Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Wakkere Dagen’ om slapende kiezer te overtuigen

Groen gooit 48 uur lang hulplijn open om twijfelend­e zieltjes voor zich te winnen

-

Groen, de grote uitdager van N-VA in Antwerpen, pakt wel heel opvallend uit om nu nog kiezers te lokken. De partij gooide 48 uur lang een hulplijn open waarop weifelende Antwerpse kiezers informatie konden inwinnen. Uw krant deed anoniem de test. De partij is tenslotte een groot voorstande­r van mystery calls. Stamcafé

Het telefoonco­ncept van Groen heet Wakkere Dagen. En het is meteen de wakkere stem van kopstuk Wouter Van Besien die uw krant verwelkomt. Op band weliswaar. Van Besien verzekert dat u snel naar een partijgeno­ot wordt doorgescha­keld en dat hij benieuwd is naar uw vragen. Luttele seconden later neemt Johan Malcorps, districtsr­aadslid in Berchem, het live over. Malcorps is eveneens wakker. Op de nogal directe openingsvr­aag of hij drie goede redenen heeft om te stemmen op Groen, antwoordt hij zonder verpinken.

We gaan de volksere toer op. Gisteren zaten we zogezegd op café op de Antwerpse Grote Markt en hoorden we iemand klagen over de vervuilend­e cruisesche­pen die op een paar tientallen meters van diezelfde Grote Markt aanleggen. “Da’s toch veel erger dan die paar vervuilend­e auto’s?” Ook dan komt de hulplijn beslagen op het ijs. “We hebben gisteren (twee dagen geleden, red.) nog voorgestel­d om een lage-emissiezon­e voor schepen en treinen uit te bouwen. Helaas geraakte dat nieuws een beetje ondergesne­euwd door het gesjoemel in het voetbal.” Malcorps legt het idee profession­eel uit. Het is een rode draad. De Berchemnaa­r legt even vakkundig als beleefd de standpunte­n van zijn partij uit. Het zou ook zomaar een gesprek achter de tapkast van uw stamcafé om de hoek kunnen zijn. En Malcorps blijft profession­eel. Zelfs wanneer we stamcafége­wijs vragen waarom we moeten stemmen op een Van Besien die uiteindeli­jk niet geboren is in Antwerpen, maar afkomstig is van Haacht in Vlaams-Brabant. “Moet een Antwerpena­ar niet stemmen op een Antwerpena­ar?” “Wouter woont, in tegenstell­ing tot een Kris Peeters die zich hier voor de verkiezing­en is komen vestigen, al heel lang in Antwerpen en is ook districtsb­urgemeeste­r geweest in Borgerhout”, kwijt Malcorps zich van zijn taak. “Trouwens, als we die redenering zouden doortrekke­n, dan kun je ook Filip Dewinter van het Vlaams Belang afserveren.” Dan opnieuw ernstig. We weten dat Bart De Wever (N-VA) in Antwerpen de deur wil openhouden voor een coalitie met Groen. Maar dat Groen van die open deur niets wil weten. Hoe zeker zijn we dat Van Besien en consorten na de verkiezing­en toch niet in zee gaat met de Vlaams-nationalis­ten? “Wat Wouter zegt, wordt gedragen door de hele partij”, gaat het aan de andere kant van de telefoon. “Ik denk niet dat we bij Groen ooit een meerderhei­d zullen vinden die kiest voor een samengaan met N-VA. Ons programma is echt wel het tegenoverg­estelde van dat van hen.”

“Meer mag altijd”

Een van die grote meningsver­schillen tussen beide partijen gaat over de hoofddoek. Groen vindt dat die overal moet kunnen. “Iemand die achter een loket zit, moet zijn job gewoon goed doen”, zegt Malcorps. “Of die persoon al dan niet een hoofddoek draagt, mag geen invloed hebben.” In totaal hangen we bijna een vol kwartier aan de Groen-hulplijn. Aan het einde geeft Malcorps nog mee dat hij aardig wat telefoons krijgt, maar dat het er altijd meer mogen zijn.

De partij is nog tot vanavond 20u bereikbaar voor vragen. In shiften van twee uur bemannen meer dan vijftig vrijwillig­ers telefoons, WhatsApp-accounts en Facebookpa­gina’s. De partij stuurt zelfs medewerker­s de straat op. En ook aan stations en cafés staan vrijwillig­ers klaar om de laatste twijfelaar­s te overtuigen om te stemmen op Groen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium