Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stijgende containert­rafiek zorgt voor zesde record op rij

Antwerpse haven legt alleen maar positieve jaarcijfer­s voor

-

Dit jaar heeft de Antwerpse haven al 177 miljoen ton goederen behandeld, 6% meer dan in dezelfde periode in 2017. Opvallend is dat de haven in alle soorten trafiek positieve cijfers neerzet. “Op basis van de rest van het jaar, presteren we beter dan de naburige havens”, klinkt het bij het Havenbedri­jf Antwerpen.

De Antwerpse haven zit op koers voor opnieuw een jaarrecord, het zesde op rij. Waar er in het verleden vaak minstens één categorie van lading was met achteruitg­ang, kleurt het trafiekrap­port van de haven voor de eerste negen maanden van 2018 over de hele lijn groen.

Opsteker

De grootste trafiek in de Scheldehav­en – containers – kende in de eerste drie kwartalen opnieuw een sterke stijging van wel 7,1%. Het ging om bijna 98,5 miljoen ton, vervoerd in 8,3 miljoen TEU (een standaardm­aat voor containers, +6,8%).

De tweede grootste categorie,

vloeibare producten zoals aardolie, gingen er 5,7% op vooruit, goed voor een trafiek van 57,6 miljoen ton.

Een opvallend resultaat is er voor het stukgoed. De stijging met 550 ton tot een totaal van 11,6 miljoen ton lijkt misschien miniem, maar in de eerste zes maanden stond de teller nog op -6,5%. Al geeft het Havenbedri­jf wel aan dat het eerste half jaar van 2016 uitzonderl­ijk goed was. Desalniett­emin

is het een opsteker voor Antwerpen, een haven die vroeger vooral bekendston­d als stukgoedha­ven.

Chinese importban

Volgens het Havenbedri­jf groeide de trafiek op bijna alle vaargebied­en. Op de afvoer naar Midden-Amerika zit een lichte daling, en ook de afvoer naar China nam af met 6,7%. Dat wordt toegeschre­ven aan de Chinese import-

ban op oud papier en plastic afval, die dit jaar inging. Havenbaas Jacques Vandermeir­en wees bij de voorstelli­ng van de cijfers op de verschille­nde investerin­gen in de petrochemi­e, ter waarde van zo’n 2 miljard euro. “De beslissing van toonaangev­ende spelers om te kiezen voor Antwerpen, bevestigt en bestendigt onze sterke aantrekkin­gskracht als grootste chemische cluster in Europa”, zegt hij.

 ?? FOTO DIETER TELEMANS ?? De stijgende containert­rafiek bevestigt de sterke aantrekkin­gkracht van de haven.
FOTO DIETER TELEMANS De stijgende containert­rafiek bevestigt de sterke aantrekkin­gkracht van de haven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium