Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

In Antwerpen daagt 15% van de kiezers niet op. Wat als u zondag niet ‘moest’, maar ‘mocht’ gaan stemmen?

-

Geen waarde

Als ik niet moest gaan stemmen deed ik het niet. Uw stem heeft toch geen waarde. De winnende partij wordt ofwel een hak gezet door de verliezers, of moet een idiote coalitie vormen om toch maar de leiding te krijgen.

BRENT VAN DOOREN

Enige verantwoor­delijkheid

De enige verantwoor­delijkheid die we in onze democratie hebben, is dat iedereen zijn stem verplicht moet geven. Is zelfs dat te veel? Democratis­cher kan het niet zijn en iedereen wordt gehoord.

FILIP ENGELEN

Afwezigen hebben ongelijk

Ik ben van oordeel dat men de kiesplicht moet afschaffen. Veel mensen zijn totaal niet bezig met politiek of wie hen vertegenwo­ordigt. Zelf zou ik zonder kiesplicht wel heel bewust mijn stemrecht uitoefenen en gaan kiezen. De afwezigen hebben dan simpelweg ongelijk.

KRIS DE RUYTER

Bewuster naar het stemhokje

Als het niet verplicht was, dan zou ik toch gaan. Want ik vind burgerrech­ten belangrijk. Met stemrecht ga je bewuster en intelligen­ter naar het stemhokje. Ook moeten mensen die het niet zo interessee­rt worden warm gemaakt voor de verkiezing­en. Daardoor zullen ook zij meer interesse krijgen in politiek. In onze buurlanden bestaat geen opkomstpli­cht. Zijn ze daarom minder democratis­ch? Ik dacht het niet. MICHEL SPILLEMAEC­KERS

Minst slechte stelsel

Stemplicht is bijna hetzelfde als stemrecht, als ik hoor dat mensen nooit gaan stemmen zonder gevolg. Ik vraag me af welk alternatie­f degenen bieden die niet gaan stemmen uit onvrede. Dit is het minst slechte democratis­ch stelsel om je stem te laten horen . De meerderhei­d wint, al is dat daarom niet altijd juist. Stemrecht maken van stemplicht zou kansen geven aan extreme partijen, die eigenlijk niemand wil. Dus als je niet wel stemmen, heb je ook geen recht om er achteraf over te klagen.

KRIS CLAESSENS

Groep volgen

Er zijn een hoop mensen die stemmen op een partij waarop goede vrienden of collega’s ook kiezen. Met stemrecht vallen de onbewuste stemmen weg. Ik zou wel gaan kiezen, zoals altijd op dezelfde partij.

DIRK DE JAEGHERE

Gehele maatschapp­ij

Stemplicht is de enige manier om de perceptie van de gehele maatschapp­ij te spiegelen. Het spijtige is, dat weinig mensen weten wat er zich op lokaal niveau afspeelt.

ROBIN VERBEECK

Zwaartepun­t verschuive­n

Ik ben geen voorstande­r van stemplicht. mensen die het niet kan schelen, brengen ondoordach­te stemmen uit. Maar beweren dat jouw stem geen effect heeft, is bullshit. In de realiteit is het natuurlijk zo dat zelfs als de partij van je keuze wint, zij niet zo gemakkelij­k al haar programmap­unten kan verwezenli­jken. Maar het zwaartepun­t verschuift wel.

JOHAN VAN DE WYER

 ?? FOTO POL DE WILDE ??
FOTO POL DE WILDE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium