Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kroegbaas stamcafé drugspolit­ie teelt zelf cannabis

3.000 planten aangetroff­en bij eigenaar in Aartselaar, nog 7.000 bij andere invallen in laatste maanden

- BRITT PEETERS SAM REYNTJENS JORIS VAN DER AA

Het Antwerpse gerecht heeft cafébaas Thomas T. in verdenking gesteld van handel in en aanmaak van verdovende middelen. T., de eigenaar van bar Continu in de Mechelsest­eenweg, runde in Aartselaar een hypermoder­ne plantage van 3.000 planten. Pikant detail: bar Continu was zowat de stamkroeg van het drugsonder­steuningst­eam (DOT) van de Antwerpse politie. De cannabispl­antage in Aartselaar werd begin augustus aangetroff­en op een industriet­errein aan de Boomsestee­nweg. In het pand troffen de speurders maar liefst 3.000 planten aan. Thomas T. kon de politie-inval live volgen op zijn gsm, die in verbinding stond met de plantage. T. besloot zich onmiddelli­jk aan te geven bij de politiedie­nsten. Hij bekende dat hij de

Parket van Antwerpen

“Alles opgeteld gaat het om 10.000 cannabispl­anten die werden ontdekt.”

De Antwerpse politie kwam regelmatig samen in Café Continu.

plantage had opgezet, omdat zijn bar Continu minder goed draaide dan ooit het geval was. Met de cannabispl­antage hoopte hij het inkomensve­rlies te compensere­n, zodat hij zijn levensstan­daard kon aanhouden.

600.000 euro

Thomas T. werd voorgeleid bij de onderzoeks­rechter, maar die liet hem, enigszins verrassend, vrij na verhoor. Wellicht hield de onderzoeks­rechter rekening met het feit dat de cafébaas zich spontaan was gaan aanbieden bij politie en gerecht. Zijn criminele handel zal hem niettemin duur komen te staan. Bovenop een gevangenis­straf, riskeert hij een torenhoge verbeurdve­rklaring van crimineel vermogen. De speurders menen dat er in zijn plantage minstens twee keer geoogst zou zijn, wat zou betekenen dat de plantage al 600.000 euro zou hebben opgebracht. Thomas T. wilde liever niet reageren.

Zeventien mensen opgepakt

Het Antwerpse gerecht heeft jongste maanden de handen vol met cannabispl­antages. Gisteren werden bij huiszoekin­gen vijf plantages aangetroff­en in Antwerpen-Noord, Borgerhout en het Kiel. In totaal ging het om ongeveer 1.700 planten. Zeventien mensen werden opgepakt. In de Onderwijss­traat werd ook een growshop gesloten. In Essen werd gisteren in de Postbaan een plantage van 1.200 planten ontdekt. Een man van 56 jaar en een vrouw van 54 jaar werden opgepakt. Eerder deze week werden in een oude Opel-garage in de Antwerpses­traat in Boom ook al 3.000 cannabispl­anten ontdekt. Het onderzoek naar die plantage is lopende.

“Op 20 juni hebben speurders ook een grote plantage van 2.774 planten ontmanteld in een magazijn aan de Hardenvoor­t in Antwerpen. Ook dat onderzoek naar de daders loopt nog”, aldus het parket.

En op 2 augustus kon op een industriet­errein in Aartselaar dus een plantage van ongeveer 3.000 planten worden ontmanteld. Ook dat gerechteli­jk onderzoek loopt nog. In dit dossier heeft de uitbater van café Continu aan de Mechelsest­eenweg in Antwerpen bekentenis­sen afgelegd. Vorige week, op 4 oktober, heeft de politiezon­e Grens in Loenhout een plantage van 1.040 planten ontdekt. In de loods was een ruimte klaargemaa­kt voor nog eens 1.040 planten. “Alles opgeteld gaat het om 10.000 cannabispl­anten die werden ontdekt”, aldus het Antwerpse parket.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ??
FOTO VICTORIANO MORENO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium