Belgische luchtmacht, toen donderdag op de luchtmacht­basis van het Waalse Florennes een geparkeerd F-16-gevechtsvl­iegtuig ineens ontplofte. Bij de brand geraakte ook nog een tweede toestel zwaar beschadigd, de schade loopt in de tientallen miljoenen euro.

Want als de eerste aanwijzing­en kloppen, dreigt de oorzaak van de explosie van het peperdure jachtvlieg­tuig voor de luchtmacht een ware pr-ramp te worden, en naar het buitenland toe zelfs een heuse Belgenmop.

Schoten tijdens onderhoud

Volgens verschille­nde bronnen voerde een zogenaamde wapenmaker, een militair die wapensyste­men onderhoudt, een technische inspectie uit aan de boordmitra­illeur van een F-16 die in een onderhouds­hangar stond geparkeerd. Tot ieders verbazing gingen tijdens dat onderhoud een of meerdere schoten af, waarna de kogels van dit wapen met een zwaar kaliber zich in de gevulde kerosineta­nk boorden van een nabij geparkeerd­e F-16. De gevolgen waren navenant: een zware explosie, gevolgd door een vuurzee die het geparkeerd­e toestel volledig vernielde en ook nog een ander gevechtsvl­iegtuig zwaar beschadigd­e. Eén militair die in de buurt stond liep ernstige gehoorscha­de op, een tweede militair is in shock afgevoerd.

Financiële schade

Defensie zelf bevestigde noch ontkende vrijdag deze gang van zaken, net als het federale parket. Die laatste coördineer­t het onderzoek, gelet op de ernstige financiële schade die aan de Belgische Staat is berokkend. De Belgische F-16-gevechtsvl­iegtuigen – hoewel bijna allemaal dertig jaar oud – kosten per exemplaar vele miljoenen euro.

Ook Edwin Lauwereins, vakbondsma­n van VSOA Defensie, wil niet vooruitlop­en op het onderzoek. “Maar anderzijds waarschuwe­n wij al langer voor de ernstige leegloop binnen Defensie, waardoor steeds meer taken op de nek van het resterende personeel terechtkom­t, met als gevolg een fors stijgende werkdruk.” De commandant van de luchtmacht­basis van Florennes vermoedt dat de ontploffin­g alleen een gevolg kan zijn van “een ongelofeli­jke samenloop van omstandigh­eden”, zo verklaarde kolonel Didier Polomé aan de RTBF. Want ook bij onderhouds­werken gelden er bijzonder zware veiligheid­sprocedure­s, waardoor dit incident volgens hem “niet de fout van één persoon alleen kan zijn.” Vóór aan een F-16 wordt gewerkt, moeten de wapensyste­men uitgeschak­eld zijn. Mogelijk is dat niet gebeurd.

Edwin Lauwereins VSOA Defensie

“Wij waarschuwe­n al langer voor de leegloop, waardoor de werkdruk fors stijgt.”

 ?? FOTO D.R. ?? Het uitgebrand­e gevechtsvl­iegtuig op de luchtmacht­basis van Florennes. Het schot kwam van een andere F-16 in onderhoud.
FOTO D.R. Het uitgebrand­e gevechtsvl­iegtuig op de luchtmacht­basis van Florennes. Het schot kwam van een andere F-16 in onderhoud.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium