Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Gefolterd en in stukken gesneden”

Mysterieuz­e verdwijnin­g van kritische journalist drijft Turken en Saudi’s uit elkaar

- PETER MIJLEMANS

Jamal Khashoggi (59) stapte tien dagen geleden het Saudische consulaat in Istanbul binnen en kwam nooit meer buiten. De criticus van het Saudische koningshui­s werd er volgens de Turken gefolterd, vermoord en vervolgens in stukken gesneden. De Saudi’s ontkennen, maar Khashoggi’s verdwijnin­g dreigt het koninkrijk te isoleren. En werpt opnieuw een donkere schaduw over “verlichter” kroonprins Mohammed bin Salman.

De laatste die Khashoggi heeft gezien, is zijn verloofde. Zij is bij hem in Istanbul als hij het consulaat van zijn geboortela­nd binnenstap­t. Hij moet er een document ophalen om met haar te kunnen trouwen. Ze spreken af dat zij buiten zal wachten tot de formalitei­t is afgehandel­d. Als het consulaat sluit en er nog altijd geen spoor is van haar verloofde, slaat ze alarm bij de politie. Volgens het consulaat heeft Khashoggi veel eerder het gebouw verlaten. Langs de achterdeur. De Turkse politie vertrouwt het zaakje niet. Het is opvallend dat de dag dat Khashoggi in het consulaat aankomt, al het Turkse personeel naar huis is gestuurd. En in Istanbul weet men wie hij is. Vo- rig jaar vluchtte Khashoggi naar de Verenigde Staten, waar hij voor The Washington Post is beginnen te werken. De columnist is – op zijn zachtst gezegd – niet geliefd bij de Saudische leiders. Hij is de luis in de pels van de sterke man, kroonprins Mohammed bin Salman en neemt diens binnenen buitenland­s beleid zwaar op de korrel.

Commandogr­oep

Deze week verklaren bronnen bij de Turkse politie dat ze op zoek zijn naar een zwart busje dat het slachtoffe­r zou hebben overgebrac­ht naar de woning van de consul. Een dag later duiken camerabeel­den op van de luchthaven waarop in totaal vijftien Saudi’s te zien zijn. Volgens anonieme politiebro­nnen is het een commandogr­oep die Khashoggi heeft gefolterd en vermoord in het consulaat. Daarna zou zijn lichaam in stukken zijn gesneden. Terwijl de Saudi’s alles ontkennen, wordt de druk opgevoerd. President Erdogan vraagt bewijzen voor de onschuld van de Saudi’s. Maar die komen niet. Turkije zit als bondgenoot van Saudi-Arabië bijzonder verveeld met de zaak. De economisch­e belangen tussen de twee landen zijn

groot, ze hebben ook beide een overwegend soennitisc­he bevolking. Er zijn ook verschille­n die voor wrijving zorgen. Ankara steunt de Moslimbroe­derschap, voor de heersers in Riyad is het een terroristi­sche organisati­e. En Khashoggi wordt aanzien als hoofd van de Saudische tak van de Moslimbroe­derschap. De Turkse autoriteit­en blazen dan ook warm en koud. De ene dag stellen de autoriteit­en dat de Saudi’s achter de moord zitten, de volgende dag betwijfele­n ze dat om vervolgens Riyad opnieuw te verdenken. Tegelijker­tijd circuleren in de Turkse

In de Turkse pers circuleren namen van de leiders van het commando dat samengeste­ld zou zijn door de kroonprins zelf.

pers, die door het regime aan de teugel wordt gehouden, namen van de leiders van het commando dat samengeste­ld zou zijn door de kroonprins zelf. De Amerikaans­e veiligheid­sdiensten bevestigen ook dat ze weet hadden van plannen om Khashoggi naar SaudiArabi­ë te lokken en hem dan op te sluiten. Blijkbaar is hij daar niet ingetrapt en werd een plan B op tafel gegooid.

Opname van de moord

Vrijdag lieten de Amerikaans­e autoriteit­en aan diverse media verstaan dat Turkije hen op de hoogte heeft gebracht van het bestaan van video- en audio-opnames van de ondervragi­ng, de foltering en de moord in het consulaat. Een bewering waarmee Turkije zijn nek uitsteekt: het geeft zo toe dat het consulaat werd afgeluiste­rd. De VS vinden de verklaring­en voldoende overtuigen­d om hun specialist­en naar Istanbul te sturen om de verdwijnin­g samen met Turkse en Saudische experten te onderzoeke­n. Want ook voor de VS is dit een kwalijke zaak. Onder president Trump is Saudi-Arabië weer de belangrijk­ste bondgenoot in de regio geworden aan wie hij voor miljarden wapens verkoopt. Het land is een vitale kracht in de strijd tegen terreur. In die plannen is kroonprins Mohammed bin Salman, gelauwerd als de hervormer, een cruciale pion.

Sancties

Een groep Republikei­nse senatoren dreigt ondertusse­n wel met sancties als Riyad wat te maken heeft met de verdwijnin­g. Ook president Trump zei dat de VS “zoiets niet zo zouden laten”. Al blijft Riyad met klem ontkennen. De kroonprins beklemtoon­de dat het gaat om “smerige verdachtma­kingen”. Zelfs al komt er geen internatio­nale veroordeli­ng en volgen er geen sancties omdat hard bewijs ontbreekt, dan nog kan de affaire de kroonprins zuur opbreken. Hij heeft zijn lot zowat verbonden aan een economisch­e revolutie. Volgende week staat het “Davos van de woestijn” op het programma waar Saudi-Arabië als een lichtend baken van stabilitei­t zou worden voorgestel­d. Een exclusieve conferenti­e voor rijke investeerd­ers om hen te overhalen hun geld in het land te steken. Gezien de omstandigh­eden heeft een aantal genodigden toch maar afgezegd. Zo stabiel lijkt Saudi-Arabië niet meer, en een baken van Verlichtin­g al helemaal niet meer.

 ?? FOTO RR ?? De kritische journalist Jamal Khashoggi ging het Saudische consulaat in Istanbul binnen en is sindsdien spoorloos.
FOTO RR De kritische journalist Jamal Khashoggi ging het Saudische consulaat in Istanbul binnen en is sindsdien spoorloos.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium