Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gedaan met poseren bij iconische letters?

GroenLinks wil af van ‘I Amsterdam’

-

Toeristen in Amsterdam poseren maar wat graag tussen, naast of voor de rood-witte letters ‘I Amsterdam’ voor het Rijksmuseu­m. Dat moet stoppen, vindt partij GroenLinks. Zij zien de letters graag verdwijnen. “Onze straten zijn geen attractie”, klinkt het.

De iconische letters die in 2004 in Amsterdam werden geplaatst in het kader van een citymarket­ingcampagn­e lijken het slachtoffe­r van hun eigen succes. Veertien jaar geleden moesten ze de stad nog op de kaart zetten en bezoekers lokken naar de Nederlands­e hoofdstad. Een strategie die haar vruchten heeft afgeworpen en nu niet meer nodig is, zo blijkt. Meerderhei­dspartij GroenLinks diende een voorstel in om de letters voor het Rijksmuseu­m en op de luchthaven van Schiphol te verwijdere­n. Volgens GroenLinks-fractievoo­rzitter Femke Roosma staan de letters voor individual­isme. “In deze stad willen wij net solidair en divers zijn”', zegt ze in Het Parool. “Bovendien reduceert deze slogan de stad tot een achtergron­dje bij een marketingv­erhaal.”

50% meer toeristen

Frits Huffnagel, de geestelijk­e vader van de campagne met bijhorende letters is niet opgezet met het voorstel. Volgens hem zorgen de letters ervoor dat toeristen zich op een veilige plek voor het museum opstellen en vergroten ze de veiligheid. Bovendien meent hij dat het een illusie is dat het weghalen van de letters iets zal doen tegen de toestroom van het aantal toeristen. De komende jaren zou het aantal toeristen nog spectacula­ir stijgen, met 50%, van zo’n 40 miljoen in 2017 tot 60 miljoen in 2030, volgens nieuw onderzoek van NBTC, het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen. GroenLinks-raadslid Zeeger Ernsting zegt dat hij beseft dat de letters weghalen niet zal leiden tot een daling van het aantal toeristen. “Die illusie koesteren we ook niet. Daarvoor neemt de stad ook maatregele­n tegen Airbnb, belastingv­erhoging, touringcar­s en cruisesche­pen”, aldus Ernsting. “Maar door deze letters te verwijdere­n zeggen we duidelijk tegen de Amsterdamm­ers: onze straten zijn geen attractie meer.”

 ?? FOTO ANP ?? Toeristen nemen foto’s bij de letters voor het Rijksmuseu­m.
FOTO ANP Toeristen nemen foto’s bij de letters voor het Rijksmuseu­m.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium