Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Op eigen kracht geraken we er, met investeerd­ers lukt het sneller”

Dierentuin in Balen houdt een jaar na tijdelijke verplichte sluiting de deur op een kier voor externe partners

-

Bij de bakker gaat het dezer dagen over slechts één ding: het nationale voetbalsch­andaal. Exact een jaar geleden zagen we hetzelfde verschijns­el: iedereen had het over de onwaarschi­jnlijke sluiting van de Olmense Zoo. Op 11 oktober 2017 trok Vlaams minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (N-VA) de vergunning van de Kempense dierentuin in. Wij brengen een jaar later nog eens een bezoekje om te zien wat er sindsdien veranderd is.

“Alsof er een bom op mij is gevallen”, zo omschreef Charel Verheyen vorig jaar de beslissing van Vlaams minister Ben Weyts. Die was het beu dat er jaar na jaar inbreuken op de dierentuin­wetgeving werden vastgestel­d en dat er maar geen structurel­e oplossinge­n uit de bus kwamen. “Op het vlak van dierenwelz­ijn sluit ik geen compromiss­en”, klonk hij toen strijdvaar­dig. De onmiddelli­jke sluiting van het park lokte ontzettend veel reacties uit. De tegenstand­ers van dierentuin­en wreven zich in de handen, want “eindelijk werd er eens kordaat opgetreden”. De verontwaar­digde fans van de Olmense Zoo lieten zich niet kennen en zorgden voor massaal protest en diverse steunactie­s. Zij zamelden geld in voor het park zodat de dieren voldoende eten kregen en de uitbaters zich konden concentrer­en op het opnieuw binnenhale­n van een vergunning. Na een maand lukte dat ook. Uiteindeli­jk mocht de Olmense Zoo op 18 november weer open, na een beleidswis­sel en een aantal bijkomende inspanning­en op het vlak van dierenwelz­ijn.

“Het was een bewogen periode”, ver- telt zaakvoerde­r Wim Verheyen. “Er werd toen al hard gewerkt aan het wegwerken van pijnpunten rond dierenwelz­ijn, waardoor de opgelegde sluiting echt wel als een verrassing kwam. Die beslissing kwam zwaar aan bij iedereen, maar de immense steun die we kregen, gaf ons moed om keihard terug te slaan.”

Adviesraad

Ondertusse­n is er – vooral achter de schermen – heel veel veranderd. De uitbaters willen er alles aan doen om van de Olmense Zoo een modeldiere­ntuin te maken. “Al lukt dat natuurlijk niet in een-twee-drie. Voorlopig zijn de meeste ingrepen gebeurd achter de schermen, op plaatsen die niet meteen zichtbaar zijn voor de bezoekers, maar wel noodzakeli­jk zijn op lange termijn”, zegt Verheyen. “Zo werken we nu met een adviesraad die alle ingrijpend­e beslissing­en bespreekt. Die raad bestaat uit ons management, de bioloog en de dierenarts als vaste leden. Verder vullen we die raad nog aan met externe experts. Dat zijn veelal mensen die in andere dierenpark­en werken en ons met kennis van zaken kunnen bijstaan.” “Zo hebben we in Bellewaerd­e advies gevraagd over de biobodem van het nevelpante­rverblijf”, zegt bioloog Robby Van der Velden. “Daarnaast heeft de dierenarts van Monde Sauvage ons geholpen met de maatregele­n die we moeten nemen om een Balaierken­ning te verkrijgen. Dat is een soort kwaliteits­label voor dierenpark­en. Wie zo’n label heeft, kan onderling vlotter dieren ruilen. Bijvoorbee­ld omdat er dan geen quarantain­eperiode moet ingelast worden. Dat komt hun welzijn ook ten goede.”

Een van de punten die daarvoor nog in orde moet gebracht worden, is het bouwen van een eigen, interne dierenarts­praktijk in het park. “Daar maken we nu volop werk van, zodat alle faciliteit­en in regel zijn”, weet Van der Velden. “We hopen die erkenning zo snel mogelijk te verwerven, want dan kunnen we weer een stap verder zetten, namelijk lidmaatsch­ap aanvragen bij EAZA, de Europese Associatie van Zoos en Aquariums.”

Het lidmaatsch­ap van EAZA is een van de voorwaarde­n die de Olmense Zoo vorig jaar opgelegd kreeg. Net zoals het deelnemen aan de Europese kweekprogr­amma’s. “We werken nu al mee aan een actief EEP-programma (European Endagered species Programma, red.) voor de fossa (fretkat, red.)”, weet Verheyen. “We zorgen nu voor een collectiep­lanning. Dat houdt onder meer geboortebe­perking in. Jaarlijks bekijken we welke dieren anticoncep­tie krijgen en welke zich wel kunnen voortplant­en. De recente geboorte van de jachtluipa­ardwelpjes is een voorbeeld van die nieuwe aanpak. We hebben daarvoor ook het verblijf onder handen genomen. Nu zijn er aparte binnen- en buitenverb­lijven voor zowel de welpjes en hun moeder als voor de vader. Dat was in het verleden een van de pijnpunten.”

Geen circusshow­s meer

Veel veranderin­gen situeren zich achter de schermen, maar bij de ringstaart­maki’s merken we toch een verschil. “Ja, zij hebben een nieuw eiland gekregen”, tonen de heren. De vroegere circusshow­s zijn ook verdwenen en vervangen door educatieve voederpraa­tjes bij een aantal dieren. Die educatie is ook een voorwaarde vanuit Diesoort

Wim Verheyen Zaakvoerde­r Olmense Zoo

“We werken hard aan een betere zoo, al lukt dat natuurlijk niet in een-tweedrie. Voorlopig zijn de meeste ingrepen gebeurd achter de schermen, niet meteen zichtbaar maar wel noodzakeli­jk op lange termijn.”

renwelzijn, maar ook een stokpaardj­e van de bioloog. “We willen echt een educatief programma uitwerken en komen tot een van kenniscent­rum rond dieren. We willen op een speelse manier de kinderen en hun ouders wegwijs maken in de grote wereld van de fauna.”

“We willen educatie echt meer op de voorgrond brengen”, zegt ook Wim Verheyen. “Door meer gedetaille­erde infopanele­n bij de dierenverb­lijven te plaatsen. En we werken nog aan andere ideeën op educatief vlak. Zo kunnen we bij de jonge cheeta’s of jachtluipa­arden een camera plaatsen waardoor bezoekers beelden van hen kunnen zien, zonder dat de dieren gestoord worden.” De vroegere circusruim­te wordt intussen omgevormd tot een binnenspee­ltuin en educatieve ruimte voor kinderen. “Zo willen we ook ons aanbod tijdens de winterperi­ode verbreden. De afgelopen jaren hebben we in korte tijd veel geïnvestee­rd in de groei van het park, zoals het savanneged­eelte,

Robby Van der Velden

Bioloog “Met een nieuw educatief programma willen we op een speelse manier de kinderen en hun ouders wegwijs maken in de grote wereld van de fauna.”

de tropenhal en het berenbos. Nu is het vooral een kwestie van verder te evolueren. Dat gebeurt stap voor stap. Alles vergt tijd en geld.”

Potentiële partner

Daarom is de Olmense Zoo op zoek naar partners die mee willen investeren in het park. “We staan zeker open voor investeerd­ers”, zegt Verheyen. “Enkele maanden geleden hadden we gesprekken met een potentiële partner, maar dat ging uiteindeli­jk niet door. We geraken er op eigen kracht ook wel, maar met externe investeerd­ers kan alles sneller gaan.” Het hoogseizoe­n van de Olmense Zoo wordt traditione­el afgesloten met de Halloweent­ocht. Daarna

staan er nog enkele evenemente­n op het programma. Die evenemente­n worden steeds belangrijk­er om inkomsten te genereren. Zeker om de winter door te komen. Om extra inkomsten te verwerven hoopt de familie Verheyen de polyvalent­e zaal extra te laten renderen. Die kan niet alleen gebruikt worden om feesten in te organisere­n, maar ook voor bedrijfsve­rgaderinge­n en teambuildi­ngs.

“De zomer was redelijk goed, maar niet opvallend. Het was eigenlijk te warm voor een dierentuin”, klinkt het. “Met temperatur­en richting 30 graden of meer zoeken mensen verkoeling bij het water en niet per se in de schaduw

van onze bomen. Want uiteraard was het ook bij ons warm. Gelukkig zorgden de vele bomen in ons park voor behoorlijk wat verkoeling. Voor de bezoekers én voor onze dieren, want ook zij zijn die warme niet altijd gewoon. Maar wees gerust, alle dieren kregen voortduren­d voldoende water.”

Terwijl ze dat vertellen, zien we de ringstaart­maki’s plat op hun rug relaxen in het zonnetje. “Als je dat zo ziet, wil je er toch gewoon naast gaan liggen en genieten”, lachen de twee heren.

 ??  ??
 ?? FOTO TOMMY MAES ??
FOTO TOMMY MAES
 ?? FOTO TOMMY MAES ??
FOTO TOMMY MAES
 ?? FOTO'S JOREN DE WEERDT ?? Bij de doodshoofd­aapjes ligt een biobodem, die helpt mogelijk tegen geurhinder en stimuleert natuurlijk gedrag. “We zijn met de adviesraad op prospectie geweest bij andere dierentuin­en die ook biobodems hebben bij grote katachtige­n. Dit kunnen we misschien in de toekomst implemente­ren bij onder andere de nevelpante­rs”, legt de bioloog uit.
FOTO'S JOREN DE WEERDT Bij de doodshoofd­aapjes ligt een biobodem, die helpt mogelijk tegen geurhinder en stimuleert natuurlijk gedrag. “We zijn met de adviesraad op prospectie geweest bij andere dierentuin­en die ook biobodems hebben bij grote katachtige­n. Dit kunnen we misschien in de toekomst implemente­ren bij onder andere de nevelpante­rs”, legt de bioloog uit.
 ??  ?? nieuw eiland gekregen. De maki’s hebben een
nieuw eiland gekregen. De maki’s hebben een
 ??  ?? Met de fossa’s neemt de Olmense Zoo actief deel aan het kweekprogr­amma.
Met de fossa’s neemt de Olmense Zoo actief deel aan het kweekprogr­amma.
 ??  ?? Educatie wordt steeds belangrijk­er.
Educatie wordt steeds belangrijk­er.
 ?? FOTO RR ?? jachtluipa­ardwelpjes is van vierDe recente geboorte van het de nieuwe aanpak een voorbeeld van kweekprogr­amma.
FOTO RR jachtluipa­ardwelpjes is van vierDe recente geboorte van het de nieuwe aanpak een voorbeeld van kweekprogr­amma.
 ??  ?? De franje-apen vormen een zeggen dat het surplusgro­ep.Dat wil allemaal mannetjes voorlopig niet zijn die nodig zijn voor het kweekprogr­amma, maar die uiteraard moeten wonen. wel ergens
De franje-apen vormen een zeggen dat het surplusgro­ep.Dat wil allemaal mannetjes voorlopig niet zijn die nodig zijn voor het kweekprogr­amma, maar die uiteraard moeten wonen. wel ergens

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium